A “régi” trafikosok közül 60 kereskedő folytathatja tovább tevékenységét – erősítette meg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. kedden közleményben annak a kiírásnak az eredményét, amelyre a legalább húsz éve trafikot üzemeltetők nyújthattak be pályázatot.

A Népszabadság Gyulay Zsoltra, a NDN vezetőjére hivatkozva közölte, hogy hatvan régi trafikos kapott méltányossági alapon átmeneti, december 31-ig szóló fennmaradási engedélyt eddig.

dohányboltAz NDN MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy május 14-én felhívást tett közzé azon dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkozó magánszemélyek részére, akik nem nyertek koncessziót a dohánytermékek-kiskereskedelmének átengedésére vonatkozó nyilvános pályázati eljáráson.

A felhívás célja az volt, hogy a dohánykereskedelem 2013. július elsejei átalakítása ne érintse hátrányosan azokat a magyar családokat, amelyek hagyományosan dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkoznak, és megélhetésüket évtizedek óta trafik működtetése jelenti. A jelentkezők közül 60 kereskedő folytathatja tovább tevékenységét – áll a közleményben.

Az április végi eredményhirdetéssel zárult első dohánytermék-kiskereskedelmi koncessziós pályázati eljárás indulói közül azok jelentkezhettek, akik a közzétett felhívásban szereplő feltételnek megfeleltek. az egyik legfontosabb követelmény az volt, hogy a jelentkező legalább 20 éve folyamatosan üzemeltessen főként dohánytermék értékesítésével foglalkozó szakboltot.

A jelentkezéseket 2013. május 21-ig kellett postára adni és megküldeni a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. részére.

“Az anyagok feldolgozása, az adatok ellenőrzése megtörtént és a törvényben foglalt felhatalmazó rendelkezés alapján a Zrt. a tevékenység végzésére feljogosította a feltételeknek megfelelt személyeket” – olvasható a közleményben.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI-nek múlt héten azt mondta, hogy közel 300 pályázat érkezett a felhívásra.