vegentariánus étel
A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

Veganizmus és vegetarianizmus

Két különböző, ugyanakkor hasonló életmód, mellyel mind a környezetünkért, mind a saját magunkért sokat tehetünk. Azonban sokan még most sem tudják, hogy mi az eltérés a két irányzat között. Tehát rántsuk le a félreértés leplét és tisztázzunk pár tévhitet!

A különbség a veganizmus és a vegetarianizmus között

A veganizmus elveti az összes állati eredetű terméket, tehát nem csak a táplálkozás, hanem a vásárlás, szórakozás, higiénia, de igazából az élet összes területén. Tehát ez egyben egy filozófia is.

A vegán emberek harcolnak az állatok jogaiért és felszabadításáért is, céljuk, hogy ne kezeljük őket tárgyként. Sajnos a köznyelvben sokszor hibásan, csupán a növényi étrendet jelölve merül fel a veganizmus, pedig emögött egy sokkal nagyobb eszme áll. Nagyon gyakori például a tavasszal és az egész évben nyíló virágok szeretete is.

A vegetarianizmus az olyan táplálékokat veti el, amelyeket állatok megölésével állítottak elő: tehát mindent, ami húst tartalmaz. Azonban ennek az irányzatnak több változata is létezik: vannak, akik a tejtermékeket vagy a tojást sem fogyasztanak, de ezeken kívül is léteznek még variációk. A chia mag például mindenhol kedvelt.

A vegetáriánus emberek között is van, aki ideológiai megfontolással köti egybe ezt a fajta táplálkozást, de itt már sokkal nagyobb arányban fordulnak elő az olyanok is, akik csupán diétaként, vagy valamely betegségük miatt lesznek vegetáriánusok.

Mindkét irányzat nagyszerű a maga módján, hisz nem csak, hogy nem árt, hanem kifejezetten használ mindenkinek. Remélhetőleg sikerült tisztázni a két életvitel közötti különbséget és esetleg néhányan kedvet kaptak valamelyik módszer kipróbálásához.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük