A Hírek kategória cikkei

Szakértő: rasszista, faji alapú volt a lyoni késes támadás

Klasszikus értelemben nem terrortámadás, ugyanakkor rasszista, faji alapú merénylet volt a szombati lyoni késes támadás – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő vasárnap este az M1 aktuális csatornán. Közölte: az elkövető az áldozatok bőrszíne alapján válogatva, francia őslakosokat, fehér embereket késelt meg, mert „róluk feltételezte, hogy nem olvassák a Koránt és nem iszlám hitűek”.

Azt az értesülést, hogy a magát 33 éves afgánnak mondó támadó két különböző személyazonosságot is használt Franciaországban, Horváth József úgy kommentálta: ha ezt a francia „állam hallgatólagos jóváhagyásával” megtehette, akkor a bevándorlókkal kapcsolatos biztonsági kérdések kezelése „gyakorlatilag parttalanná válik”.

Horváth József jelezte: az európai biztonsági szolgálatok tíz merényletből kilencet meg tudnak akadályozni, az ilyen típusú
támadások a szolgálatok „tragédiája”. Ezek az esetek a társadalom egészére ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint az összehangolt terrortámadások – értékelt a szakértő.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük