csatornalégy
A Mindennapok kategória cikkei

Mi az a csatornalégy?

A csatornaléggyel általában a falon találkozunk, mikor már teljesen kifejlődött. Persze előfordulhat, hogy korábban is belebotlunk, amikor még fekete lárvaként éli mindennapjait. De mi ez az állat, kártevőnek számít egyáltalán?

A csatornaléggyel vagy a kukacával találkozni általában nem egy felemelő érzés. Elegendő kissé elhanyagolni a fürdőszobát vagy a lefolyót, és máris megjelenhetnek. Főleg a társasházakban és a panelházakban tanyáznak, mivel ezeknek a hatalmas csatornarendszeréből szinte lehetetlen kiírtani őket.

Hogyan néz ki a csatornalégy?

A csatornalégy nagyon pici, mindössze pár milliméteres. A szárnya és a teste arányos, szürkés-barnás színű, és közelről megnézve olyan, mintha szőrős lenne. Lárva alakban pár milliméteres fekete kukac, mely folyamatosan mozog a fürdőszoba vizesebb részein.

csatornalégy

A nőstény csatornalegyek 10-200 tojást raknak, így nagyon gyorsan szaporodnak. Mivel kedvencük az emberi haj és más hasonló maradványok a csatornában, ezért ezek lebontásával akár még szívességet is tehetnek nekünk a dugulások megelőzésével. Amikor azonban elszaporodnak, önmagukban is okozhatják a dugulást. Nem beszélve arról, hogy a kifejlett és mindenhol ott röpködő csatornalégy nagyon idegesítő, a kis, fekete kukac meg undorító.

Okozhatnak sérülést a csatornalegyek?

Alapvetően a csatornalegyek nem ártalmasak az emberre, nem támadnak meg minket. Gyerekekre és háziállatokra sem veszélyesek. Mivel azt jelzik, hogy a fürdőszobában vagy más vizes helyiségben pang valahol a víz, ezért érdemes körülnézni, a fertőzések elkerülése végett.

Közvetve a csatornalegyek is okozhatnak fertőzéseket, ha a pangó vízben vagy a csatornában vírusokat vagy baktériumokat szednek össze, majd ezután az élelmiszerrel vagy valamely testrészünkkel érintkeznek.

Hogyan lehet megszabadulni a csatornalegyektől?

Mivel a csatornalegyek a csatornában és pangó vizes részekben tenyésznek, így először körbe kell nézni, hol találunk ilyeneket. Általában a zuhanykabin vagy a fürdőkád eldugottabb részeiben állhat meg a víz, amelyben idővel a csatornalégy kukacai, majd a kifejlett légy jelenhet meg. Ezeket ki kell szárítani és folyamatosan szárazon kell tartani, így nem tudnak benne kikelni a lárvák.

A csatornában való elszaporodásuk ellen a különféle csatornatisztítószerek segíthetnek, ezeket a lefolyóba öntve megszabadulhatunk nem csak a legyektől és lárváktól, de az őket tápláló emberi eredetű hajszálaktól vagy szőrszálaktól.

Alapvetően a folyamatos karbantartás és a takarítás az, ami a legnagyobb szolgálatot teheti a csatornalégy megjelenése ellen. Ha hosszabb időre magunkra hagyjuk az otthonunk, mert például nyaralunk, akkor érdemes mindent szárazra törölni, hogy a lárvák ne tudjanak miben kikelni, a csatorna nyílásait pedig bedugaszolni.

Forrás: Drain flies Info

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük