osztrák zászló
A Hírek kategória cikkei

Viszonylag nehéz az osztrák állampolgárság megszerzése

Az Ausztriai Magyarok egy részletes cikket közölt arról, hogy milyen módon kaphatják meg a magyarok is az osztrák állampolgárságot. Viszonyleg szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Az osztrák állampolgárság megszerzése többek között megszerezhető családi alapon és honosítással.

Családi alapú megszerzés

Gyerekek automatikusan megszerzik az osztrák állampolgárságot, ha az anyjuk osztrák állampolgár vagy ha a szüleik házasok, és csak az apa osztrák állampolgár. Ha a szülők nem házasok és csak az apa osztrák állampolgár, a gyermek családi alapon is megszerezheti az osztrák állampolgárságot, ha az apa elismeri az apaságát a születést követő nyolc héten belül, vagy ha bíróságilag megállapítják.

Honosítással történő megszerzés

Az osztrák állampolgárság megszerzése honosítással szigorú feltételeket igényel, mint például legalább tíz éves tartózkodás Ausztriában, makulátlan előélet, biztos megélhetés, német nyelvtudás és ismeretek az osztrák kultúráról és történelemről. Emellett pozitív hozzáállás az Osztrák Köztársasághoz és a rend és biztonság megőrzése is elvárás.

Kivételes esetekben, például kiemelkedő teljesítmény vagy Ausztria érdekében, az állampolgárság adományozható.

Kettős állampolgárság általában nem megengedett, de vannak kivételek, például az olyan gyerekek esetében, akik más ország állampolgárságát is öröklik vagy születésükkor más ország területén kapnak állampolgárságot.

Az osztrák állampolgárság megszerzése bonyolult és szigorú folyamat, és a jelentkezőknek alaposan meg kell felelniük a feltételeknek és követelményeknek. Érdemes jogi szakértőt is megkérdezni a kérelem előtt. Az osztrák állampolgárság nyit lehetőségeket Ausztriában, de csak azoknak, akik elkötelezettek a folyamat iránt.

Forrás: Osztrák állampolgárság megszerzése, osztrák-magyar kettős állampolgárság

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük