osztrák zászló
A Mindennapok kategória cikkei

Változás a médiafinanszírozásban Ausztriában: az ORF hozzájárulás útjára indul

Ausztria a médiaterjesztés finanszírozásában komoly változások elé néz 2024 januárjától. Egy hosszú ideje jelen lévő rendszer, a GIS (Gebühren Info Service) hozzájárulás, mely az osztrák rádió- és televíziós díjak beszedését szolgálta, mostani lépésével távozik. Helyébe lép az ORF (Osztrák Rádió és Televízió) hozzájárulás, melynek minden osztrák háztartásnak kötelező lesz fizetnie, függetlenül attól, hogy használják-e az ORF adásait vagy sem.

Az új rendszer megjelenése hosszú vitákat és aggályokat vet fel azok körében, akik nem részesülnek közvetlen előnyben az ORF szolgáltatásaiból, mégis fizetniük kell majd a hozzájárulást az adott lakóhelyen található eszközökért. Az ORF-Beitrags Service GmbH feladata lesz a díjak beszedése, melyek havonta 15 euró 30 cent lesznek minden fő lakcímre.

Az átmenet és az új rendszer bevezetése során azok, akik korábban mentességet élveztek a GIS adó fizetése alól, nem szükséges új kérelmet benyújtaniuk. Az adatváltozásokat könnyedén lehet majd jelezni az online felületeken. Az új rendszer lehetőséget biztosít részletfizetésre is, és előre fizetést ír elő minden esetben az ORF hozzájárulás esetében.

Az átmeneti időszakban az ORF-Beitrags Service összevonja az előző havi GIS díjat az új hozzájárulással egy számlán. Azoknak, akik már rendelkeznek GIS regisztrációval és fizették a díjakat, nincs szükségük további intézkedésekre, mivel az adataik automatikusan átkerülnek az új rendszerbe.

Ez az átalakulás hatalmas lehetőségeket hordoz magában az osztrák közmédia finanszírozásában. A változásokkal az átláthatóság és a könnyebb adminisztráció reményében várnak egy új korszakot az ORF finanszírozásában.

Forrás: Ausztriai Magyarok

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük