Magyarország két kedvenc sütijét mindenki szereti
Mindannyiunknak megvan a kedvenc süteménye, amelynek az illata és íze visszarepít bennünket a gyermekkorba vagy éppen egy kényelmes délutáni kávézás hangulatába.
A magyar konyha gazdag kínálattal rendelkezik ilyen édességekből, amelyek közül kettő különösen népszerű: a Fanta szelet és a Lajcsi szelet. A Tutirecept oldalán mindkét süteményt megtaláltuk, kipróbáltuk a recepteket, és istenien sikerültek!
Fanta szelet
A Fanta szelet receptje szerint az elkészítéshez friss tojásokra, porcukorra, étolajra, lisztre, sütőporra, kakaóporra, vajra, tehéntúróra, vaníliás cukorra, friss citrom reszelt héjára, vaníliás pudingporra, friss Fanta szénsavas üdítőre és cukorra lesz szükségünk.
Először elkészítjük a piskótatésztát. Ehhez összekeverjük a friss tojásokat a porcukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a lisztet, valamint a sütőport és a kakaóport. Ezt a masszát egy tepsiben sütőpapírral béleljük, majd kisütjük.
Míg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tehéntúrót, a vaníliás cukrot, valamint a frissen reszelt citrom héját. Ezt a krémet a kisült piskótatészta tetejére simítjuk.
A Fanta krém elkészítéséhez a vaníliás pudingport elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk egy kevés Fanta szénsavas üdítőt, hogy csomómentes legyen. Ezt a keveréket felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi Fantát is, és addig főzzük, míg áttetsző nem lesz. Ezt a krémet öntjük a túrókrém tetejére.
Az egészet éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a krém megdermedjen. A végeredmény egy frissítő, ízletes Fanta szelet lesz, amelynek minden harapása üdítő lesz nekünk és a vendégeinknek egyaránt.
Lajcsi szelet
Így kell elkészíteni a Lajcsi szeletet: Számos alapanyagra van szükségünk, mivel ebben a receptben a tészta és a krém is fontos szerepet játszik. A tészta elkészítéséhez lisztet, cukrot, cukrozatlan kakaóport, tojást, mézet, vajat és szódabikarbónát használunk. A krémekhez pedig vaníliás pudingport, tejet, porcukrot és vajat használunk. A puncsos krémhez továbbá puncs ízű pudingport is felhasználunk. A finom csokimázhoz étcsokit és olajat használunk, amely a sütemény tetejét díszíti. Ezek az összetevők együttesen adják meg ennek a klasszikus desszertnek az ízét és textúráját.
A Lajcsi szelet elkészítéséhez először összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Ezután egy tálba tesszük a többi hozzávalót, majd gőz felett, folyamatosan kevergetve felfőzzük a keveréket. Miután levettük a tűzről, belekeverjük a lisztes keveréket, majd három részre osztjuk és mindegyiket körülbelül 23×34 cm-es lapokra nyújtjuk. A lapokat egy villával megszurkáljuk, majd 180 fokon körülbelül 8-10 perc alatt megsütjük.
Eközben elkészítjük a krémeket. A pudingport 3 dl tejben felfőzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot a vaníliás krémhez és a rumot a puncsos krémhez. Miután a pudingok kihűltek, a vajat kikeverjük a porcukorral, majd kettéválasztjuk és hozzáadjuk a két fajta pudinghoz. Először a puncsos krémmel megkenjük az első lapot, majd a következőt a vaníliás krémmel, és ráhelyezzük a harmadik lapot.
A süteményt legalább 1 napig hűtőben pihentetjük, hogy megpuhuljon. A tetejét csokimázzal is bevonhatjuk, vagy porcukorral is megszórhatjuk.
A csokoládékat felolvasztjuk, majd étolajjal elkeverjük. Először a sötét csokoládét kenjük rá a sütemény tetejére, majd vékony csíkokban felvisszük a tejcsokoládét. Egy kés segítségével széthúzkodjuk, hogy mintázatot kapjunk.