Győr városháza
Mindennapok

Győr látnivalói – ezeket a helyeket érdemes felkeresni

Győr, a Kisalföld szívében elhelyezkedő város, a Rába, a Rábca és a Mosoni-Duna folyók találkozásánál fekszik. A város gazdag történelmi örökséggel büszkélkedhet, és számos látnivalóval várja a turistákat, akik igazi kulturális kincsek között sétálhatnak a város utcáin. Ebben a cikkben bemutatjuk Győr legfontosabb látnivalóit, amelyeket érdemes felkeresni, ha a városba látogatunk.

A cikk végén rögtön szállást is foglalhatsz, ha egyből oda ugranál, akkor görgess le! Ha egyből a Szállás.hu oldalára ugornál, akkor kattints ide!

Győri Bazilika

Győri Bazilika

A Győri Bazilika, hivatalos nevén a Szűz Mária-bazilika, a város szívében található, és egyik legismertebb látnivalója Győrnek. A bazilika eredetileg a 11. században épült, de az évszázadok alatt többször átalakították. A jelenlegi barokk stílusú épület 17. századi eredetű, és gyönyörű freskókkal, szobrokkal és oltárokkal díszített belső tereket rejt.

Rába-parti sétány

A Rába-parti sétány a város egyik legromantikusabb része, ahol kellemes sétákra és piknikezésre is lehetőség nyílik. A sétány mentén számos kávézó, étterem és kisbolt is található, ahol megpihenhetünk és élvezhetjük a folyópart hangulatát.

Káptalandomb

A Káptalandomb Győr történelmi központjának egyik legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a folyókra. A dombon található a püspöki palota és a Győri Egyházmegyei Múzeum, ahol érdekes kiállításokkal ismerkedhetünk meg.

Xantus János Állatkert

Győrben található Magyarország egyik legkedveltebb állatkertje, a Xantus János Állatkert, amely több mint 100 különböző állatfajnak ad otthont. A látogatók itt közelről ismerkedhetnek meg az állatokkal és megtekinthetik az interaktív kiállításokat, amelyek bemutatják az állatok életét és élőhelyét.

Az állatkert jegyárait itt találod.

Győri Nemzeti Színház

Győri Nemzeti Színház

A Győri Nemzeti Színház a város kulturális életének központja, amely színdarabokat, operákat, baletteket és koncerteket kínál a látogatóknak. Az épület impozáns, és a színházi előadások mellett érdemes megtekinteni a díszes belső tereket és az épület történetét bemutató kiállítást is.

Online jegyvásárlás a Győri Színházba ide kattintva.

Széchenyi István Egyetem

A Győri Egyetem az ország egyik legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Az egyetem környékén kellemes parkok, kávézók és éttermek találhatók, amelyek remek helyszínt biztosítanak egy kellemes délutáni sétához.

Szeleczky és Széchenyi tér

Győr belvárosában a Szeleczky és a Széchenyi tér is érdemes felkeresni. A terek körül számos történelmi épület található, melyek között kávézók, éttermek és üzletek várják a látogatókat. A terek gyakori helyszínei kulturális és gasztronómiai rendezvényeknek, melyek jó hangulatot teremtenek a város központjában.

Győr Óvárosa

Győr Óvárosa Magyarország harmadik leggazdagabb városrészét képezi történelmi műemlékekben, Budapest és Sopron után. Az Óváros szabálytalan utcái labirintusszerűen hálóznak el, néhányuk pedig a stílusos Bécsi Kapu Tér és a Széchenyi Tér felé vezet. A Káptalan-hegy különösen kiemelkedik, mint a legöregebb és legsűrűbben beépített negyed. Itt található a város székesegyházának grandiózus épülete és a püspöki palota is. Az óvárosban sétálva egy időutazás élménye fogadja a látogatókat, ahol a múlt és a jelen keveredik. Az utcák hitelesen őrzik a történelmi hangulatot, miközben a modern kávézók és üzletek igyekeznek kielégíteni a mai kor igényeit.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Esterházy-palota

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Győr egyik legfontosabb kulturális intézménye, amely a város és a régió történelmét, művészetét és néprajzát mutatja be. A múzeumban több állandó és időszakos kiállítás is megtekinthető, amelyek bemutatják a középkori Győr életét, a város kereskedelmi és ipari múltját, valamint a helyi művészek alkotásait.

Szűz Mária Mennybemenetelének Székesegyháza

A ragyogó barokk Szűz Mária mennybevételének székesegyház-bazilikája a Káptalan-hegyen található. Viharos történelme van, amely a 11. század elején kezdődött, amikor I. István király szentelte fel. A templomot többször is újjá kellett építeni az évszázadok során, utoljára az 1630-as években, a város rövid oszmán megszállása után. Az épület barokk stílusa és jellegzetes építészeti elemei hűen tükrözik a történelmi korok változásait. A templomnak különleges atmoszférája van, amely meghitt és mély spirituális élményt nyújt a látogatóknak.

Loyolai Szent Ignác Bencés Templom

Loyolai Szent Ignác Bencés Templom győr

A Széchenyi Téren található a Loyolai Szent Ignác bencés templom, amely az olasz tervezésű épületek lenyűgöző példája. Ez a templom a magyarországi barokk vallási építészet első példája. A templomot és a mellette lévő kolostort a jezsuiták alapították, és 1634 és 1641 között építették. A templom impozáns látványosság, mind belülről, mind kívülről. Az épületben látható díszítések és művészeti alkotások hűen tükrözik a barokk kor hangulatát.

