Tudta ezt a kollagénről? Íme 10 érdekesség erről a fontos fehérjéről!
Esszük, isszuk, de tudjuk is hogy mire való? Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy valóban életelixír vagy csupán divathóbort fogyasztása? Most 10 érdekességet gyűjtöttünk össze erről a fehérjéről, mely közelebb viheti a válaszokhoz, a még tudatosabb döntéseihez.
1. Elmúlt 25 éves? A kollagén termelődése ugyanis körülbelül 25 évesen tetőzik, majd évente 1%-kal csökken mennyisége. Mértékét még tovább tépázza a stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, környezetszennyező hatások. Nem csak a bőr ráncosodását, ízületek és csontok sérülékenységét idézheti elő, hanem a sebgyógyulást és az izmok regenerálódását is lelassítja. 40 éves korunkra a természetes kollagén raktárak mintegy 15%-át elveszítjük.
2. A kollagénre gondoljunk úgy, mint extra vékony kötelek rengetegére. Porcainkat és bőrünket stabilizálják, az acélhuzalnál nagyob szakító-szilárdsággal bírnak.
3. 30 fajtáját különböztetjük meg, de a legjelentősebb az I., II. és a III. típus.
I. típusú kollagén: a leggyakoribb kollagén típus, főként a bőr, csontok, inak és a szalagok alkotórésze. Felelős a bőr rugalmasságáért és erősségéért.
II. típusú kollagén: a porcszövet fő alkotóelemei, fontos szerepet játszanak az ízületek épségének fenntartásában.
III. típusú kollagén: elsősorban a vérerek és a szervek kötőszövetében található meg, a szervek struktúrájának támogatásában van szerepe.
4. Önmagában csupán kollagént fogyasztani nem elégséges. A C-vitamin bevitele azért szükséges, mert serkenti a szervezet kollagén termelését. A hialuronsav is hasznos lehet, mivel mindkettő javítja a bőr feszességét és kölcsönösen erősíthetik egymás hatását.
5. A nőknek különösen a menopauza utáni időszakban fontos a kollagénfogyasztásra odafigyelni, mivel a hormonális változásokkal teli időszakban megnőhet a csontritkulás kockázata.
6. Csak akkor fejti ki hatását, ha belsőleg alkalmazzuk. Ha külsőleg, például kollagént tartalmazó arckrémként vagy testápolóként használjuk, sajnálatos módon nem tudja hatását kifejteni, mivel a kollagén molekulák túl nagyok, hogy bőrünkön keresztül felszívódhassanak.
7. Sport és a kollagén: a sportolás során a szövetek nagy terhelésnek vannak kitéve és mikrosérülések keletkezhetnek bennük. A kollagén segíti az izmok, ízületek, kötőszövetek regenerálódását és erősödését, valamint elősegíti a sebgyógyulást, gyulladás csökkentését, rugalmasság fenntartását.
8. A kollagént nem képes a szervezet feldolgozni, a megoldást a hidrolizált azaz előzetes hidrolízissel előállított kollagén jelenti. Az eljárás során hatékonyabban hasznosuló kollagén peptidek keletkeznek. Italokhoz és ételekhez is remekül adagolhatóak.
9. Naponta egy csésze zöld tea elfogyasztásával sokat tehetünk fiatalságunk megőrzéséhez. A zöld tea tartalmaz C-vitamint, amely elengedhetetlen a kollagén termeléséhez.
10. Kollagénhiány tünetei lehetnek: bőrproblémák (ráncok, szárazság), töredezett hajvégek és körmök, álmatlanság, szorongás, ízületi fájdalmak, csontritkulás, hajhullás, sebgyógyulási problémák.
A kollagén többfunkciós segítség szervezetünknek, nem csak bőrünk, hajunk, ínszalagok, inak rugalmasságáért, hanem a csontok és a porcok szilárdságáért is felel. Amennyiben a 10. pontban felsorolt tünetek Önnél is jelentkeztek, a kollagén pótlására már számos étrend-kiegészítőt beszerezhet, legyen szó por, tabletta vagy folyadék állagú formuláról szó.
Figyelem! Ez a cikk nem számít orvosi tanácsnak, csak a szórakoztatást szolgálja! Egészségügyi panaszok esetén forduljon haladéktalanul orvosához, vagy hívja a mentőket!