embercsempész banda
A Hírek kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Nemzetközi együttműködés a bűnözés visszaszorításáért

2024. június 3. és 9. között 39 ország egyesítette erőit az emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében az EMPACT közös műveleti napok keretében. Az „GLOBAL CHAIN” névre keresztelt nagyszabású műveletet Ausztria vezette, Románia pedig társszervezőként működött közre.

Az Europol, a Frontex és az INTERPOL közreműködésével végrehajtott intenzív egyhetes kezdeményezés 219 személy letartóztatásához és 1374 áldozat, köztük 153 gyermek azonosításához vezetett.

Magas kockázatú bűnözői hálózatok a célpontban

Az „GLOBAL CHAIN” célja a szexuális kizsákmányolásban, kényszerbűnözésben és kényszerkoldulásban részt vevő magas kockázatú bűnözői hálózatok felszámolása volt. Az idei művelet az előző évek sikereire épült, különös figyelmet fordítva az EU-n belüli legveszélyesebb bűnszervezetek, beleértve a maffia típusú, etnikai és családi alapú csoportok felszámolására.

Az akcióban részt vevő országok hatóságai célzott tevékenységeket hajtottak végre, szoros együttműködésben dolgozva, hogy hangsúlyozzák az emberkereskedelem súlyosságát. Az együttműködés nem csak a bűnüldöző szervek között valósult meg, hanem számos egyéb szereplő is közreműködött a kereskedelem áldozatainak számának csökkentésében.

A művelet lenyűgöző eredményeket hozott, 362 gyanúsítottat azonosítottak, 2074 bűnözői vagyont foglaltak le, és 363 hamis okmányt fedeztek fel. Emellett 276 új nyomozás indult az egyhetes tevékenységek következtében.

Néhány jelentős eset kiemeli a művelet hatását:

  • Magyarország: A rendőrség letartóztatott egy párt, akik saját gyermekeiket szexuális kizsákmányolásra és kényszerkoldulásra használták.
  • Románia: A hatóságok letartóztattak egy gyanúsítottat, aki koldulásra és szexuális kizsákmányolásra toborzott kiskorúakat.
  • Ukrajna: A rendőrség felszámolt egy bűnbandát, amely koldulásra kényszerítette az embereket és hamis házasságokat szervezett.
  • Vietnam: A hatóságok egy olyan rendszert fedeztek fel, amelyben az áldozatokat pénzügyi csalásokra kényszerítették.

Koordinált erőfeszítések és jövőbeli kilátások

A művelet sikerét egy koordinációs központ segítette, amely a Frontex varsói központjában működött, biztosítva az adatok hatékony cseréjét és az együttműködést. A globális erőfeszítést az EU4FAST projekt is támogatta, tovább erősítve az emberkereskedelem elleni harcot.

A részt vevő országok Európától, Ázsiától és Amerikától egészen a világ más részeiig terjedtek, az olyan ügynökségek, mint az Europol, a Frontex és az INTERPOL kulcsszerepet játszottak a műveletben.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük