szentgotthárd
Mindennapok

Szentgotthárd látnivalók

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Szentgotthárd Magyarország legnyugatibb városai közé tartozik, egy csodás környezetben, az Alpokalján elterülve. Érdemes felkeresni, hiszen számos látnivalója minden évben rengeteg turistát vonz a környékre.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobb látnivalókat Szentgotthárdon:

Szentgotthárd Spa & Wellness

  • Szentgotthárd, Füzesi út 3/A, 9970

Az egész évben nyitva tartó Szentgotthárd Spa & Wellness családi kikapcsolódást és regenerálódást nyújt. A fürdő mediterrán hangulatát pálmafák, egzotikus növények és természetes kőburkolatok biztosítják, és télen is tavaszi idő uralkodik a kupolája alatt.

Luxus szolgáltatásokat, élő animációt, különleges csúszdákat, pezsgőfürdőket, szaunákat és wellness kezeléseket kínál. A sportolási lehetőségek mellett a klasszikus római fürdősor is vonzza a látogatókat. Az üzemidő hétfőtől vasárnapig 8:00-tól 20:00-ig tart.

Nagyboldogasszony templom

  • Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 5, 9970

A Nagyboldogasszony templom Szentgotthárd legjelentősebb műemléke, monumentális tornyával már messziről látszik. A templom története a XII. században kezdődött, amikor III. Béla király cisztercita apátságot alapított itt. A templomot és a hozzá tartozó monostort többször lerombolták és újjáépítették az évszázadok során.

Az épület belső tereinek díszei között találhatók Szent Gotthárd, Szent István, Szent László és Szent Imre emlékét őrző oltárképek. A templom szobrai Joseph Schnitzer ciszterci szobrászművész munkái, az orgona pedig a budapesti „Aquincum” orgonagyárban készült. A templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb harangja, amely közel 40 mázsás.

Nagyboldogasszony templom Szentgotthárd

Brenner kápolna

  • Szentgotthárd, Örökzöld u., 9970

A Brenner Kápolna Szentgotthárd egyik csendes és békés látnivalója, mely a város szélén, egy temető melletti tisztáson található. Ez a hely ideális mindazok számára, akik kikapcsolódásra, csendre és nyugalomra vágynak.

A kápolna Brenner János rábakethelyi káplán emlékének állít emléket, akit a közösség nagy szeretettel és tisztelettel fogadott be. Brenner János tiszta lelkű, becsületes és hűséges szolgája volt Isten ügyének. A kápolna építése 1995 és 1996 között történt.

Rábafüzesi Hianz Tájház

  • Szentgotthárd, Móra Ferenc u. 3, 9970

Rábafüzesen az első helytörténeti gyűjteményt 1986-ban nyitották meg. 2006-ban a gyűjtemény alapján képtárat hoztak létre a rábafüzesi könyvtárban, majd a teljes helytörténeti kiállítás 2009-ben nyílt meg.

2011-ben két országos pályázat révén jött létre a megye első német nemzetiségi tájszobája, melyet az országos német nemzetiségi önkormányzattal együttműködő Magyarországi Németek Tájház Szövetség is bemutat a képeskönyvében. 2016-ban a nemzetiségi önkormányzat a gyűjtemény alapján létrehozta és megnyitotta a Rábafüzesi Hianz Tájházat. A tájház megnyitásával több évtizedes néprajzi gyűjtés eredményei kaptak végre állandó helyet.

Kis Édes Cukrászda és Kávéház

  • Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 20, 9970

A Kis Édes Cukrászda és Kávéház 2014 februárjában nyitotta meg kapuit Szentgotthárdon. Sikere a gazdag sütemény- és kávékínálatban, valamint az odaadó és barátságos kiszolgálásban rejlik. Az otthonosan berendezett vendégtér egész évben, míg a hangulatos terasz jó időben várja az édességrajongókat és a kávé szerelmeseit. Születésnapokra és más eseményekre előre egyeztetve, egyéni igényeknek megfelelően tortákat is készítenek.

A folyamatosan változó kínálatban helyben, minőségi alapanyagokból készült hagyományos és modern cukrászsüteményeket találhatunk, glutén- és laktózmentes opciókkal, prémium minőségű olasz kávét, forró csokit, fagylaltot, valamint házi szörpöket, limonádékat és hideg sört is. A vendégek nagy kedvencei között szerepelnek többek között a krémes, a dobostorta, az évek ország tortái, és a málnás fehércsokis alagút.

Hársas-tó

Szentgotthárd városközpontjától alig 10 percnyi autózásra található a környék talán legbájosabb üdülőoázisa, a Hársas tó. Az Őrségi Nemzeti Park gondozása alatt álló, Máriaújfalui-víztározóként is ismert hosszúkás állóvíz egyszerre nyújt ideális színteret a strandolásra, a horgászásra és a túrázásra.

A Hársas tavat emberi kéz hozta létre és a szomszédos Apátistvánfalva sűrű rengetegében eredő Hársas-patak táplálja. Elsősorban azzal a céllal alakították ki, hogy elejét vegyék a jelentős károkkal járó árvizeknek, de rövid idő alatt a helyiek és az ide látogatók egyik kedvencévé nőtte ki magát. Mesterséges tó ugyan, de ez mit sem vesz el szépségéből, hiszen a környező táj érintetlen természete úgy öleli körbe, mintha féltve őrzött kincs volna.

A napsütötte víztükör csillogása egy forró nyári napon éppúgy elfeledteti a gondokat, mint a tél idején megtett romantikus séta a partvonalon. Aki ide látogat, azt azonnal rabul fogja ejteni a környezet kellemes hangulata, pihentető csendje. A szabad strandon sem kell a zsúfoltság miatt aggódni, mert közkedveltsége ellenére is jól eloszlanak rajta a fürdőzők. A tó vize lassan mélyül, így családosoknak is ideális. A gyerekeket emellett játszótér és homokozó is várja a tóparton. Azoknak sem kell félniük, akik elemózsia nélkül érkeznek, ugyanis az itt található büfé gazdag kínálattal szolgál.

Ha pancsolás helyett egy csendes, de aktív nap eltöltése a cél, akkor lehetőség van végigjárni a 8 állomásos, Hársas-tó tanösvényt, amely nem csak a terület élővilágába ad betekintést, hanem a vidék építészeti és kulturális értékeit is felvonultatja. Az ösvény változatos terepen fut át, de a legkisebbek is nyugodt szívvel nekiindulhatnak. A tó körüli kirándulást remekül egybe lehet kötni egy kiadós bringázással vagy akár egy egész napos horgászattal is. A tó halállománya között megtalálható a ponty, az amur, különböző keszegfélék, a harcsa és sok egyéb faj is.

hársas tó szentgotthárd

Széll Kálmán Tér

Szentgotthárd központi tere, a XVIII-XIX. században emelt épületeivel, megőrizte a hajdani, polgárosodó városi atmoszférát. A tér házai a múltban mesterműhelyek, kávézók, kaszinók, nyomdák, valamint kulturális és művelődési közösségek otthonaiként szolgáltak, ma pedig üzletek, kávézók és lakások találhatók bennük.

A barátságos kisvárosi légkörrel rendelkező, de mégis pezsgő téren található a települést alapító III. Béla király szobra, valamint a város jelképének számító barokk épületegyüttes.

Emellett a tér közepén egy csodálatos szökőkút is helyet kapott.

Szállás Szentgotthárd közelében

A Szallas.hu segítségével rögtön meg is nézheted, hogy a tervezett utazásod időpontjában milyen szállások találhatók Szentgotthárd közelében. Csak add meg a részleteket, és máris láthatod, mire számíthatsz:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük