Zakopane „Lengyelország téli fővárosa”, de ez az elnevezés senkit se tévesszen meg, hiszen a Tátra lábánál fekvő, egyedi hangulatú városka az év minden szakában csodálatos élményeket nyújt az odalátogatók számára.

A legmagasabban fekvő lengyel város központja a sétálóutcája, a Krupówki, amely a Kościuszko utca kereszteződésénél a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. Az utca végén található a sajtpiac, ahol érdemes végigkóstolni, majd begyűjteni a finomabbnál finomabb sajtokat. A oscypek (lengyelül – juhsajt) a Tátrában élő emberek sajtja. Számtalan fajtája (füstölt, erősen füstölt, vagy éppen füstölés nélküli), változatos alakja, a szarvasmarha, kecske tejéből készült változatai, és a sajtkészítés melléktermékei (gomolya, brindza, író, stb) közösen garantálják, hogy mindenki megtalálja a kedvencét! Nyáron csak úgy, télen grillezve kínálják, friss áfonyalekvárral. A finomságok mellett népművészeti portékáikat kínálják a helyi mesterek, lakosok.

Ünnepekkor még különlegesebb a piac és a város hangulata. Karácsonyi ajándékokkal, újévi szerencsehozó figurákkal is bővül a kínálat, ünnepi díszbe öltöznek az utcák, és forralt sört kortyolgatva nézhetünk le a Gubalówkáról a hófödte Zakopanéra.

zako2

A környéket áthatja az itt élők, a górálok vendégszeretete. Mosolygós, barátságos emberek, hagyományaikat népviseletükön, és egyedi építészeti stílusukon keresztül is megismerhetjük. A górál népi építészet és díszítőművészet elemeiből megalkotott ún. „zakopanei stílus” fából készült, faragott motívumokkal díszített épületei igazán meleg, otthonos hangulatot árasztanak.

Az éttermek tradicionális lengyel- és górál vacsorával, népzenével és tánccal várják az ide látogatókat. Nem fukarkodnak az étellel, bőséges fogásokkal garantálják, hogy egy vendég se maradjon éhes!

zako3

Zakopane felejthetetlen élményeket nyújt az év minden szakában, bármely korosztály számára. Nagy előnye, hogy közel van, és bőséges választékkal rendelkezik programok és szállások tekintetében egyaránt. Karácsonyi ajándékként, és (betartott) újévi fogadalomként is biztos sikerre számíthatunk, ha egy zakopanei utazást tervezünk az év lezárásához, vagy akár az új kezdéséhez!

Egy csodálatos szilveszterét KATTINTS IDE