A Mindennapok kategória cikkei,  Az Egészség kategória cikkei

A kávézás örömei, avagy miért szeretjük ezt a fekete italt?

Csak hunyjuk le a szemünket és képzeljünk magunk elé egy csésze, gőzölgő kávét. Még abban az esetben is elindul a nyálelválasztásunk, ha nem olyan régen fogyasztottuk el a szokásos kávéadagunkat. A szenvedélyes kávéfogyasztók ismerik azt az érzést, amikor a kávé jellegzetes illata betölti a teret és csalogatóan hív bennünket egy szusszanásnyi pihenőidőre. Miért okoz olyan örömet a kávé, miért fogyasztjuk rendszeresen és milyen kávét fogyasztunk?

Miért szeretünk kávézni?

Az emberek jelentős hányada imád a kávé illatára ébredni, de ettől jóval kellemesebb érzés, amikor kócosan és álmosan belekortyolunk a fekete italba, melynek koffeintartalma szép lassan, „életet csepegtet belénk”. És meg is van az első indok, amiért szeretünk kávézni. Az energiát adó koffein, ha nem is szó szerint, de életet ment. Reggel segít az ébredésben, napközben pedig a munkahelyi teljesítményünk nőhet meg a hatására. Ha már – már koffeinfüggőségben szenvedünk, azaz napi 4-5 csésze kávénál nem adjuk alább, akkor kipróbálhatjuk a koffeinmentes változatot, hiszen ugyanaz az aroma és ízvilág, csak éppen koffein nélkül. Ha a minőségi koffeinmentes kávé kipróbálása régebb óta a vágyaink között szerepel, akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk az Ebenica Zero koffeinmentes kávét, amely nem csak akkor ízlelhetünk meg, ha a koffeinfüggőségünket szeretnénk kordában tartani, hanem akkor is, ha szívproblémák miatt kell a koffeintől tartózkodnunk.

A munkahelyi hajtás és stressz kifacsarja az embert. Egész nap koncentrálni és a maximális teljesítményt nyújtani nagyon fárasztó. Sokszor jólesik megszakítani a napi ritmust egy csésze kávéval, mert legalább az az 5-10 perc, amíg kávézunk, nyugalomban telik. Ráadásul már a kávékészítés folyamata is nyugtatólag hat ránk, kisimítja az idegeket. Egy kávézással egybekötött röpke szünet a munkahelyen, kreatív és érdekes gondolatokkal ajándékozhat meg bennünket.

A kávézást egyfajta rituálénak és szociális kapcsolatépítőnek is tekinthetjük. Kávézunk a családdal, a házastársunkkal, a barátainkkal és még a szomszédot is áthívjuk néha egy kávéra. Miközben az illatos, zamatos kávét kortyolgatjuk, beszélgetünk, megvitatjuk a világ dolgait, azaz ápoljuk a szociális kapcsolatainkat.

Vitathatatlan, hogy a rendszeres kávéfogyasztás egyik fő oka nem más, mint a kávé, semmihez sem fogható és semmihez sem hasonlítható íze és illata. Nincs jobb illat a frissen pörkölt kávénál, persze csak akkor, ha egy kávépörkölőtől szerezzük be a reggeli italunkat. Tény, hogy a legjobb kávé kollekciókkal egy pörkölő kínálatában találkozhatunk. Ha világszínvonalú, prémium kávéra vágyunk, kóstoljuk meg az EBENICA COFFEE kávékülönlegességeit. A kávépörkölő Európa legjobb tíz eszpresszó kávégyártója között szerepel.

A fotó forrása:
Svitlana Hulko / Shutterstock.com

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük