Ashwagandha gyökér
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Egy ősi gyógynövény Indiából, az Ashwagandha

Az Ashwagandha (Withania somnifera), vagy más néven indiai ginzeng egy közismert gyógynövény az ayurvédikus gyógyászatban. Téli cseresznyeként is találkozhatunk vele, elsősorban Indiában, a Közel-Keleten és Afrika északi részen őshonos.

Az indiai szubkontinensen már évezredek óta használják az általános közérzet javítására és számos betegség tüneteinek enyhítésére. Az Ashwagandha szó szanszkrit eredetű, jelentése „a ló illata”, ami a növény gyökereinek különleges aromájára utal.

Botanikai jellemzők

Az Ashwagandha egy olyan, cserjés növény, amely akár másfél méter magasra is megnőhet. Különleges tulajdonságai közé tartozik, hogy ellenáll a szárazságnak, és jól alkalmazkodik a különböző éghajlati viszonyokhoz, ami lehetővé teszi széles körű elterjedését. Levélzetét egyszerű, ovális levelek alkotják, míg virágai kicsik, sárgák és csoportosan helyezkednek el. A növény gyökere a legértékesebb része, mivel ezt használják a gyógyászati készítmények előállításához.

Az Ashwagandha termése kisméretű, gömb alakú, kezdetben zöld, majd érés közben narancssárgára vagy vörösre változik. Ezek a termések általában körülbelül borsó nagyságúak. A termés belül tojás alakú magokat rejt, amelyek a növény szaporításához használatosak.

Lehetséges hatásai

A növényt az adaptogén tulajdonságainak köszönhetően a természetgyógyászat számos területén alkalmazzák. Az Ashwagandha hatásai szerteágazóak lehetnek, mivel növényből készült kivonatok a következő területekre lehetnek pozitív befolyással:

  • ízületi gyulladások
  • PCOS
  • pajzsmirigy problémák
  • koleszterinszint normalizálása
  • tesztoszteron szint növelése
  • stressz és szorongás leküzdése

Ezek közül az egyik legfontosabb a stressz elleni védekezés, hiszen a növény csökkentheti a szervezetben az úgynevezett stresszhormonok szintjét. A stressz egyébként egy bizonyos szinten normális és hasznos élettani reakció, amely gyakran jelentkezhet a rázósabb helyzetekben. Az érzet, amelyet stressznek nevezünk, akkor alakul ki, amikor úgy érezzük, hogy a környezeti követelmények meghaladják a rendelkezésre álló erőforrásainkat vagy képességeinket.

Ez a folyamat több lépcsőben, komplex biokémiai és pszichológiai változásokon keresztül zajlik és stresszhormon felszabadulását eredményezi. A hormon a ”harcolj, vagy menekülj” elve szerint felkészíti a testet a gyors válaszadásra. Túlzott mértékben azonban a stressz akár káros is lehet az egészségre.

A stresszkezelés mellett az Ashwagandha immunerősítő és a fizikai állóképesség növelő hatásait is kutatják a tudósok. Utóbbi különösen hasznos lehet a sportolók és a fizikai munkát végzők számára.

Az Ashwagandha tehát egy rendkívül sokoldalú növény, amelyet a természet szinte készen kínál fel a számunkra.

Ez a cikk nem számít orvosi tanácsnak, csupán a szórakoztatást szolgálja.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük