Az Egészség kategória cikkei

A leggyakoribb diétahibák a gluténmentes étkezés során

A diétahibák a gluténmentes diétában komoly veszélyeket jelentenek. Elég egy óvatlan keresztszennyeződés, vagy egy ismeretlen hozzávaló, és akár hetekre kiújulhatnak az akár kínzó tünetek.

Amikor gluténmentes diétára kell valakinek váltania, azt hihetné, hogy a glutén kerülése csupán annyit jelent: „Ne egyél kenyeret, tésztát, és kész!” De oh, milyen naiv gondolat ez! A gluténmentes étkezés egy labirintus, ahol a diétahiba olyan rejtett csapdaként vár rád, mint a váratlan fordulat egy izgalmas film végén. Nem csak arról van szó, hogy gluténérzékenyként kerülni kell a nyilvánvaló gluténtartalmú ételeket. Arról is, hogy felismerd és elkerüld a kevésbé nyilvánvaló, rejtett glutént tartalmazó termékeket és a tipikus diétahibákat.

Az első számú diétahiba a keresztszennyeződés

A keresztszennyeződés olyan, mint a társasjátékokban a rejtett áruló: ott van veled az asztalnál, de nem is sejted. Például, amikor a gluténmentes kenyeredet ugyanazzal a késsel kened meg vajjal, amivel korábban egy búzalisztes kenyeret, már el is követtél egy diétahibát. Vagy amikor egy étteremben a gluténmentes pizzát ugyanazon a sütőlapáton sütik, mint a hagyományos társait, a keresztszennyeződés már ott leselkedik a szélén.

Rejtett csapdák a termékcímkéken

Nem elég, hogy óvakodnod kell a keresztszennyeződéstől, de egy másik diétahiba is leselkedik rád: a termékcímkéken rejtőző glutén. Azt feltételezed, hogy a zabmüzli vagy a fűszerkeverékek ártatlanok? Gondold újra! Ezek gyakran tartalmaznak rejtett glutént. A zab nem minden esetben származik biztonságos helyről, mivel keveredhet búzával, rozzsal vagy árpával. A fűszerekbe pedig gyakran kerülhet búzaszármazék a csomósodás megakadályozása végett.  A termékcímkéken való alapos olvasás nélkül könnyen bekerülhetnek a kosaradba a diétahibát okozó élelmiszerek, és így az étrendedbe is.

Hogyan kerüld el a diétahibákat?

A diétahiba elkerülésének legjobb módja, ha a tájékozottságod a lehető legmagasabb szintre emeled. Ismerd meg a rejtett gluténforrásokat, tanuld meg felismerni a keresztszennyeződés jeleit, és válj profivá a termékcímkék olvasásában! Gluténérzékenység esetén a diétahiba nem csupán kellemetlenséget, hanem komoly tüneteket is okozhat, ezért mindig légy óvatos és tudatos vásárló és fogyasztó.

Az okos vásárlás művészete!

Az élelmiszervásárlás során ne csak a „gluténmentes” jelzésre hagyatkozz, hanem olvasd el alaposan a termékcímkéken lévő kisbetűs összetevőket is. A diétahiba elkerülése érdekében kerüld a kétes összetevőket tartalmazó termékeket, és ha lehet, válassz egyszerű, minimálisan feldolgozott alapanyagokat.

Búza, rozs, árpa – miben van még glutén?

A búza, a rozs, az árpa és ezek összetett alakjai, valamint a glutén kifejezések mellett el sem hinnéd, mennyi veszélyforrás leselkedik rád. A vásárlást ráadásul megnehezítik olyan álhírek, miszerint bizonyos búzafajták ehetők. Az első és legfontosabb, hogy tisztában légy azzal, hogy e három gabona bármilyen ősi, vagy keresztezett fajtája tartalmaz glutént. Így gluténérzékenyként nem fogyaszthatod azokat.

Nézzük, milyen búzafajtákkal találkozhatsz a címkéken:

  • tönköly
  • durum
  • kamut
  • einkorn
  • alakor
  • tönke
  • burizs
  • ősbúza
  • trikitálé (búza és rozs hibridje)
  • tönkölyrizs
  • semolina (búzadara-liszt)
  • finomliszt
  • rétesliszt
  • univerzális liszt
  • sütemény liszt
  • fogós liszt
  • minden jelöletlen liszt

Ezek fogyasztása is diétahibához vezethet:

  • zsemlemorzsa
  • kuszkusz
  • bulgur
  • sikér
  • müzli
  • granola
  • pászka
  • macesz
  • szejtán
  • extrudált kenyér
  • gersli
  • miszókrém
  • miso
  • gabonakávé
  • gabona fasírt keverék
  • maláta

A diétahiba elkerülésének kulcsa

Legyen szó akár otthoni főzésről, akár étteremben történő étkezésről, mindig légy óvatos, és tartsd szem előtt az egészségedet! A gluténmentes élet nem csak a glutén elkerüléséről szól, hanem egy tudatosabb, egészségesebb életmódról is, ahol te magad vagy a saját egészséged legfőbb védelmezője.

A gluténmentes diétában a legnagyobb kihívást a gluténmentes sütik és kenyerek elkészítése jelenti. Bár rengeteg alternatíva létezik – sokkal több, mint gondolnád – a búzaliszt helyettesítésére, a sütés igazi kihívást jelent. A gluténmentes gabona őrlemények másként működnek, mindegyiknek meg van a saját karaktere, ezért nem lehet egyiket sem egy az egyben használni a búzaliszt helyett. Keress megbízható recepteket, amiket mások is dicsérnek, hogy a gluténmentes remekmű ne a kukába végezze a pályafutását.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük