montessori játékok
A Mindennapok kategória cikkei

Mit kell tudni a Montessori játékokról?

“Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!” – ez az idézet Maria Montessori olasz orvosnőtől és pedagógustól származik, aki az 1900-as évek elején azzal vívta ki magának a világ elismerését, hogy egy egészen újfajta megközelítéssel fordult az óvodáskorú gyerekekhez.

Hagyta, hogy saját tempóban, önállóan fedezzék fel a környezetüket, hibákat kövessenek el, és azokat egyedül megoldják. Persze, ha úgy adódott a helyzet beavatkozott, de ha nem volt muszáj, akkor hagyta inkább őket tevékenykedni. Mindehhez pedig egy olyan környezetet hozott létre, amelyben a gyermekek minden olyan eszközhöz hozzáférhettek, amire szükségük lehetett, és ami megfelelt a fejlettségi szintjüknek.

Nem is csoda tehát, hogy ha elmélyedünk a manapság kapható készségfejlesztő játékok kínálatában, akkor a Montessori játékok többségébe még a mai napig belefuthatunk.

Melyek a legfontosabb jellemzői a Montessori játékoknak?

Elsőként az egyszerűségüket említenénk meg, hiszen Montessori mindig azt szorgalmazta, hogy a gyerekek minél inkább a saját kis formálódó fantáziájukra hagyatkozzanak. Ezért is tartalmaznak a készletek általában három alapvető, jól megkülönböztethető geometriai formát, és egy egyszerű rejtvény keretében adják át róluk a legfontosabb információkat.

De emellett az is egy fontos tulajdonságuk, hogy természetes alapanyagokból készülnek. Montessorinak ugyanis igazán közeli volt a kapcsolata a természettel, ezért annak a bevonását a nevelés során is hangsúlyozta.

Azt pedig még nem is említettük, hogy a megalkotásuknál nem csupán a kicsik szórakoztatását tűzték ki célul, hanem azt is, hogy aktívan bevonják, és aktivitásra ösztönözzék őket.

A mi lurkónk kedvence a Dzsungel golyópálya és a Formabedobó kocka

Az előbbi játéknak a lényege, hogy el kell engedni a golyót a tetején, ami egy hosszú út után földet ér. A kicsi pedig ezt minél többször teszi meg, annál hamarabb fogja megtanulni, hogy lent kell várnia a golyót ahhoz, hogy újra indulhasson a móka.

Az utóbbi esetében pedig a kicsiknek maguknak kell rájönniük arra, hogyan is kell az egyes alakzatokat a megfelelő lyukba tenni, hogy eltűnjenek. Persze, ha nem boldogul, akkor természetesen rámutathatunk a doboz oldalán lévő formákra, hogy könnyebben megtalálja, amit keres. Ezzel a sikerélménnyel pedig tovább növelhetjük a magabiztosságát.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük