Hogyan számítják ki a sportfogadók a fogadási esélyeket?

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

A sportfogadás elválaszthatatlan részét képezik az esélyek, melyek megértése alapvető fontosságú a hosszú távú nyereséges tétek megtétele során. Ha nem tudjuk, hogyan kell kiszámítani ezeket az esélyeket, akkor igazából a stratégiánk sem működhet tökéletesen, és pénzt veszíthetünk.

Érdemes tehát közelebbről is megvizsgálni, hogyan számítják ki a sportfogadók a fogadási esélyeket, és ezek hogyan kötődnek a tétekhez. Bár a teljes folyamat eléggé bonyolult, ebben a cikkben részletesen és érthetően le van írva minden.

Nagyon fontos az adatok kielemzése

Nem lehet matematikai és statisztikai számításokról beszélni, ha nincsenek rendelkezésre álló adatok. Ezek az információk számos helyről begyűjthetők, sőt, a valóságban elég ritka, hogy egy helyen meglenne minden. A magyar sportfogadó oldalak is így tesznek, leszerződnek időjárási szolgálatokkal, hírügynökségekkel, elemzőkkel és másféle szakemberekkel, és még sok olyan hellyel, ahonnan a számok érkezése folyamatosan megoldható.

Amikor a hatalmas adathalmaz egy helyen rendelkezésre áll, akkor jönnek képbe azok, akik ezekkel dolgoznak. Itt is mindenféle matematikusok, statisztikusok és más elméleti szakemberek dolgoznak azon, hogy az adatmixből célzott infók készüljenek. Nagyon fontos a számítógépek, az algoritmusok és okosszoftverek jelenléte is, hiszen ezek hatalmas sebességgel tudnak számolni, így az emberi szakértőknek már csak az eredményeket kell kezelni.

Az adatok vizsgálatakor meg kell határozni a kimenetelek valószínűségét, azaz megtippelni azt, hogy mindegyik eredmény mekkora eséllyel következhet be. Általánosságban véve, minél nagyobb az esélye valaminek, annál kisebb odds-al rendelkezik és vice versa.

Napjainkban problémát okozhat az adatok túlzott bősége is, hiszen ezek olyan mennyiségben állnak rendelkezésre, amely már szinte kezelhetetlen. Így az információkat megfelelő szűrőkkel elő is kell szűni, majd ezekkel tovább dolgozni.

Figyelembe kell venni a sportfogadási oldal nyereségét is

A tisztán szakmai odds-ok meghatározása után még figyelembe kell venni a sportfogadási oldal nyereségét is. Ezeket a weboldalakat ugyanis vállalatok üzemeltetik, melyeknek ugyanúgy megvannak a költségeik, mint egy bármilyen más cégnek. A költségeket is rá kell teríteni a kínált eseményekre, és be kell építeni a nyereményszorzókba.

Ennek meghatározása külön feladat, mivel figyelembe kell azt is venni, hogy egy-egy esemény mennyire népszerű, mekkora összeggel fogadnak rájuk a fogadók, és vannak-e egyéb feltételek, melyekkel számolni kell. Ez így már látható, hogy nem egy vagy több embernek szóló feladat, emiatt is foglalkoznak az ilyen kalkulációkkal az okosszoftverek.

A fogadási esélyekhez kötött nyereményszorzók ráadásul néha csapdát is rejthetnek, sportfogadóként ezeket is fel kell ismerni, hogy ne veszítsünk pénzt. Ha egy esemény kimenete teljesen mást mutat, mint amit várnánk, ott meg kell vizsgálnunk, hogy mi tévedtünk-e, vagy csak a megtévesztés kedvéért lett más az odds. A kezdő sportfogadók ugyanis gyakran a szorzók nagysága után mennek, és úgy gondolják, hogy ahol kicsi a szorzó, az biztosan nyertes kimenetelt takar. Emiatt a fogadóirodák sokszor tesznek fel hamis odds-okat, amivel elbukhat egy erre apelláló szelvény.

Természetesen a fenti, hamis nyereményszorzók kincsesbányát jelenthetnek a hozzáértő fogadóknak, ezért a fogadóirodák kifejezetten úgy próbálják bevetni ezeket a csalikat, hogy a kezdők rajta vesszenek, a hozzáértők viszont ne szakítsanak aránytalanul nagyot.

A nyereményszorzók emellett az események alatt is változhatnak, pont ez adja meg az élő fogadás varázsát. Ha nagyon képben vagyunk az adott sportággal és gyorsan tudunk reagálni a meccs alatt bekövetkező változásokkal, akkor a fogadást még azelőtt élesíthetjük, hogy a bukméker is le tudná reagálni a változásokat. Emellett a folyamatos, megfeszített küzdelem igazi adrenalinbombaként viselkedik, mely fel tudja pezsdíteni a szervezetünket.

Néhány esetben olyan esélyekkel is találkozhatunk a fogadási kínálatban, mely nem csapda, hanem véletlenül lett más, mint ami logikus. Ezek közé tartoznak az emberi hibák, a szoftver hiányosságai vagy bármilyen olyan váratlan esemény, ami miatt a nyereményszorzók a hasznunkra lehetnek. Olyan is nagyon gyakran előfordul, hogy a fogadási irodák a nagyobb piacokra koncentrálnak, és figyelmüket a sok pénzt hozó nagy események foglalják le. Ilyenkor a kisebb eseményekre kevesebb figyelmük jut, mi pedig a magunk hasznára fordíthatjuk ezt a hiányosságot.

Egy biztos, a sportfogadás nagy figyelmet igényel a fogadó részéről, hiszen sokszor az apró részleteken múlik minden. Nem szabad, hogy bármi is befolyásolja vagy elvonja a figyelmünket a témáról, mert pénzt veszíthetünk. Nem érdemes illuminált, túl ideges vagy túlzottan optimista állapotban leülni fogadni, hiszen ilyenkor nehezen látjuk át a kockázatokat, és esetlegesen olyan eseményeket is megfogadhatunk, melyeket máskor nem tennénk.

Szintén ügyelni kell a rendelkezésre álló összegünkre is, mivel az a fő célunk, hogy ez a lehető legtovább kitartson, és ha sikerül, akkor még gyarapítsuk is. A sikeres bankroll menedzsment során egységnyi tétekre osztjuk a pénzünket, és mindig csak egy részével fogadunk. Az eredmények megismerése után pedig növeljük a téteket sikeres fogadások után vagy csökkentjük, ha veszítettünk.

Ez a cikk nem számít a sportfogadásra történő felhívásra vagy az ilyen oldalak reklámozására. A cikk célja kizárólag az információközlés.