ACDSee Photo Studio Ultimate bemutató
A Tech & IT kategória cikkei

ACDSee Photo Studio Ultimate bemutató

ELŐNYÖK

  • Kiváló fényegyensúly eszköz
  • Objektívprofil alapú geometria korrekció
  • Arcfelismerés és geotagging
  • Jó bőrjavító eszközök
  • Reaktív böngészés és szerkesztési teljesítmény

HÁTRÁNYOK

  • Sok eszköz elrejtve menükben
  • Lassú import teljesítmény
  • Gyenge zaj- és kromatikus aberráció eszközök

Mint az Adobe, az ACDSee is jelen van a digitális fényképezés kezdeti napjaitól. Annak ellenére, hogy kevesebb nevet ismernek el, a cég fotómunkafolyamat- és szerkesztő szoftvere, a Photo Studio Ultimate, olyan hívekkel rendelkezik, akik előnyben részesítik Lightroom előtt. Az alkalmazás 2023-as verziója Photoshop-szerű rétegszerkesztési képességeket tartalmaz, és néhány program eszköze, például a Light EQ szabályozók, különösen jók. De elmarad a legjobb versenytársaktól az eredeti nyers kamerafájl konverzió minőségében, az importsebességben, néhány korrekció hatékonyságában és az interfész használhatóságában. Azoknak, akik ezekre odafigyelnek, ajánlott az Editors’ Choice fotómunkafolyamat alkalmazását, az Adobe Lightroom Classic-ot választani.

Kattints ide az ACDSee Photo Studio Ultimate beszerzéséhez!

Mennyibe kerül az ACDSee?

Az ACDSee szoftverét egyszeri letöltésként kínálja 149,99 dollárért, vagy előfizetésként, éves díj kezdve 89 dollártól évente (vagy havi 8,90 dollárért). Az előfizetés lehetővé teszi az alkalmazás telepítését legfeljebb öt eszközre (Mac vagy Windows), és hozzáférést biztosít az ACDSee Web galériákhoz munkáinak bemutatásához, 50 GB SeeDrive Cloud tárhellyel együtt. 50GB-t további 25 dollárért vagy 100GB-t 50 dollárért vásárolhatsz.

A Windows és a Mac verziók kissé eltérőek. A Mac verziót, amit külön is megvásárolhatsz, Photo Studio for Mac néven hívják (99,99 dollár). Jelenleg a 9. verzióval rendelkezik, és legalább macOS 11 vagy újabb verzió szükséges hozzá. A program nyers kamerafotókat is konvertál, éppúgy, mint a Windows verzió, és tartalmazza a Windows alkalmazás legtöbb, de nem az összes funkcióját.

A szoftver végleges licencének megvásárlásának lehetősége vonzhatja a Lightroom és Photoshop felhasználókat, akik nem szeretnék havi díjat fizetni az Adobénak. Az ACDSee előfizetési lehetősége közel azonos áron van az Adobe 9,99 dolláros havonta egyik alkalmazásával. Kisebb összeget fizethetsz az Adobe Photoshop Elements ($99), a CyberLink PhotoDirector ($99), az On1 PhotoRaw ($99) vagy a Skylum Luminar ($99) szoftverekért. Profi szintű szoftverek, mint a Capture One ($299) és a DxO PhotoLab ($219), drágábbak. A Zoner Photo Studio csak előfizetéssel elérhető, de ez olcsóbb, 5,99 dollár havonta vagy 59 dollár évente.

Fut az ACDSee Photo Studio a számítógépeden?

A Windows program, amit itt értékelünk, Windows 7 SP1-től Windows 11-ig fut, 64-bites verziók szükségesek hozzá. Továbbá legalább 4 GB RAM (6 GB vagy több ajánlott), Intel i5 vagy jobb processzor, 512 MB videómemória (VRAM), DirectX 10 kompatibilis grafikus adapter, 1,280 x 800 kijelzőfelbontás (1,920 x 1,080 ajánlott) és 4 GB szabad merevlemez-terület szükséges.

