copper colored coin lot
A Hírek kategória cikkei,  A Mindennapok kategória cikkei

Mekkora a családi pótlék összege 2024-ben?

A családi pótlék egy olyan támogatási forma a gyermekes családok számára Magyarországon, amely egyre csökkenő értékben, de hozzájárul a gyermeknevelés költségeihez. A 2024-es évben is jelentős kérdés, hogy milyen mértékben járul hozzá az állam a családok terheihez, különösen a gazdasági kihívásokkal teli időszakokban.

A családi pótlék Magyarországon

A családi pótlék Magyarországon minden gyermek után jár, és több tényezőtől függ az összege, például attól, hogy hány gyermek van a családban, és hogy a gyermekek egészségi állapota milyen. A 2024-es évben a következő összegek érvényesek:

 • Egygyermekes családok esetén: 12 200 forint havonta.
 • Kétgyermekes családok esetén: gyermekenként 13 300 forint havonta, tehát összesen 26 600 forint.
 • Három vagy több gyermekes családok esetén: gyermekenként 16 000 forint havonta.
 • Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23 300 forint havonta.

Ezek az összegek az alapvető családi pótlékot jelentik, amelyet minden jogosult család havonta megkap. Fontos megjegyezni, hogy a családi pótlék adómentes jövedelem, és a családok közvetlenül a bankszámlájukra kapják meg ezt az összeget.

A családi pótlékra való jogosultsághoz a gyermeknek Magyarországon bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie, és a szülőknek is itt kell élniük. Az igénylést az illetékes kormányhivatalnál lehet benyújtani, ahol elbírálják a jogosultságot és a szükséges dokumentumokat.

Történeti áttekintés és jelenlegi kihívások

A családi pótlék Magyarországon hosszú múltra tekint vissza, és az összege évek óta viták tárgya. Az elmúlt évtizedekben számos változás történt a rendszerben, hogy jobban igazodjon a családok szükségleteihez és a gazdasági helyzethez. Az infláció és az életszínvonal változásai folyamatosan befolyásolják a családok költségeit, ezért a családi pótlék összege és a támogatási rendszer felülvizsgálata rendszeresen napirendre kerül.

A jelenlegi kihívások közé tartozik az infláció, amely növeli a mindennapi kiadásokat, és ez különösen nehéz helyzetbe hozza a többgyermekes családokat. Az energiaárak emelkedése, a lakhatási költségek növekedése és az élelmiszerárak folyamatos emelkedése is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nagyobb terhet ró a családokra a gyermeknevelés költségeinek fedezése. A családi pótlék összege ezeknek a kihívásoknak a kezelésében játszana fontos szerepet, de sok család számára nem elegendő az anyagi biztonság megteremtéséhez.

Összehasonlítás: családi pótlék Ausztriában

Ausztriában a családi pótlékot (Familienbeihilfe) minden gyermek után folyósítják, és az összeg szintén több tényezőtől függ. Az osztrák rendszerben azonban a támogatás összege magasabb és több kategóriára oszlik a gyermekek életkorának megfelelően. 2024-ben a következő összegek érvényesek Ausztriában:

 • 0-3 éves korig: 132,30 euró (kb. 52 920 Ft) havonta.
 • 3-10 éves korig: 141,50 euró (kb. 56 600 Ft) havonta.
 • 10-19 éves korig: 164,20 euró (kb. 65 680 Ft) havonta.
 • 19 éves kor felett: 191,60 euró (kb. 76 640 Ft) havonta.

Ezek az összegek havonta kerülnek kifizetésre, és a gyermekek számától függően további kiegészítések járnak. Például, ha egy családban több gyermek van, akkor minden további gyermek után külön kiegészítést kapnak a családok:

 • Két gyermek esetén: +8,20 euró (kb. 3 280 Ft) havonta gyermekenként.
 • Három gyermek esetén: +20,20 euró (kb. 8 080 Ft) havonta gyermekenként.
 • Négy gyermek esetén: +30,70 euró (kb. 12 280 Ft) havonta gyermekenként.
 • Öt gyermek esetén: +37,20 euró (kb. 14 880 Ft) havonta gyermekenként.
 • Hat gyermek esetén: +41,50 euró (kb. 16 600 Ft) havonta gyermekenként.
 • Hét vagy több gyermek esetén: +60,30 euró (kb. 24 120 Ft) havonta gyermekenként.

Ezen felül a súlyosan fogyatékkal élő gyermekek esetén további 180,90 euró (kb. 72 360 Ft) pótlék is jár.

Ausztriában a családi pótlékra jogosultak azok a szülők, akik az országban élnek és dolgoznak, függetlenül a jövedelmüktől. A támogatást általában a gyermek anyja kapja, de az apa is igényelheti, ha a gyermekkel közös háztartásban él. Az igénylés folyamata egyszerűsített és elektronikus úton is elvégezhető.

Kiegészítő támogatások

Az osztrák rendszer további kiegészítő támogatásokat is nyújt a családok számára, például az iskolakezdési támogatást (Schulstartgeld), amely minden 6 és 15 év közötti gyermek számára jár, és évente egyszeri 116,10 euró (kb. 46 440 Ft) összegű támogatást jelent. Emellett létezik a Kinderabsetzbetrag, amely minden hónapban havi 67,80 euró (kb. 27 120 Ft) összegű adókedvezmény, amit a családi pótlékkal együtt folyósítanak.

Az osztrák családi pótlék rendszere hosszú múltra tekint vissza, és folyamatosan fejlődik, hogy megfeleljen a családok változó szükségleteinek. Az osztrák kormány rendszeresen felülvizsgálja és módosítja a támogatási összegeket, figyelembe véve az inflációt és a gazdasági helyzetet. A jövőbeli kilátások között szerepel a digitális ügyintézés további fejlesztése és a támogatási rendszerek integrációja, hogy a családok még gyorsabban és egyszerűbben juthassanak hozzá a szükséges támogatásokhoz.

Összegzés

Összehasonlítva a magyar és osztrák családi pótlékot, jól látható, hogy az osztrák támogatási rendszer nagyvonalúbb, és magasabb összegeket biztosít a családoknak. Míg Magyarországon az alapvető családi pótlék összege gyermekenként 12 200 és 23 300 forint között mozog, addig Ausztriában ez 132,30 és 191,60 euró (kb. 52 920 és 76 640 forint) között alakul, amely jelentős különbséget mutat. Az osztrák rendszer további kiegészítő támogatásokat is nyújt, amelyek tovább növelik a családok anyagi biztonságát.

Mindkét országban a családi pótlék fontos szerepet játszik a gyermeknevelési költségek fedezésében, de az összegek és a támogatási struktúra közötti különbségek jelentős hatással vannak a családok életszínvonalára.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük