mobil
A Hírek kategória cikkei

Lezárult a GVH vizsgálata

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) befejezte és megszüntette azt a versenyjogi vizsgálatot, amelyet a Telekom és a Telenor (jelenleg Yettel néven ismert) közötti hálózati együttműködés kapcsán indított még 2015-ben. A hivatal az eljárás során, amelyet egy hosszadalmas, több mint három évig tartó bírósági folyamat is megnehezített, arra jutott, hogy a piaci körülmények jelentős változása miatt az ügy további vizsgálata nem szükséges, mivel a közérdek már nem igényli ezt.

A Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. (jelenleg Yettel Magyarország Zrt.) 2014 végén jutott egyezségre a közös 800 MHz-es 4G mobilhálózat üzemeltetéséről és fejlesztéséről, Budapest kivételével országos szinten. Ezt a megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2015 februárjában hagyta jóvá.

Az egyezség bejelentése után nem sokkal a Gazdasági Versenyhivatal elindított egy vizsgálatot, hogy megállapítsa, vajon a Telekom és a Telenor közötti megállapodás megfelel-e a versenytörvénynek és az Európai Unió szerződéseinek. A GVH gyanúja szerint a két társaság közötti együttműködés, beleértve az információcsere folyamatát is, korlátozhatta a döntéshozatali függetlenségüket és negatívan befolyásolhatta az infrastrukturális alapú versenyt.

A hivatal vizsgálata során különböző technológiai és fogyasztói aspektusokat elemeztek, hatásértékeléseket végeztek, és váratlan ellenőrzéseket tartottak. Ezenkívül a GVH munkáját sajnos egy több mint hároméves bírósági eljárás is akadályozta. Ebben az időszakban jelentős változások következtek be a piacon.

Mindezek figyelembevételével a Gazdasági Versenyhivatal arra a megállapításra jutott, hogy a vizsgálat során összegyűjtött bizonyítékok és a piaci helyzet változása, valamint az eljárás megkezdésétől eltelt időszak alapján a további eljárás már nem szolgálja a közérdeket, és nem arányos a várható eredménnyel. Ez alapján döntöttek az eljárás lezárásáról.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük