A felelősségteljes szerencsejáték – játszunk biztonságosan

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

A mai rohanó világban, amikor a szerencsejáték és a kaszinók már már lassan mindenki telefonjára beköltöztek, és amikor bármikor bárhonnan elérhetjük a kedvenc játékainkat nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy bár nagyszerű kikapcsolódást kínál, veszélyei is vannak. Viszont szerencsére, a ma népszerű online sportfogadás és kaszinó oldalak többféle eszközt is bevetnek annak érdekében, hogy védjék a játékosokat. Ez természetesen csak akkor működik, ha a játékos maga is odafigyel, de nagy segítség lehet néhány funkció azoknak, akik nem teljesen biztosak magunkban. Az alábbi cikkben összeszedtünk pár fontos információt, amit érdemes figyelemmel kísérni, ha vonz a szerencsejátékok világa.

A játékfüggőségről röviden

A játékfüggőség, csakugyan mint a többi függőséggel kapcsolatos betegség, nemcsak a függő életét, hanem a szeretteiét is erősen megkeseríti. A baj viszont ha bekövetkezik, olyan jellegű probléma amiből egyedül nehezen lehet kimászni, éppen ezért érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Manapság már több szervezet, alapítvány, terápia típus létezik a kezelésre, a megelőzésre viszont elegendő az odafigyelés és a tudatos játék. 

A legfontosabb kérdések

Természetesen a függőségnek van egy olyan része is, ahol már mindenki számára nyilvánvaló a betegség, viszont minél előbb felismerjük a problémát, annál hamarabb kaphatunk segítséget és ezáltal hamarabb túl is lehetünk az egészen. Érdemes viszont leszögezni, hogy az a személy aki folyamatos szerencsejáték tevékenységgel foglalkozik, önmagában nem nevezhető függőnek, de ezek a kérdések segíthetnek mielőbb felismerni a problémát:

  1. Nem tudsz megálljt parancsolni magadnak a költségek tekintetében?
  2. Hazudtál már azért, mert szerencsejátékkal kapcsolatban kérdeztek?
  3. Szorongsz a játékok alatt?
  4. Nagyon szomorú leszel, ha veszítesz?
  5. Ingerült leszel, ha arról kérdeznek, mennyit költöttél szerencsejátékra?
  6. Motiválatlan vagy, és minden hobbidat legszívesebben teljesen hanyagolnád a játék kedvéért?

De ki az, aki veszélyeztetettnek számít?

Azt, hogy ki hajlamos függőségre, és ki nem többféle tényező is befolyásolja, de a környezeti és életbeli dolgok, gének és az adott játékost érő stressz mind hajlamosító tényezők lehetnek.

  • Gének

Az, hogy születésünk előtt milyen géneket kapunk, nem befolyásolható, de ha például volt függő a családban, legyen szó szerencsejátékról vagy alkoholról, érdemes inkább 2 lépést hátra lépve, teljesen tudatosan kezelni a pénzügyeinket amely szerencsejátékkal kapcsolatos. Azok a személyek akik függő mellett nőttek fel, vagy gyerekként nem segítettek nekik kifejleszteni azokat a képességeket, amelyek a tudatosság, önkontroll és helyes érzelemkezeléshez kapcsolódnak, gyakrabban labilisabbak, és a negatív önképük amit gyerekként a szüleiktől kaptak könnyen depresszióba ezáltal pedig valamilyen függőségbe sodorhatja őket.

  • Aktuális stressz szint és hangulat

Amikor szerencsejátékba kezdünk, minden esetben érdemes átgondolni azt a tényt, hogy szomorúan, depisen nem érdemes játszani, mert ekkor hajlamosak lehetünk ‘úgy is mindegy’ alapon nagyobb kockázatot vállalni, ami nagyobb bukáshoz majd még nagyobb szomorúsághoz vezet, ami a függőség előszobája lehet. Azok a személyek, akik magas stressz mellett élik az életüket, szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve mint kiegyensúlyozott társaik.

  • Elszigetelődés

Vannak természetesen mindenki életében olyan időszakok, amikor szívesebben van egyedül, vagy nem szándékosan, de sok időt kell önmagával töltenie. Az elszigetelődés, levertség elkerülése végett sokat választják a szerencsejátékot, de ha a valódi életünkben semmilyen változást nem kezdeményezünk közben, és elragad a virtuális világ csillogása, hamar függővé válhatunk.

Szervezetek, amelyek segítenek

Manapság már többféle lehetőségünk is lehet arra, hogy amennyiben már fennáll a probléma, relatíve könnyen megszabaduljunk tőle. Egy új hobbi, szemléletváltás az életben, az emberekkel való kapcsolódás mind mind segítenek a probléma leküzdésében. Ha már ennél súlyosabb a probléma terápia útján segítséggel szabadulhatunk meg tőle, ha pedig ennél is súlyosabbnak érezzük pszichiátria segítségét is kérhetjük, ezáltal többféle terápiás eszközzel (sport, művészet stb) segítenek rajtunk, miközben a kísértés miatt sem kell aggódnunk.

Legismertebb szervezetek és elérhetőségük

Szervezet neveElérhetőségek
Emberbarát Alapítvány1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9.+36(1)4319792emberbarat@emberbarat.hu
Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete1026 Budapest, Guyon Richárd u. 19. fsz./3.+36(70)6530188, +36(31)7817975szoeke08@gmail.com
Szerencsés Segítség Közhasznú Alapítvány   1138 Budapest, Váci út 184.+36(1)2703022