Kijevnek jó esélye van megőrizni az Egyesült Államok támogatását Donald Trump elnöksége alatt, ha ebben érdekeltté tudja tenni az új amerikai adminisztrációt – vélekedtek politikai kutatóintézetek vezetői az ukrán sajtóban szombaton publikált írásaikban.

Aljona Hetymancsuk, az ukrán Világpolitikai Intézet igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Kijevnek továbbra is nagy szüksége van az Egyesült Államok támogatására – különösen védelmi és biztonsági téren -, méghozzá olyan mértékben, amilyet az Obama-adminisztráció alatt élvezett az elmúlt három évben. Annak érdekében viszont, hogy megőrizze ezt, érdekeltté kell tennie az új amerikai vezetést Ukrajna támogatásában – hangsúlyozta. Elsősorban bizonyítania kell Washingtonnak, hogy a független Ukrajna támogatása az Egyesült Államok érdekeit is szolgálja.
A szakértő rámutatott arra, hogy noha Trump győzelme váratlanul érte Kijevet, az ukrán vezetés, változtatva korábbi politikáján, végre elkezdett azon gondolkodni, miként teheti érdekeltté az új amerikai vezetést az ország további támogatásában, nem pedig követelni ezt, mint ahogy eddig tette. Kiemelte, hogy Petro Porosenko elnök hivatala még egy amerikai lobbicéget is felfogadott arra, hogy dolgozzon – havi 50 ezer dolláros honoráriumért – a két ország közötti kapcsolatok erősítésén.
Hetymancsuk tudomása szerint a kijevi vezetésben nem “dramatizálják túl” Trump győzelmét. Ennék okai között sorolta, hogy Trump várhatóan kevésbé aktívan fog érdeklődni az ukrajnai reformok és a korrupcióellenes küzdelemben elért eredmények iránt, mint elődje. Másrészt kételkednek abban, hogy a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországgal megváltozna az Egyesült Államok viszonya. Utóbbi kedvező előjeleként említette a szakértő, hogy Trump Porosenkóval folytatott november közepi telefonbeszélgetése során minden formalitást félretéve arra kérte az ukrán elnököt, “beszéljen neki az agresszióról”. Ezzel egyértelműen jelezte, hogy Oroszország lépéseit agressziónak tekinti Ukrajnával szemben. Ezen kívül azt kérdezte Porosenkótól, tett-e Obama bármit azért, hogy megállítsa az orosz támadásokat Ukrajna ellen.
Volodimir Horbulin, a Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézetének vezetője, Porosenko elnök tanácsadója a zn.ua hírportálon publikált írásában szintén úgy vélekedett, hogy nem kell tartania Kijevnek az Egyesült Államok Oroszországgal kapcsolatos politikájának megváltozásától. Azzal indokolta ezt, hogy több, de legalább három olyan kulcspozíciót betöltő ember lesz az új amerikai vezetésben – az alelnök, a védelmi miniszteri tárca várományosa és a CIA-főnök – akik szkeptikusok Oroszországgal szemben.
Kijelentette, hogy Kijev könnyen együttműködhet a Trump-adminisztrációval, ha konkrétan megfogalmazza azokat a célokat, amelyeket az Egyesült Államok segítségével el akar érni. Hozzáfűzte, hogy bizonyos kérdésekben Donald Trump sem csinálhat hátraarcot. Ilyennek nevezte a szakértő az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget helyzetének rendezését.