Az alkalmazást egy 3,4 GHz-es Core i7 alapú PC-re telepítettem 16 GB RAM-mal és egy Nvidia GeForce GTX 1650 grafikus kártyával, ahol kissé több mint 1 GB lemezterületet foglalt el. Ez fele Lightroom 2 GB-os területének, de kb. kétszerese a CyberLink PhotoDirector-nak.

Kattints ide az ACDSee Photo Studio Ultimate beszerzéséhez!

Beállítás

Bármilyen módon is fizetsz a szoftverért, szükséged van egy fiók létrehozására és egy megerősítő e-mailre való válaszadásra. Az alkalmazás ezután újraindul, és meg kell választanod egy alapértelmezett fényképmappát. A következő lépés egy bevezető varázslóval történik, amely egy gyors kezdő útmutatót tartalmaz. Ez végigvezet a program telepítésén és funkcióin, és alapos és segítőkész. Ezután készen állsz a fényképek szerkesztésére.

Miután eldöntötted, melyik fényképmappákat szeretnéd, hogy az alkalmazás figyelje, az ACDSee egy katalógust épít fel. Ez egy adatbázis, amely lehetővé teszi a nem-destruktív szerkesztést, külön elmentve a szerkesztéseket az eredeti fényképfájloktól. A szerkesztés után egyszerűen exportálhatsz egy szerkesztett kép verziót. A Lightroom is ugyanígy használ egy katalógust. Mindkét alkalmazással tetszőleges tárhelyen tarthatod a fényképeket, és a katalógus nyomon követi a helyüket. A katalógus tárolja a fényképekkel kapcsolatos bármilyen szervezési információt, például kulcsszavakat, értékeléseket, jegyzeteket és még sok mindent. Ahogy a legtöbb ilyen szoftver, az ACDSee Photo Studio Professional is havi rendszerességgel kér téged, hogy készíts egy biztonsági másolatot a katalógusfájlról. Ha egy korábbi verzióról frissítesz, lehet, hogy át kell konvertálnod a fényképgyűjteményt a legújabb katalógusverzióra.

Az ACDSee-t továbbá használhatod Photoshop pluginként, átkonvertálhatod Lightroom katalógusokat, és integrálhatod OneDrive-tal a felhőtárolást. Miután befejezted a telepítést, az ACDSee elvezet téged egy webes videótanfolyamhoz a kezdőknek, amit a cég fotós igazgatója (és elismert kereskedelmi fotós), Alec Watson tart.

Mi új az ACDSee Ultimate-ben?

A cég továbbra is agresszíven fejleszti a szoftvert. Az ACDSee veteránok számára itt van egy összefoglaló a jelenlegi verzióval érkező fontos új eszközökről és funkciókról (az új kamera támogatáson felül):

Mesterséges Intelligencia (MI) által vezérelt Arcszerkesztés: Ez lehetővé teszi az arcvonások átformálását vagy olyan dolgok elvégzését, mint a smink felvitel.

Panoráma varrás: Ez a képesség évek óta létezik a Lightroom és más szoftverekben, így az ACDSee végre utolérte a versenytársakat.

Tárgy kiválasztása és Égbolt kiválasztása: Photoshop típusú funkciók, amelyek megjelenése az ACDSee-ben újabb okot ad arra, hogy ne fizess havi hűséget az Adobénak. De ugyanolyan jól működnek-e? Lásd a teszteredményeinket alább.

Alak kiválasztás: Ez helyettesíti és finomítja a korábbi Sokszög kiválasztás eszközt. Több vezérlést és beállítási lehetőséget kínál.

Haladó keresés: Keresés a metaadatok és az használaton alapuló állítások alapján. Az frissítés most már megőrzi a keresési előzményeket is.

Egyéb javítások: Új fejlesztési előbeállítások, több objektív korrekciós profil, javított OneDrive támogatás, WEBP támogatás, Média mód felhasználói felület javítások, több kamera nyers fájl támogatása, és a SendPix integráció a fotómegosztáshoz.

És hogy összefoglaljuk a legutóbbi új funkciókat az előző verzióból, itt vannak a kiemelések:

Média mód: Ez a mód lehetővé teszi a gyűjteményed gyors rendezését, szűrését és csoportosítását dátum, kulcsszavak, kamera, szerkesztési állapot és még sok más alapján. Ez helyettesíti a korábbi és kevésbé egyértelműen elnevezett Fotók módot.

Emberek módja: Az ACDSee-nél már volt arcfelismerési képesség, de ez a mód az emberek azonosítását, kezelését és megtekintését könnyebbé teszi. Az MI javítja a szoftver képességét a ugyanazon személyről készült több kép automatikus megtalálásában is.

Színskála a Pixel Célzás számára: Ez az eszköz a Szerkesztési Ecsettel működik együtt, hogy lehetővé tegye a fény és szín helyi változtatásait az előző pixel színérték alapján. Különösen hasznos bőrtónusok és égboltok esetén.

Helyi zajszűrés: Használj egy Szerkesztés Ecsetet a Fejlesztés Módban a zaj eltávolításához (vagy hozzáadásához) egy fotó konkrét részeiről.

Ez előtt megkaptuk a Színskála és a Hangszínskála, a szöveg elhelyezését egy úton, a kiválasztás finomítását, az egyéni LUT létrehozását, a PDF támogatást, valamint a Dropbox és OneDrive felhő szinkronizációt a fényképek és szerkesztések számára.

Kattints ide az ACDSee Photo Studio Ultimate beszerzéséhez!

Felület

Az ACDSee sok gombot, menüt, módot, panelt és eszköztárakat tartalmaz, mindezek összessége nyomasztó lehet. A program a profi fotó- és videós alkalmazások között népszerű fekete (vagy nagyon sötét szürke) háttérrel dolgozik. Nincs lehetőség a 4K és más magas felbontású (DPI) kijelzők kezelésére, például a BenQ QHD monitoromnál, így ezeken a képernyőkön a menük kicsik. Legalább a jobb felső sarokban található mód gombok elég nagyok ahhoz, hogy könnyen láthatók és kattinthatók legyenek.

Az első futtatáskor megjelenő Gyors indítás útmutató végigvezet az összes program módján, amelyek az irányításokról elérhetők a jobb felső sarokban: Kezelés, Média, Nézet, Fejlesztés és Szerkesztés. Az ezek mellett található gombok további nézetekre vezetnek: Emberek, 365 (az online nézet), Irányítópult és Kapcsolat (az üzenetközpont). Egy Munkaterület gomb a bal felső sarokban lehetővé teszi az alapértelmezett és saját egyéni munkaterület beállításait. A panelokat ki lehet húzni a fő ablakból, de vissza tűzdelésük nem olyan egyértelmű, mint lehetne. Sok program funkciója csak akkor érhető el, ha a Panelek menüben engedélyezed őket, például a Térképek és Gyűjtemények.

Mint sok fotós program, a bal oldalsáv képforrásokat kínál, ideértve merevlemezeket és az ACDSee Mobile Syncet, amely az ACDSee Mobile Sync alkalmazás segítségével gyűjti be a fényképeket és videókat a telefonodról. A cég továbbá egy teljes mobil fényképszerkesztő alkalmazást is kínál 6,99 dollárért.

A jobb felső sarokban található gombok lehetővé teszik a bal oldali forráspanel gyors megjelenítését és elrejtését, az alsó filmcsík vezérlőjét és a jobboldali információs panelt, de más programok a kevésbé intuitív összecsukható nyilakkal dolgoznak erre. Az állítás csúszkákban dupla kattintással visszaállítja az alapértelmezett értékeket, ahogyan néhány alkalmazás működik – és ahogyan én is preferálom. Mindenesetre minden szerkesztési csoportban található egy visszaállítás gomb. Nagyítani a Ctrl-egér görgővel lehet, vagy a kép alján található 1:1 gombra kattintva megtekintheted a teljes méretű képet, vagy használhatsz egy mellette található csúszkát a nagyítási százalék beállításához. Sajnos nincs oldalról-oldalra nézet a szerkesztések és az eredeti kép összehasonlítására, de van egy kapcsoló gomb, amely megjeleníti az eredeti képet. Egy Pillanatfelvétel eszköz lehetővé teszi az szerkesztések másolatok mentését is.

Fényképek importálása és rendezése

Az Import gomb a Kezelés módban, a képek beszerzéséhez készülékekről, merevlemezekről, szkennerből vagy CD/DVD-ről szolgál. Az importálás során kiválaszthatod a merevlemez mappacélját és a névkonvenciót, de nem alkalmazhatsz előre beállított módosítási előbeállításokat, mint például a CyberLink PhotoDirector vagy a Phase One Capture One Pro esetén. Ha csak azt szeretnéd, hogy a merevlemezen lévő fényképeket hozzáadd az ACDSee katalógusához, ezt nem teheted meg az import dialógusban; ehelyett a Mappanézetben jobb gombbal kattinthatsz a mappára, majd választhatod a Katalógus fájlokat. A Lightroom Classic lehetővé teszi a fényképek hozzáadását ugyanebből az Import dialógusból. Az importálás során láthatod a jelenlegi fájlok bélyegképeit és egy visszaszámlálást a feldolgozott és hátralévő fájlok számáról. Az ACDSee Photo Studio-val történő importálás jelentősen lassabb volt, mint a tesztelt más programok esetében; lásd a Teljesítmény szakaszt lent.

A program támogatja a nyers kamerafájl formátumokat az összes fő kamera modelltől, beleértve néhány újabb modellt is, mint például a Canon EOS R6, Leica M11, Nikon Z 6 és Sony a7 IV. A nyers fájl import minősége elfogadható volt, jó élességgel és színekkel. A Capture One és a Lightroom szín pontosság és élesség szempontjából a legjobb képet (bal oldal) hozzák létre. Természetesen minden program rendelkezik eszközökkel, amelyek lehetővé teszik ezeknek a dolgoknak az állítását, de jó összehasonlítani, hogy mit tesz a program alapértelmezés szerint, anélkül, hogy több munkát igényelne a részedről.

A képeket Albumok, Emberek, Helyek, értékelések (1-5) és színek segítségével szervezheted. A jobb alsó sarokban található egy pipa jel, amire kattinthatod a fényképek kiválasztásához. És ami segítőként szolgál, az az, hogy szűrheted az objektív és a kamera modell alapján, valamint az EXIF adatok, például az F-stop és az ISO beállítások alapján. Az egyik lehetőség, amit hiányolok, az az, hogy megtekinthessem az utolsó importálás során létrehozott vagy nemrégiben szerkesztett képeket. Emellett a Kezelés mód nem rendelkezik minden-fénykép-megjelenítés opcióval. A különálló Média mód minden fényképet megjelenít, de keresési lehetőséggel nem rendelkezik. Ezenkívül lehetővé teszi a megjelenített csempék rendezését és csoportosítását dátum, címkék, fájlnév, kamera és képméret alapján. A Kezelés mód is lehetővé teszi mindezt, szóval nem vagyok biztos benne, miért van szükség az alkalmazásnak külön módra.

A fényképek szervezéséhez a kulcsszavak alkalmazásának lehetősége javult. Most már hierarchikus kulcsszócsoportokat hozhatsz létre, vagy választhatsz témák közül, például Tájkép, Esküvő és Portré, de ez nem olyan nagy választék, mint amit néhány versenytárs kínál, és nincs olyan AI objektum azonosítás, mint az Adobe Photoshop Elements’ Organizer alkalmazásában.

Továbbá csoportosíthatod a fényképeket Kollekciókba és Okos Kollekciókba. Új kollekciót létrehozni a bal oldali mappa panelen lévő üres területre jobb kattintással lehet. Működik, de nem túl intuitív. A Kollekció panelek még az installációt követően sem voltak engedélyezve; a Panelek menüből kellett bekapcsolnom. Az Image baskets lehetővé teszik a fényképek ideiglenes tálcában való tárolását a fő kijelző alatt. Most öt kép kosarat hozhatsz létre, amelyek külön fülekként jelennek meg.

Szervezés Arcokkal és Térképekkel

A People (Arcok) mód gomb (két fejet ábrázol) a jobb felső sarokban segíti az arcfelismeréssel való munkát. A program automatikusan feldolgozza az összes importált képet az arcdetektálással (ha szeretnéd, kikapcsolhatod ezt a viselkedést a Beállításokban). Két lap lehetővé teszi az Elnevezett és Névtelen arcok közötti váltást. A kezdetekhez váltás után válaszd a Névtelen arcok lehetőséget. Miután néhány arct azonosítottál, a nevjavaslat működik a detektált arcokkal. Tartsd észben, hogy a technológia talál arcokat a képeken és véletlenül megtalálhat olyan arcokat is a háttérben. Azokat, akiket elnevezel, azonban viszonylag jól azonosítja.

Egy szórakoztató szervezési lehetőség a térképek használata. Az ACDSee Photo Studio Professional kihasználhatja a fájlokban található GPS kódolást azok megjelenítéséhez térképen. Emellett a fotók bélyegképeit is ráhúzhatod a térképre, hogy helyzetükre jelzőket hozz létre. Ehhez nincs külön mód gomb, mint az Arcoknál, és alapértelmezés szerint nincs is engedélyezve. A Panlehetőségek menüben kell bekapcsolnod a jelölőnégyzetét. A program kiemeli a választott térképi jelölőnél készült bélyegképeket; én személy szerint ezt preferálnám. A Lightroom azonban jobban kezeli a térképeket, ahol a képek azonnal megjelennek egy diavetítés formájában a térképen, amelyen az adott helyen készült fényképeket mutatja be.

Fényképek beállítása

A Fejlesztés (Develop) mód során minden szokásos fény- és színhelyesbítő eszköz elérhető – expozíció, kontraszt, szaturáció – valamint olyan dolgok, mint a Vibrance és a Tisztaság, amelyek a profi felhasználók számára szabvánnyá váltak. Az eszközfelület jól működik, nagy sávcsúszkákkal. Az alapértelmezett beállítások visszaállításához hasznos gombok jelennek meg minden szakaszban, amelyben módosítást végzel, és a fekete-fehér eszközök is csak egy kattintásnyira vannak, de nincs általános visszaállítási lehetőség a nulláról kezdéshez. Ez azt jelenti, hogy ha kipróbálsz többféle előre beállítást, akkor mindegyiket külön-külön kell visszaállítanod az eredetire. A Fejlesztés mód számos célzott felhasználáshoz készült előre beállítást kínál, például esküvőkhöz, tájképekhez és retro megjelenésekhez. A program bőségesen rendelkezik csoportos szerkesztéshez is szerszámokkal, a legtöbb szerkesztési és szervezési típusra. Az akciók közé tartoznak az Instagram-szerű szűrők, valamint sok más szerkesztési és munkafolyamat opció.

A Light EQ eszközökhöz való áttérés a Standard (Közönséges) módban részletes csúszkákat kínál, amelyek lehetővé teszik a specifikus szintek beállítását, ami egy másik jó eszköz, amit más szoftverekben nem láttam. Az Auto (Automatikus) gomb csak akkor jelenik meg a Light EQ vezérlők alatt, amikor azokat megnyitod, és rákattinthatsz a program legjobb tippjeinek eléréséhez. Még ennél is érdekesebb, hogy egy varázspálcával húzva a képen, a kurzor alatti terület alapján módosíthatod a fényerőt. Ez valahogy hasonlít az iPhone „koppints a képernyőn az expozíció és a fókusz beállításához” funkciójához, de a fókusz nélkül.

Az ACDSee tartalmaz eszközöket a párnázott és hordozott torzítások korrigálásához is, ismert berendezéselemek tulajdonságai alapján. A program helyesen azonosította a kamera modelljét, és alkalmazta az automatikus javítást, ami enyhe javulást eredményezett egy széles látószögű felvételnél, de még mindig voltak elferdült objektumok a kép szélein. Növelheted az effektust, de én hiányoltam a Lightroom „Upright” (Függőleges) opcióját, amely teljesen igazítja a függőleges vonalakat. Az ACDSee még rosszabbul teljesít a krómatikus aberráció korrekciójában. Meg kell próbálnod a csúszkákat pontosan elmozdítani annak korrigálásához, de a defringe eszköz automatikusabban és hatékonyabban működött.

Az ACDSee viszonylag jól kezeli a vágást, és most már elérhető a Fejlesztés (Develop) módban. Alapértelmezés szerint nincs megszorított oldalarány, amit kedvelek. Továbbá tetszik, hogy elrejtheted a vágás kívül eső területét, és az egér görgőjének forgatásával változtathatod a fénykép szögét. Ezenkívül egy útmutatóval kiegyenesítheted a fényképet, de nincs olyan eszköz, amely az alaphorizont alapján automatikusan kiegyenesítene, mint a Lightroomban. Jegyezd meg, hogy az egyenesítő eszköz a Fejlesztés (Develop) mód Geometria szakaszában található.

A kefék (akár nyolc is) lehetőséget kínálnak a legtöbb Fejlesztés (Develop) beállításhoz való tollas és tolerancia beállításokkal, de nincs levonásos kefe, csak egy „Összes Tollvonást Töröl” gomb. A Magic (Varázslat) opció szép munkát végez az élek megtalálásában, még összetett területeken is, például pálmalevelek esetében is. Ahogy említettem, a kefe lehetőségek közé tartozik a vibrance, fehéregyensúly, színátfedés, szín EQ (szaturáció, fényerő, színárnyalat és kontraszt) és tónus görbék. Az utolsó egy cool funkció, amit máshol még nem láttam. Azonban nem használhatod a keféket az Effektekkel az Szerkesztés (Edit) módban vagy a Bőr simítással. A Javítás eszköz is csalódást okozott, mivel nem láttam a forrás területét; még miután kiválasztottam egy forrást, az eredményemre nem kívánt textúrákat alkalmazott. A Blendelt Klón opció jobb, de még mindig ugyanazt a problémát okozta, bár kisebb mértékben. A Javítás eszköz az Szerkesztés (Edit) módban sikeresebben teljesített, és ebben a módban (lásd a következő szakaszt) használhatsz kefét a Bőr simításhoz.

Kattints ide az ACDSee Photo Studio Ultimate beszerzéséhez!

Szerkesztés rétegekkel

Az ACDSee Photo Studio Professional Szerkesztés módban találod a képpontszintű funkciókat, például vízjel készítést és szöveg átfedést. A módnak hosszú eszközlistája van a bal panelen. Itt találod a vízjelet, a billentés, a zajt és a Különleges Hatást, ami további kilenc szűrőtípust tartalmaz, ideértve az művészi, torzítási, festési és retró hatásokat.

Néhány Fejlesztés eszköz is megtalálható a Szerkesztésben, de inkább azt preferálnám, ha az eszközök a helyükön maradnának, és barátságosabb kinézetet adnának a Szerkesztés módnak. Ezenkívül megjegyzendő, hogy a réteg szerkesztések után visszatérhetsz a Fejlesztés módba. A Photoshop lehetővé teszi az Adobe Camera Raw használatát szűrőként erre. Megnyithatod az Adobe PSD fájlokat, de amikor ezt tettem, a rétegek nem maradtak meg.

A legmelegebb új funkciók a Szerkesztés módban az Adobe repertoárjából valók: Tárgy Kijelölés, Égbolt Kijelölés és Háttér Eltávolítás.

Az Égbolt Kijelölés nem működött olyan jól, mint az Adobe hasonló eszközei a Lightroom és a Photoshop esetében. Figyeld meg, hogy hogyan hagyta ki az égboltot a bal oldali pálmalevelek között; a Lightroom helyesen azonosította az égboltot ott. Ráadásul miután kijelölöd az égboltot, nincs egyetlen kattintásos módja annak, hogy kicseréld egy szebbre, ahogyan azt a Lightroomban, a Luminarban és a Photoshopban teheted.

Az 2023-as verzióban új funkció a Face Edit eszköz AI-alapú. Ez lehetővé teszi a fej különböző részeinek átméretezését, beleértve az Arc Szélességét, Állkapocs Vonalát, Állkapocs Hosszúságát, Állkapocs Méretét, Homlokot, Pofacsontokat, valamint a Szemek, Orr és Száj számos aspektusát is. Lehetővé teszi a digitális sminkelést is. Ez az eszköz az Szerkesztés módban található a bal panel bal oldali kiválasztási lehetőségei között, amikor az Szerkesztés módban vagy. Az eszköz az arc összes fontos pontját azonosítja, és szerkesztheted ezeket a pontokat, ha szeretnéd.

Ezekkel az arc szerkesztésekkel sokféle vicces kinézetet alkothatsz. Akár meg is változtathatod a személy pillantásának irányát.

A Smart Erase eszköz (csak az Szerkesztés módban) megfelel a Photoshop Content-Aware Fill eszközének, és szép munkát végez az objektumok automatikus eltávolításában egy képről. Figyeld meg a padló jobb oldalán eltávolított szürke szalagot a közeli képen. Ne gondold azt, hogy ez a fajta eszköz csak játékszer vagy csak hobbi szerkesztésre való, tudnod kell, hogy a Rhein II, a legdrágább eladott fénykép (4,3 millió dollár) egészen 2014-ig, digitális manipulációt alkalmazott emberek és objektumok eltávolítására.

A Dehaze eszköz jól működött a tesztelt téli tájképemen, de hajlamos a színszaturációt jobban felpörgetni, mint szeretném. Azonban tetszik, hogy lehetőséget nyújt a dehaze alkalmazására csak a kép kiválasztott területeire. Az Adobe hasonló eszköze lehetővé teszi a valóságos homály hozzáadását is; az ACDSee csúszka csak a homály eltávolítására használható. A DxO PhotoLab az alapértelmezett beállításokkal a homály eltávolításában végez a legjobban, és nem vezet be színárnyalatot, mint az Adobe és az ACDSee.

Effektusok és LUT-ok

Az ACDSee 10 LUT-ot kínál az effektusokhoz, és szórakoztató kipróbálni őket, olyan nevekkel, mint Elegance, Film, és Tinsel. Emellett importálhatsz LUT-okat CUBE és 3dl formátumokban is, és sajátokat is létrehozhatod a program szín- és fénybeállításaival egy korrekciós rétegben (vagy rétegekben). Az aktualizált Fekete-fehér konverziós eszköz valóban erőteljes, nyolc színhez tartalmaz fényerőszabályzókat. Azonban örülnék, ha lennének előre beállított beállítások a fekete-fehér konverzióhoz.

Fotoegyesítő Eszközök

Az új funkció a 2023-as verzióban a fényképek egyesítési lehetőségek: Panoráma, HDR és Fókusztömb. Kipróbáltam a panorámát, és kiváló munkát végzett a Montreal városképének összefűzésében. Választhatsz a négyzet alakú kivágáshoz.

Az HDR összefűzés eredménye kissé túl élénkre sikerült az én ízlésem szerint, de sikerült mérsékelni a fényerő és színbeállításokkal. A Lightroom hasonló eszköze valószerűbb eredményt hozott, a CyberLink PhotoDirector pedig több HDR stílus közül választhatsz, a természetestől a megrázóig.

Az ACDSee fókusztömbje lehetővé teszi, hogy több felvételt készíts olyan fókusz távolságokban, amelyek növekednek vagy csökkennek, és összekapcsolja őket, hogy egyetlen, minden részletben éles felvételt hozzon létre. Ezt alapvetően statívra kell rögzíteni, mivel a programnak össze kell igazítania és össze kell olvasztania a képeket. A funkció a gyors tesztem során úgy működött, ahogy elvárható, de még mindig vágyom a megszüntetett Lytro projekt után.

Teljesítmény

A mindennapi fényképmanipuláció során az ACDSee érzékenynek érződik, és nem annyira lassú, mint a Zoner Photo Studio (bár a Zoner nagyon jó importsebességekkel rendelkezik, ahogy majd látni fogjuk). Az üzemmódok közötti váltás azonban lassabbnak érződik, mint kellene.

Egy mérhető eredmény érdekében 200 nyers kép (összesen 6 GB) importálási sebességét teszteltem egy Canon 80D-ről. A tesztgépem egy Windows 10 PC volt 16 GB DDR4 RAM-mal, egy 3,4 GHz-es Intel Core i7-6700 CPU-val és egy Nvidia GeForce GTX 1650 önálló grafikus kártyával. Egy Class 4 SDHC kártyáról egy gyors SSD-re importáltam a képeket a PC-n.

Az ACDSee-nek 314 másodpercbe (ez 5 perc és 14 másodperc) telt ennek a tételnek az importálásához, ami jóval lassabb volt, mint azoknál az alkalmazásoknál, amiket nemrégiben áttekintettem. A Zoner Photo Studio ugyanezt az importálást körülbelül felére, 153 másodperc alatt hajtotta végre (2 perc és 33 másodperc), míg más termék nem vett igénybe több mint 175 másodpercet.

Megosztás és Kimenet

Az ACDSee Photo Studio Ultimate 365 módot kínál a megosztás kiindulópontjaként, de ez távol van az Adobe Lightroommal (a nem Classic verzióval) kapott sima élménytől, amely könnyen szinkronizál mindent egy tiszta felhasználói felületen keresztül. Az ACDSee 365 mód egy webböngészőt ágyaz be az alkalmazásba, ahol bejelentkezhetsz egy felhőfiókba.

A tárolási tervek nem nagyvonalúak. Ingyenesen 2 GB-ot kapsz, és évi 89 dollárt vagy 10 GB-ért 69 dollárt fizetsz. Hogy igazságosak legyünk, ezek a tervek alkalmazásfrissítéseket is tartalmaznak. Miután bejelentkeztél, fotókat tölthetsz fel a Transfer alüzemmódon keresztül, például húzással és ejtéssel. Ahogy a Lightroom Classic Publish Services nézetében is, itt is az online fotókat látod a képgaléria képnézeti nézetének tetején, és az alul lévők közül a helyi képeket. Képeket húzhat és ejthet az ACDSee online tárolójába, amit a SeeDrive-nak hívnak.

Alapértelmezés szerint JPG-ket tölt fel a 365-re, de választhatod a kapcsolódó adatokkal rendelkező nyers fájlokat is. Meghatározhatod a helyi mappákat az online tárolással való szinkronizáláshoz, de a szinkronizálás csak akkor történik meg, ha rákattintasz a Sync to Web gombra. Nincs link az online galériádhoz az alkalmazásból, és az egyetlen megosztási lehetőség az e-mail, a Twitter és a webes widgetek.

A www.365.acdsee.com oldalon megnézheted az összes szinkronizált fényképedet, és a nyilvánosság is láthatja őket, ha engeded. Az vonzó, sötét képlapok címkéket mutatnak, és lehetővé teszik a megjegyzéseket és a letöltést. Néhány vonzó fénykép található a Népszerű oldalon, de ha egy társasági fényképészeti élményt keresel, nehéz legyőzni a Flickrt. Az Instagram, bár nagyon népszerű, egy másféle állat, inkább a közösségi hálózatokról szól, mint a fotográfiáról, és nem kínál olyan dolgokat, mint az EXIF vagy akár a teljes méretű megtekintés.

Mindenesetre inkább azt látnám, hogy az ACDSee az erőfeszítéseit jobb eszközökbe fekteti a képek közvetlen küldéséhez a Flickrre, a Facebookra és a SmugMugra, ahelyett, hogy saját webgalériákat hozna létre. Van olyan jobb egérkattintásos lehetőség, amely lehetővé teszi a fotók küldését ezekre a szolgáltatásokra, valamint az e-mailre, de nem olyan erősek, mint a Lightroom Classic megfelelői.

Ami a régi típusú kimeneti lehetőséget, a nyomtatást illeti, az ACDSee Photo Studio Professional teljes eszközkészlettel rendelkezik, jó választékban, ideértve a testreszabott elrendezéseket is. Megjelenítheti a gamut figyelmeztetéssel és támogatja az EXIF 2.2 nyomtatási szabványt. Választhatsz a program vagy a nyomtató által kezelt színmegjelenítés között.

Kattints ide az ACDSee Photo Studio Ultimate beszerzéséhez!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük