A Hírek kategória cikkei

Ukrán válság – Washington üdvözölte a zolotei csapatszétválasztást

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségén keresztül üdvözölte hétfőn, hogy megtörtént a csapatszétválasztás a Donyec-medencei frontvonalnál lévő, Luhanszk megyei Zolote településnél, egyúttal felszólította Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

„Üdvözöljük a csapatok és a fegyveretek szétválasztását Zolotéban, és nagyra értékeljük Volodimir Zelenszkij (ukrán) elnök és csapatának erőfeszítéseit, amelyeket az Ukrajna keleti részében zajló konfliktus rendezése érdekében tesz, s amelyek helyreállítják az ország szuverenitását és területi egységét. Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljes mértékben hajtsa végre a minszki megállapodásokat, és vonja ki az összes haderejét Ukrajna keleti részéből” – idézett a hírügynökség az amerikai nagykövetségnek a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményéből.

Zoloténél múlt kedden kezdődött és pénteken fejeződött be a csapatoknak és a fegyverzeteknek az egymástól két kilométerre történő eltávolítása. Ukrán jelentések szerint már hozzáláttak a csapatszétválasztási folyamat második szakaszához, azaz megkezdték a kiürített területen az erődítmények elbontását és az aknamentesítést.

A Donyeck megyei Petrivszke településen azonban a korábban hétfőre tervezett csapatszétválasztás nem kezdődött meg, mert az ukrán fél jelzése alapján a múlt héten is voltak tüzérségi támadások a térségben. A csapatszétválasztás megkezdésének előfeltétele, hogy legalább hét napig a felek valóban betartsák a fegyvernyugvást a kijelölt területen.

Az ukrán fél hétfőn az EBESZ-t arról tájékoztatta, hogy ha nem lesznek további támadások, november 8-án az ukrán fegyveres erők a maguk részéről meg tudják kezdeni a csapatszétválasztást a településnél.

A nyáron Luhanszk megyében Sztanicja Lunaszkánál hajtottak végre először csapatszétválasztást. Ezt követően október 1-jén a minszki összekötő csoportban megállapodtak arról, hogy megkezdik a csapatszétválasztást Zoloténél és Donyeck megyében Petrivszkénél is. Később Moszkva az újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna Oroszország, Németország és Franciaország csúcstalálkozójának feltételéül is szabta ezt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük