Az Egészség kategória cikkei

Az íróasztal mellett – biztosan csak ülve lehet?

Valószínűleg mindenki találkozott már gombnyomásra állítható magasságú íróasztallal. Ez a funkció mára szinte elengedhetetlen, ha napi nyolc-tíz órát kell íróasztal mellett ülve ledolgoznunk, hiszen csak így találjuk meg a számunkra legkényelmesebb pozíciót. De biztos, hogy csak ülve tudunk íróasztal mellett dolgozni?

Mozgáshiány és egészségügyi problémák

Pontosan tudjuk ma már, hogy az ülőmunka a 21. századi munkavégzés egyik legkárosabb hatással bíró velejárója. A hosszú ideig tartó ülés során izmaink, ízületeink inaktívak maradnak, ami későbbi problémák forrása lehet. Az ülő pozíció önmagában is okozhat hátfájást, derékfájást, a rossz testtartás, a helytelenül beállított szék vagy nem megfelelő magasságú asztal növeli ennek esélyét. Az ülőmunkával járó inaktív életmód hozzájárulhat az elhízás kialakulásához, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növelheti.

Elengedhetetlen, hogy az ülőmunka káros hatásait tudatosan csökkentsük. Megfelelően beállított irodai székkel, íróasztallal, helyes testtartással már sokat tehetünk egészségünkért. Rendszeres szünetek beiktatásával, óránként néhány perces testmozgással, sétával is tudjuk ellensúlyozni a negatív hatásokat. Előfordulhat azonban, hogy munkakörünk nem alkalmas arra, hogy tudatosan figyeljünk az ülőmunka káros hatásainak ellensúlyozására. Ha úgy érezzük, túlságosan rosszul befolyásolja ez egészségi állapotunkat, akkor bátran nézzünk körül, milyen egyéb álláslehetőségeket találunk lakóhelyünk, például Kaposvár környékén.

Állómunka íróasztal mellett?

A gombnyomásra állítható magasságú íróasztalok elterjedésével egyre többször találkozhatunk irodánkban, munkahelyünkön állva dolgozó kollégákkal. Nem megszokott látvány, de számos pozitív hatása miatt ne zárkózzunk el tőle. Túl azon, hogy ez is egy módja, hogy csökkenteni tudjuk az ülő pozícióban töltött órák számát, állva könnyebben tudjuk kivitelezni a helyes testtartást, amivel javíthatunk hát- és derékfájásunkon. Álló helyzetben több mozgásra van lehetőségünk, javulhat vérkeringésünk, ami mindenképp pozitív hatással van szívünk egészségére, segíthet növelni éberségünket és koncentrációnkat. A változatosabb testhelyzetek és a természetesebb mozgás jótékonyan hat szervezetünkre az ülve töltött időszakok után.

Sokak szerint az álló helyzetben történő munka segíti a kreatív gondolkodást is, nem véletlen, hogy számos kreatív tevékenységgel dolgozó cégnél mindennapos látvány a magasított íróasztal. Ha mi is szeretnénk olyan munkahelyen dolgozni, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a kollégák egészségére, tájékozódjunk rendszeresen a számunkra elérhető lehetőségekről. A Profession felületén akár városokra koncentrálva is folyamatosan figyelemmel tudjuk tartani az aktuális álláslehetőségeket, például Szentes környékén.

Próba és tapasztalat

Természetesen nem mindenki számára ideális az íróasztal melletti álló munkavégzés, egyénenként változó, hogy kinek melyik testhelyzet felel meg legjobban saját igényeihez, fizikai állapotához. Fontos azonban megtapasztalni, milyen pozitív hatásokkal járhat az álló munkavégzés, és érdemes fontolóra venni bevezetésüket mind munkahelyi környezetben, mind otthoni munkavégzésünk során.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük