rák
A Tech & IT kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Forradalmi tüdőrák elleni vakcina klinikai tesztelése hét országban

Az orvostudomány történetének egy új mérföldkövéhez érkeztünk, amikor megkezdődött a világ első mRNS-alapú tüdőrák elleni vakcinájának klinikai tesztelése. A szakértők remélik, hogy ez az új kezelés ezrek életét mentheti meg, hiszen a tüdőrák jelenleg a vezető halálok a rákos megbetegedések között, évente körülbelül 1,8 millió áldozatot követelve világszerte.

Az új vakcina, amelyet BNT116 néven ismerhetünk, a BioNTech cég fejlesztése, és a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére lett kifejlesztve, amely a betegség leggyakoribb formája. A fázis 1 klinikai vizsgálatot 34 kutatóközpontban indították el, melyek hét országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban találhatók.

Az Egyesült Királyságban hat helyszínen indult a tesztelés, és az első brit beteg már meg is kapta az oltást. Összesen körülbelül 130 pácienst vonnak be a vizsgálatba, köztük olyanokat is, akiknél a betegség korai stádiumban van, valamint olyanokat is, akiknél a rák előrehaladott vagy visszatérő.

A vakcina mRNS-t használ, amely hasonló a Covid-19 elleni vakcinákhoz. Az mRNS technológia a szervezet immunrendszerét képezi ki arra, hogy felismerje és megtámadja a tüdőrák sejtjeit, ugyanakkor a kemoterápiával ellentétben megkíméli az egészséges sejteket.

Az új vakcináról Prof. Siow Ming Lee, a University College London Hospitals NHS Foundation Trust onkológusa úgy nyilatkozott, hogy ez az új technológia a rákkezelés következő nagy szakaszát jelentheti. „Egyszerűen alkalmazható, és lehetőséget biztosít a daganatsejtek specifikus antigénjeinek célzott kezelésére. Ez a technológia a rákkezelés új korszakát nyithatja meg” – mondta.

Az első brit páciens, Janusz Racz, egy 67 éves mesterséges intelligencia szakértő, májusban kapta meg a tüdőrák diagnózisát, és nem sokkal később kezdődött meg a kemoterápiás és sugárkezelése. Racz a tudományos munkája inspirálta arra, hogy részt vegyen a klinikai vizsgálatban. „Számomra ez azért lehet előnyös, mert egy új módszerről van szó, amely más betegek számára még nem elérhető, és segíthet megszabadulni a ráktól” – mondta.

A páciens összesen hat egymást követő injekciót kapott öt percenkénti szünetekkel, mindegyik különböző mRNS szálakat tartalmazott. A kezelést hat héten át hetente, majd ezt követően háromhetente egy éven át fogják folytatni.

Lee professzor reményei szerint az új vakcina hozzáadása az immunterápiához megakadályozhatja a rák visszatérését. „Reméljük, hogy ez az mRNS-vakcina, az immunterápiával kombinálva, további előnyt biztosít a betegeknek, és hozzájárul a túlélési arány javításához” – tette hozzá.

A vizsgálat sikeressége esetén a következő lépésekben a vakcina fázis 2 és fázis 3 klinikai vizsgálatai következnek, majd remélhetőleg világszerte standard kezelésként kerülhet bevezetésre, megmentve sok tüdőrákban szenvedő páciens életét.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük