A Mindennapok kategória cikkei

Az elegáns csillár sohasem megy ki a divatból

A nappali belső díszítésében egy jól megválasztott csillár is szerephez jut. A csillárok látványos elemei a helyiségnek, ezért díszítőelemként is tekintünk rá, amellett, hogy fénnyel látja el a szobát. Nézzük meg milyen szempontok alapján választhatjuk ki a nappaliba szánt világítótestet, ha a praktikum és az elegáns megjelenés is fontos!

A megvilágítás típusa

A mennyezetre felszerelt csillár általában a teljes helyiség megvilágítását szolgálja. Minél közelebb van a plafonhoz felszerelve, annál jobban tudja szórni fényét. A lapos mennyezeti lámpák között is számtalan díszes típus található. A kristállyal, textilburával, fémes részletekkel izgalmassá tett lámpatestek az egyszerű enteriőröket is megszépítik.

Ezzel szemben a függesztett csillárok egy zsinóron vagy láncon belógatva sokkal dizájnosabb megjelenést eredményeznek. A függesztett felszerelés által a csillár fénye közelebb kerül az asztallaphoz, ezért gyakran alkalmazzák konyhaszigetek és étkezőasztalok helyi világításához. Ilyen esetben viszont a teljes helyiségvilágításhoz a csillár fényét más fényforrásokkal is meg kell támogatni. A 20-30 négyzetméteres helyiségekben is látványos változást tud hozni 10m LED szalag alkalmazása, amely fehér vagy színváltós fények formájában a hangulatvilágításról is gondoskodik.

Ha csillárt választunk, döntenünk kell tehát, hogy az egész helyiség megvilágítása a cél, vagy megelégszünk azzal is, ha csak egy meghatározott területet világít meg a lámpa fénye.

A függesztett csillár kivitele

A függőlámpák tervezésekor az is fontos, hogy a végeredmény tekintetvonzó legyen. Sok esetben ez a fényerő rovására megy, de ha dizájn elemként választjuk meg a lámpatestet, akkor fontos, hogy hogyan néz ki. Tény, hogy a hagyományos izzóval működő változatok méretesebbek lehetnek, mint a LED-el egybeépített változatok. Ugyanakkor a LED piciny mérete miatt a LED csillárok sokkal változatosabbak, sokan tehát ebben találják meg a megfelelő lámpát.

A csillár és szerelvényei készülhetnek fémből, fából, egyéb szintetikus anyagokból – itt a legfontosabb, hogy biztonságosan üzemeltethetők legyenek. A tartószerkezet bírja meg a súlyos burákat, a beépített vezeték időtálló legyen és ellenálljon a terhelésnek. Innentől fogva minden további alkatrész a saját esztétikai igényeinknek kell megfeleljen. Egy csillárt rendkívüli módon díszít a búra, ez készülhet üvegből, fémből, textíliából, betonból – sőt ma már búra nélküli csillárok is kaphatók.

A LED csillárok szépsége

Nagyon különleges látványt biztosíthatunk a LED-es csillárokkal. A kis méretű LED chipeket izgalmas kreációkhoz tudjuk felhasználni, amely a modern lakásokban is dekoratívan mutat. A csillár felvehet egy egyszerű, lapos karika formát, de olyan bonyolult lámpát is építenek a gyártók, amely a polip karjaihoz hasonlóan tud tekeredni. Ezek a dizájnlámpák önmagukban is fókuszpontot képeznek a nappalin belül, még nappal is, amikor nem kell világítani.

Láthatjuk, hogy ha csillár vásárlásán törjük a fejünket, akkor is javasolt azt választani, ami nekünk tetszik – hiszen jónéhány évet eltöltünk majd vele a nappalinkban! További ötletekért bátran keressük fel a lakberendezési blogokat és akár az ANRO Webáruház honlapját is, ahol a termékek mellett dizájnötleteket is találunk!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük