A Tech & IT kategória cikkei

Épületfelmérés a legújabb technológiák segítségével

A fejlesztők, tulajdonosok, bérbeadók, befektetők és más egyéb személyek, akik érdekeltek a kereskedelmi ingatlanokban, kiszolgáltatottak lehetnek a meglévő épületek hibáival és problémáival szemben, mivel ezek sokszor szabad szemmel nem láthatók.

Ilyen esetekben szükség lehet egy teljeskörű épületfelmérés elvégzésére, amely során egy igazán fejlett technológiával megjelölésre kerülnek a potenciális problémás területek. A felmérés lézerszkennerrel történő lefolytatásával pontosan rögzíteni tudják az épület infrastruktúráját és összetételét. Ezeket az adatokat ezután szakszerűen elemzik és feldolgozzák, hogy pontos reprezentációt alakítsanak ki, amely 2D-ben és 3D-ben is megjeleníthető.

Épületfelmérés 3D-s lézerszkennerrel

Mint minden más iparág esetén, az építőipar számára is az idő pénz. A 3 dimenziós lézeres épületfelmérési módszer pedig lehetővé teszi a mélyépítési projekt megtervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges felderítési és adatgyűjtési folyamat felgyorsítását. A lézerszkenner automatikusan összegyűjti az objektum felületének adott szakaszának 3D-s koordinátáit anélkül, hogy az objektummal érintkezne. Így akár már három perc alatt elvégezheti a felmérést, ami hagyományos módszerekkel napokig tartana.

A felmérés lézerszkennerrel történő lebonyolítása egy igazán megbízható metódusnak számít, mivel kiemelt precizitást garantál – a pontossági szintje általában 1 mm. Ezért a földmérők sokszor a történelmi épületek esetében is alkalmazzák, hogy megállapítsák a szerkezeti károsodásokat, és ennek megfelelően végezzenek javításokat.

Közlekedés fejlesztése céljából is alkalmazták már

A 3D lézerszkennelés jelentős áttörést hozott a közlekedést fejlesztését célzó projektekben is. Ez annak köszönhető, hogy képes a forgalom megzavarása nélkül összegyűjteni egy híd geometriai adatait.

A legsikeresebb példaként egy 50 éves melbourne-i vasúti híd esetét tudnánk felhozni példaként, amely a város egy igazán fontos pontja, ezért a közlekedés itt semmiképpen sem állhatott meg. A felmérés lézerszkennerrel történő lefolytatásával milliós vasúthasználati költségeket takarított meg az állam, arról nem is beszélve, hogy segített a mérnököknek összehasonlítani a régebbi rajzokat a helyszín tényleges állapotával.

Egy szó, mint száz, a 3D-s épületfelmérés igénybevételével biztosítható, hogy a szakemberek ne pazarolják el azt az időt, amelyet egyébként a munkálatok megtervezéssel töltenének.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük