Hanyadik hét van?

Ha te is meg szeretnéd tudni, hanyadik hét van, akkor jó helyen jársz. Mentsd el ezt az oldalt a kedvenceid vagy könyvjelzőid közé, és akkor bármikor gyorsan visszatérhetsz.

Hanyadik hét van ma?

*

Érdekességek a hányadik hét van ma témakörben

Ha sikeresen megtudtad, hanyadik hét van ma, akkor a figyelmedbe ajánlunk néhány érdekességet. Az tudtad, miért 7 nap van egy hétben? A válasz nagyon egyszerű, és a Gergely-naptárra lehet visszavezetni. Ez a naptár ugyanis a Hold ciklusain alapul, melynek átlagosan 29,5 napjába telik végig haladnia egy holdcikluson.

A 29,5 nap nem kényelmes a mindennapi használatra, így fel kellett osztani kisebb egységekre. Már az ókori Mezopotámiában is azt csinálták, hogy 28 napra osztották fel a holdciklust, amit kényelmesen fel tudtak osztani további 4 x 7 napra. Hogy a Hold mozgásával szinkronban maradjanak, bizonyos időközönként egy-egy szökőnapot iktattak be.

a naptár mutatja, hanyadik hét van ma
A naptár azt is megmutatja, hanyadik hét van ma

A babilóniai asztrológiában is felhasználták a 7 napot, ahol a hét minden napjához egy-egy bolygót társítottak, ezek voltak a Nap, Hold, Mars, Merkúr, Jupiter, Vénusz és Szaturnusz. A szisztémát a rómaiak is átvették, és továbbfejlesztették.

A latin nyelvek máig az istenek nevéhez kötik a hét napjait, az angol Saturday szombatot jelent, de Szaturnusz istenségről kapta a nevét. Ahol nem a latin istenek neveit láthatjuk, ott már le lettek cserélve északi vagy germán istenekkel az eredeti elnevezések. Az eredeti elnevezések:

  • Saturn – Szaturnusz (Saturday – szombat)
  • Jupiter (Thursday – csütörtök)
  • Mars (Tuesday – kedd)
  • Sun – Nap (Sunday – vasárnap)
  • Venus – Vénusz (Friday – péntek)
  • Mercury – Merkúr (Wednesday – szerda)
  • Moon – Hold (Monday – hétfő)

A rómaiak azt is megfigyelték, hogy a bolygók eltérő sebességgel haladnak át az égbolton. Ebből arra következtettek, hogy a gyorsan áthaladók lehetnek a legközelebb a Földhöz, míg a távolabbiak látszólag lassabban mozognak.

Gondoltad volna, hogy amikor azt kérdezed, hányadik hét van ma, arra a válasz ilyen régi korok történéseire vezethető vissza? Még több érdekességért nézd meg a Hírek vagy a Magazin kategóriát!