A Hírek kategória cikkei

Az amerikai munkaügyi miniszter a korábbi Epstein-perben játszott szerepét magyarázta

Sajtókonferencián magyarázta szerdán a korábbi Epstein-perben játszott szerepét Alexander Acosta amerikai munkaügyi miniszter. Amerikai lapértesülések már a sajtókonferencia előtt jelezték: nem várható, hogy Acosta bejelenti lemondását. A munkaügyi miniszter az újságíróknak megerősítette, hogy élvezi Donald Trump elnök bizalmát, és hosszasan részletezte a Jeffrey Epstein ügyvédjeivel több mint tíz évvel ezelőtt kötött vádalku részleteit, valamint az abban ügyészként vállalt szerepét.

A 66 éves Jefrey Epstein milliárdost a hét végén tartóztatták le, és hétfőn New Yorkban egy szövetségi bíróságon vádat is emeltek ellene emberkereskedelem és szexuális visszaélések, köztük kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélések alapos gyanúja miatt. Epsteint 2008-ban már elítélte egy floridai bíróság, de „csak” szexuális visszaélések miatt, amiért 13 hónapig tartó börtönbüntetést kapott.

Ezt le is töltötte, igaz, rendkívül kedvezményezett helyzetben: „munkával kapcsolatos teendőire” hivatkozva csak az éjjeleket
töltötte a büntetésvégrehajtási intézményben. A vádalku következtében a szigorúbb büntetési tételeket előrevetítő szövetségi vádemelésre nem került sor. A vádalku megtárgyalásában részt vett az akkor ügyészként dolgozó Acosta is. Ezért az elmúlt napokban vezető demokrata párti politikusok a lemondását követelték.

A miniszter szerdán „aljasnak” nevezte az Epstein által elkövetett bűncselekményeket, és elmondta: 2008-ban a szövetségi
ügyészség akkor vette át az Epstein-ügyet, amikor a Palm Beach-i ügyészek úgy döntöttek, hogy Epstein ellen egyáltalán nem emelnek vádat. Ez elfogadhatatlan volt – fogalmazott a sajtókonferencián Acosta -, leszögezve, hogy a szövetségi ügyészség ezért vette kézbe az ügyet. „A több mint tíz évvel ezelőtt rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szövetségi ügyészek ragaszkodtak ahhoz, hogy Epsteinnek börtönbe kell kerülnie, és a rendőrségi nyilvántartásban
szexuális ragadozóként kell nyilvántartani” – fogalmazott Acosta. A munkaügyi miniszter hangsúlyozta: most sokkal több
tanúvallomás és bizonyíték áll rendelkezésre, ami a New York-i ügyészeknek lehetőséget ad arra, hogy a milliárdos üzletembert az igazságszolgáltatás teljes mértékben felelősségre vonhassa. Acosta megjegyezte: Epstein „szexuális ragadozó volt, és ma is az”.

Brad Edwards, az Epstein áldozatai közül 13 nőt képviselő ügyvéd szerdán a CBS televíziónak úgy nyilatkozott: hétfő óta több egykori áldozat is jelentkezett, és várhatóan több mint 50 áldozat tesz majd tanúvallomást az ügyben.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük