Problémát jelentenek az online kaszinók Magyarországon?

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Az online kaszinók szabályozása sokáig a szürkezónába tartozott Magyarországon, így a kikapcsolódni vágyó játékosok nehezen tudtak eligazodni rajta. Szerencsére ez ma már megváltozott, és sokkal könnyebben hozzá lehet férni az ilyen oldalakhoz.

Mit lehet tudni ma az online kaszinók elérhetőségéről?

A mára már hírhedtté vált, 2016-os törvénymódosítás betiltotta hazánkban a nyerőgépek üzemeltetését és a kaszinók működését, a külföldről működő casino oldalak elérését pedig blokkolták.

A sportfogadás és a szerencsejáték szervezését az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. kapta meg, míg a lóversenyekkel kapcsolatos fogadások szervezését egy másik állami cég nyerte el. Ezt követően néhány vállalkozó mégis engedélyt kapott arra, hogy egyes kijelölt városokban kaszinót üzemeltessenek, és a számukra megnyílt a lehetőség az online kaszinók létrehozására is.

A jelenlegi magyar szabályozás nem engedi, hogy külföldi cégek Magyarországon online kaszinót üzemeltessenek, mivel ehhez Magyarországon lévő hagyományos kaszinójuknak is lenniük kellene. A magyar játékosok számára viszont ezek a külföldi oldalak elérhetők.

Egyes oldalak elérhetősége központilag blokkolva van, ilyenkor a magyar internetezők csak egy figyelmeztetést látnak az URL-en, mely szerint az adott webhely a Magyar Kormány döntése értelmében tiltott. Ilyenkor egyes internetezők alternatív linkeket használnak, mely továbbra is a kedvenc kaszinójukhoz kötődik, de nincs tiltva. Ennek a módszernek a felhasználása kérdéses, de legalább is erősen a szürkezónába tartozik.

Nagyon sok online kaszinóhoz azonban nincs szükség alternatív linkre, mivel nincs tiltva az elérhetőségük. Ezeket a magyar játékosok is könnyen felkereshetik, elég, ha csak a kaszinó webcímét beütik a böngészőbe.

Kell adózni az e-szerencsejátékban elért nyeremények után?

Az adózás kérdése kissé már fogósabb ügy, ezért mindig érdemes könyvelővel vagy adótanácsadóval konzultálni az aktuális helyzetről. Általánosságban elmondható, hogy az olyan internetes szerencsejátékok után, melyet NAV engedéllyel rendelkező cég szervez Magyarországon, a játékosnak nem kell adózni a nyeremények után. A külföldi online kaszinók azonban nem számítanak bele ebbe a körbe, ezért az ott elért nyereményeket biztosan le kell adózni a magyar adószabályok alapján.

A NAV álláspontja szerint az internetes kártyajátékokban elért nyeremény önálló tevékenységből származó bevételnek számít, a sportfogadási nyeremény pedig egyéb bevételnek.

A teljes költségből számos dolog levonható, ezeket mindig adószakértő tudja aktuálisan felsorolni. De választható a tételes költségelszámolás helyett általányadózás is, ilyenkor a nyeremény 90%-át kell figyelembe venni. Majd ennek 78%-a az adóalap, és ezután kell az érvényben lévő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást fizetni.

A leírásból is látható, hogy az adózás kérdése bonyolult, és sokszor szakembert kíván. Már csak azért is megéri pontosnak lenni a területen, mert a Nemzeti Adó- és Vámhatóság 5+1 évig bármilyen magyar magánszemély bevételeit vizsgálhatja. Ha pedig azt találja, hogy nem lettek megfizetve a szükséges adók és járulékok, akkor vizsgálatot indít. Adóhiány esetén késedelmi pótlékot számít ki, ahol az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresének háromszázhatvanötöd része lesz az egy napra eső kamat, majd a nyeremény megszerzésétől számítva eltelt napok számával kiszámolják a képződött összeget. Már önmagában ez magas tétel lehet, de még ezen kívül is van más fizetni való a játékos számára.

A mulasztási bírság összege 200 ezer és 500 ezer forint között változhat, az adóbírság pedig az adóhiány 50-200% közötti része. Ha a NAV bizonyítottnak látja, hogy a mulasztás oka az adófizetés elkerülése volt, akkor a 200%-ot használja, ez azt jelenti, hogy az egykori nyertesnek nem csak le kell adóznia utólag a nyereményét, hanem még ennek az adónak a kétszeresét pluszban be is kell fizetnie.

Természetesen az aktuális szabályozások bármikor változhatnak, ezért nem szabad internetes forrásokból tájékozódni az adózásról, hanem ki kell kérni könyvelő vagy adótanácsadó véleményét. Nekik amúgy is kötelező a szakmai felelősségbiztosítás, mely tévesztés esetén helyettünk állhat helyt a büntetést kifizetésénél.

Milyen online kaszinók várják a magyarokat?

Az online kaszinók köre nagyon változatos, és egyre gyakoribb, hogy ezek a helyek mindent megtesznek az itthoni játékosok eléréséhez. A legtöbb helyen nincsenek kitiltva a magyarok, de számos cég még le is fordítja az oldalát magyarra, így még nagyobb terület nyílik meg az angolul nem beszélő játékosok számára.

A játékkínálat széles, és ma már teljesen elfogadott, hogy egy-egy online kaszinónál akár több tucat nemzetközi szoftvergyártó játékai is elérhetők. A befizetési- és kifizetési lehetőségek köre széles, és egyre nagyobb teret kap a kriptopénz is, amelyek közül más a kisebb coinok is felhasználhatók a befizetésre.

Az okostelefonok elterjedését robbanásszerű módon követte a mobil kaszinók felbukkanása, melyekhez már le sem kell tölteni applikációt, hiszen a webhelyek a mobil böngészőkben is tökéletesen futnak. A legmodernebb technológiáknak köszönhetően pedig az online kaszinók játékai ugyanolyan jól játszhatók ezekről a hordozható eszközökről is, mint laptopokról vagy asztali számítógépekről.

Általánosságban tehát elmondható, hogy az online kaszinók egyáltalán nem nehezen elérhetők Magyarországról, és mára kialakult egy réteg, aki nem csak szórakozásból, hanem a nagy nyereményeket követve vesznek részt a játékokon.

Ez a bejegyzés csupán a tájékoztatást szolgálja, és nem számít a szerencsejátékra való felhívásnak és/vagy adó- vagy bármilyen más jogi tanácsadásnak.