Az idegrendellenességek, balesetek következtében nagyon sok ember kényszerül kerekesszékbe, vagy ágyba, hiszen ha megszakad az idegösszeköttetés az agy és a végtagok között, akkor a szerencsételnül járt ember nem képes járni, mozogni, nem is érez semmit.

Csak az Egyesült Államokban 5,5 millió lebénult embert tartanak szám, akik nem tudnak lábra állni, ami egy elég magas szám.

Azonban most mégis mutatkozik némi remény arra, hogy ezek az emberek egyszer saját erejükből talpra tudjanak állni és megtegyék az első önálló lépéseket.

A Springer Nature tudományos szaklap szerint tudósoknak sikerült elektronikus kapcsolatot teremteniük az agy, a gerinc és a végtagok között, így a sérülés ellenére az agyból induló impulzusok eljutottak a lábakhoz, aminek köszönhetően a lebénult majmok ismét képesek lettek mozgatni a lábaikat.

A felhelyezett elektródákat vezeték nélküli, azaz Wifi rendszerben irányították egy számítógép segítségével, így sikerül beindítani a lábizmokban az összehúzódást és az elernyedést.

A számítógép miután beazonosította az agy által kiküldött elektromos jeleket, ezeket átalakítva továbbította a gerincoszlopon keresztül a végtagokhoz.
Erwan Bezard, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a vizsgált majmoknak sikerült azonnal lábra állniuk, amikor megvalósult az agy és a gerincoszlop közötti összeköttetés. Nem volt szükség sem fizioterápiára, sem gyógytornára. A nagyszerű találmányt most még további fejlesztések fogják követni.

Grégoir Courtine, a megjelent tanulmány társszerzője kiemelte, hogy ez az első olyan kísérlet, amikor főemlősökön sikerül helyreállítani a sérült idegrendszer impulzusátvivő képességét, de újabb kutatásokra, kísérletekre lesz szükség, hogy elkezdhessék ezt az embereken is tesztelni.