napelemek egy házon
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Gazdaságos, kiszámítható és megbízható energia otthon

Otthon mindenki stabil, megbízható és egyben gazdaságos energiát szeretne. Erre ma már jobb megoldás is létezik, mint az elektromos szolgáltató kizárólagos használata. Több szempont van, ami az otthoni akkumulátorral felszerelt napelem rendszert kiemeli a szolgáltató, aggregátor, szünetmentes tápegység … lehetőségek közül.

Gazdaságosság

Talán furcsa, hogy egy ilyen akkumulátor + napelem párosnál ez az első szempont, de érdemes megnézni a tényeket.

Az otthoni napelem rendszerek létrehozása és üzemeltetése kezdetben nagyobb beruházási költségeket igényel, azonban hosszú távon jelentős megtakarítást eredményez az energiaköltségeken. A hálózati energia használata évtizedeken át állandóan költség, a napelem viszont egyszeri költséggel 30-40 évig képes gyakorlatilag ingyen energiát termelni.

A magyarországi lakossági energiaárak ugyan most alacsonynak számítanak, de ez az államilag támogatott alacsony ár hosszabb távon egyre kevésbé lesz tartható. Az energiaárak várható folyamatos emelkedése és az új technológiák fejlődése miatt ezek az otthoni energiatermelő és tároló rendszerek pedig egyre gazdaságosabbá válnak.

Ez nem azt jelenti, hogy ma ne érné meg a napelem rendszer, csak ahogy javulnak az energiatermelési és tárolási képességek, a megtérülés egyre gyorsabb lesz.

Kiszámíthatóság

Az energiaárak ingadozása miatt sok háztartás és vállalkozás küzd kiszámíthatósági problémákkal.

Állami pályázatok miatt sokan átálltak a klasszikus gázfűtésről elektromosra vagy hőszivattyúra, számukra az áram ára valóban húsbavágó kérdés. A cégek számára egyik pillanatról a másikra elszállt áram árak már sok céget csődbe is vittek.

Az otthoni vagy céges napelem rendszerrel és akkumulátorral kombinált megoldások segítenek csökkenteni ezt a bizonytalanságot. Jelentősen csökkentik a külső energiaigényt, így sokkal könnyebb benne maradni a kedvezményes árú sávban.

A napenergia ingyenes és megújuló erőforrás, így az energiatermelés költsége kiszámíthatóbbá válik a hagyományos energiaforrásokhoz képest.

Megbízhatóság

Az otthoni napelem rendszerek és akkumulátoraik növelik az energiafüggetlenséget és a hálózatfüggetlenséget.

Amikor a központi energiaellátás meghibásodik, vagy ha az áramszolgáltató megszakítja az ellátást, az akkumulátorral felszerelt napelem rendszer továbbra is képes energiát biztosítani a felhasználóknak. A szabályozás ugyan Magyarországon még sokkal kevesebbet enged meg, mint a tőlünk nyugatabbra levő régebbi Uniós országokban, de szerencsére a szabályozók nálunk is ebbe az irányba tartanak.

Az energiahálózatról való teljes leválás Magyarországon ma még nem engedélyezett, de a hálózat kimaradása esetére egyre több rendszer képes vész-energiaellátásra. Tehát nem kell félni a fagyasztó leolvadásától, a ház kihűlésétől. (Ha van otthon akkumulátor + napelem rendszer.)

Ezen kívül az akkumulátorral felszerelt rendszerek decentralizált energiatermelést tesznek lehetővé, ami csökkenti a hálózati túlterhelést és javítja a rendszer megbízhatóságát. Tehát nem csak az otthonok, cégek, de az egész ország energiaellátásának a megbízhatóságát javítják ezek a rendszerek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük