Gumiabroncs-terhelési index – mit jelent ez?

A gumiabroncs-terhelési index (más néven terhelhetőségi index, gumiabroncs-terhelési besorolás vagy gumiabroncs-kölcsönzési terhelési index) a gumiabroncs maximális terhelhetőségét, azaz az abszolút teherbírást határozza meg. Ezt az információt megtalálja a gumiabroncsain. De hogyan számolják ezt a számot?

Gumiabroncs-terhelhetőség: A maximális terhelés számolása

Ha csomagolt autóval szeretne nyaralni, vagy segíteni akar valakinek a mozgásában, fontos tudni, hogy mekkora súlyt képes viselni az abroncsai. A gumiabroncsot nem bármilyen méretű rakományra tervezték. Ezért fontos, hogy ismerje és ne lépje túl a gumiabroncsok terhelhetőségét. A gumiabroncsok terhelhetősége nem olyan ismert. Az ábra a gumiabroncs maximális lehetséges terhelését jelzi. Ahhoz, hogy kiszámítsa a felnik és az autó teherbírását, elméletileg csak átnézheti a jármű regisztrációját vagy a gumiabroncs oldalfalát.

téli gumi cseréje

Az utolsó előtti helyzetben lévő két vagy három számjegyű szám a gumiabroncsok gumiabroncsok terhelhetőségét jelöli. Ezek a mutatók azonban nem fednek fel semmit a megengedett teher kilogrammban megadásával. Tehát ez egy haszontalan mutató a mindennapi életben. Könnyű kiszámítani a gumiabroncsok terhelhetőségét a gumiabroncsokra vonatkozó terhelési index táblázatunk segítségével. Itt megtalálja a maximális rakományt kilogrammban az adott besoroláshoz. A 195/55 R16 87 V számjegyű gumiabroncs-kód esetében az utolsó előtti helyzetben lévő 87 releváns: Ez 87-ös gumiabroncs-terhelési osztályt jelent, azaz teherbírási képessége 545 kilogramm.

A gumiabroncsok teherbírási indexe: A túllépés megakadályozása

Jogi követelmény, hogy a feltüntetett gumiabroncs-terhelhetőséget ne lépjék túl. Ezen felül elkerüli a gumiabroncsok károsodásának kockázatát. A jármű sebessége és a gumiabroncsok légnyomása szintén befolyásolják a terhelhetőség relatív mutatóját. Nagy sebességgel és nagy terheléssel történő vezetés olyan erőket okoz, amelyek nagy terhelést jelentenek a gumiabroncsok számára. Ha a terhelés túl nagy, a gumiabroncsok megsérülhetnek. Más tényezők, például a gumiabroncsok élettartama, itt gyakran szerepet játszanak. De egy dolog biztos: Ha a gumiabroncsok teherbíró képességén belül marad, gyakorlatilag kiküszöbölheti a túlzott terhelések által okozott károkat.

A gumiabroncs légnyomása fontos a gumiabroncs teherbírása szempontjából. A jármű teherbírása fokozatosan csökken, ahogy a levegőnyomás csökken. A teherbírás viszont növekszik a levegőnyomás növekedésével. Az ajánlott irányértéket azonban nem szabad túllépni, mivel ez megváltoztathatja a vezetési viselkedést. Alapvetően az alábbiakat kell alkalmazni: Ha a légnyomást 0,1 bar-rel növeli, az abroncs gumiabroncs-terhelési indexét növeli egy értékkel.

Teherbírás-kalkulátor az abroncsokhoz

Az asztal ellenőrzése a legegyszerűbb és legbiztosabb módja a gumiabroncsok teherbírási indexének kiszámításához. Táblázat nélkül azonban meg lehet határozni a következő legmagasabb értékeket, ha a minősítés megengedett súlya már ismert. Ennek ellenére az eltéréseket nem lehet kizárni. Ezért azt javasoljuk, hogy használja a táblázatot a gumiabroncsok pontos terhelhetőségének kiszámításához.

Gumiabroncs-terhelési index: nyári vagy téli gumiabroncsok

A nyári gumiabroncs terhelési mutatója és a téli gumi terhelési mutatója között nem feltétlenül szükséges eltérés. Ha azonban a futófelület mélysége vagy átmérője eltér, akkor a gumiabroncs valószínűleg eltérő teherbírási mutatóval rendelkezik. Télen a gumiabroncsoknak több időjárási kihívással kell szembenézniük, mint nyáron. Hóban vagy jégen a vezetés nehezebbé válik, a féktávolság pedig hosszabb. Ez azt jelenti, hogy: A magasabb terhelés azt jelenti, hogy a járművezetők kevesebb ellenőrzést gyakorolnak autójuk felett. Tehát vegye komolyan a különféle teherbírási képességeket és biztosítsa a maximális biztonságot.