Gibraltár nem lesz feltétele a Brexit-megállapodásnak


Spanyolország részéről Gibraltár fennhatóságának visszaszerzése nem lesz feltétele az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti megállapodásnak a Brexitről – mondta Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszter az ABC című konzervatív spanyol napilapban megjelent interjújában, vasárnap.    A politikus hangsúlyozta: a dél-európai ország továbbra is közös, a terület brit-spanyol fennhatóságot javasol.
“Megpróbáljuk meggyőzni a gibraltáriakat, hogy ez egy út, amelyet érdemes megvizsgálni, és amely az ő érdeküket is szolgálná” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nyár után tervez odautazni.
Mint mondta, nem akarja veszélyeztetni az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodását, sem olyan kezdeményezéseket tenni, amelyek veszélybe sodorhatják a Gibraltáron dolgozók jövőjét. A Spanyolországba ékelt brit területre nap mint nap mintegy 10 ezer spanyol jár át dolgozni.
A spanyol külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy idővel eljön Gibraltár státuszának megváltoztatása, mert meggyőződése, hogy az mindenki számára kedvező lenne.
Spanyolország már az EU-tagságról rendezett tavalyi brit népszavazás előtt felvetette, hogy ha a britek távoznak az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz. Ezt azonban a britek kezdettől fogva elutasítják.
Jelenleg a Gibraltár sorsa feletti ellentétes álláspont számít a két ország kapcsolatait terhelő legfőbb problémának.
A 6,5 négyzetkilométeres Gibraltárról Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le London javára.

 

Previous Magyarország is csatlakozott az 5G-fejlesztésről szóló nyilatkozathoz Észtországban
This is the most recent story.