Frigyláda-szobor

Frigyláda-szobor Győr

AzFrigyláda-szobor egy izgalmas, modern alkotás, amely Győrben található. A monumentális acélszerkezet az Újszövetségből ismert ládát ábrázolja, és a város zsidó történelmére emlékeztet. A szobor közelében egy kis park található, ahol pihenhetünk és élvezhetjük a műalkotás látványát.

Győri Városháza

Győri Városháza

A Győri Városháza egy impozáns, klasszicista stílusú épület, amely a város központjában található. Az épület előtt egy szép tér található, ahol gyakran rendeznek különféle eseményeket, mint például vásárokat és koncerteket. A Városháza épületét belülről is érdemes megtekinteni, ahol a város történetét bemutató kiállítások és freskók találhatók.

Püspökvár (Püspöki vár és palota)

A Káptalan-hegy tetején áll a győri püspökök erősített rezidenciája, a Püspökvár, amely gotikus, reneszánsz és barokk stílusjegyekkel rendelkezik. A komplexum központjában a masszív vár áll, amelynek alsó szintjein gotikus elemek találhatók. Az épületben az idők során végbement változások az építészeti stílusok sokféleségét tükrözik, ezáltal hű képet adva a történelem változó arcáról. A püspökvárban sétálva a látogatók megcsodálhatják a történelmi korból származó kincseket, és élvezhetik a lenyűgöző kilátást a városra.

Bécsi Kapu Tér

A Bécsi Kapu Tér a Káptalan-hegy déli részén található, és Magyarország egyik legszebb barokk tere. A tér nyugati oldala a Rába folyóra nyílik, ahol a hatalmas reneszánsz Bécsi Kapu állt. A főbb látnivalók között szerepel a Karmelita Templom és a 1717-ben készült barokk Szűz Mária-szobor, amelyet az olasz szobrász, Giovanni Giuliani készített. A tér különleges atmoszférája és történelmi jelentősége teszi Győr egyik legnépszerűbb turista célpontjává.

Kármelita Templom

Kármelita Templom győr

A Bécsi Kapu Tér déli végén található a sárgára festett Kármelita Templom, amely hagymakupolás tornyáról azonnal felismerhető. A Karmeliták a 17. század végén érkeztek Győrről, és az olaszos templomot a 1720-as évek első felében emelték. A templom színe és egyedi stílusa miatt gyakran fotózzák, és fontos vallási és kulturális központ a városban. A templom belsejében számos művészeti alkotás és szent relikvia található, amelyek tovább gazdagítják a látogatók élményét.

Egyházmegyei Kincstár, Könyvtár és Lapidárium

A győri Egyházmegye kincstárát és könyvtárát egy tipikusan szép 17. századi palota tartalmazza. Az épületet Széchényi György püspök rendelte meg 1688-ban, és az egyházmegye széles körű könyv- és művészeti gyűjteményét 1992-ben hozták ide. A kincstárban található értékes műkincsek és könyvek lenyűgöző betekintést nyújtanak a magyar történelembe és kultúrába. A könyvtárban található ritka és értékes kéziratok, míg a lapidárium a környék régészeti leleteit bemutató kiállítás otthona.

Vastuskós-ház

A Széchenyi Téren található ez a különös korai barokk ház a 17. századból. Egyik sarkán egy szöggel teli fatörzs van, melynek oka, hogy minden átutazó kereskedőnek bele kellett vernie egy szöget a szerencséért. A házban található az Imre Patkó Gyűjtemény, amely avantgárd művészetet tartalmaz, többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Bálint Endre és Kassák Lajos műveit. A Vasvillaház a művészet és a folklór találkozásának különös helyszíne, ahol a látogatók személyes találkozót élhetnek meg a magyar művészet széles spektrumával.

Esterházy-palota

Esterházy palota győr

Ez a palota a 18. században épült, és Esterházy Miklós herceg birtokában volt, aki a Habsburg udvarban töltött be fontos állásokat. A palota négy szárnyból áll, amelyek egy belső udvart ölelnek körbe. Az épületet többször átalakították, legutóbb a 20. században, amikor a városi könyvtár került ide. Az Esterházy-palota impozáns építészete és gazdag történelmi öröksége teszi egyedülálló látványossággá. A palota belső terei számos kiállítást és kulturális eseményt tartalmaznak, amelyek tovább mélyítik a látogatók megértését a magyar történelemről és kultúráról.

Összegzés

Győr látnivalói és történelmi értékei miatt a város egy igazi kincsesbánya a turisták számára. A fent említett helyszínek mind-mind érdekes és izgalmas élményeket kínálnak, amelyek a városba látogatók számára felejthetetlen emlékeket szerezhetnek. Ha szeretnél egy kellemes hétvégét eltölteni egy történelmi és kulturálisan gazdag városban, Győr kiváló választás lehet.

Szállás Győrben

A Szállás.hu beépített rendszerének segítségével rögtön meg is nézheted, milyen szállások állnak rendelkezésre Győrben. Ne felejtsd el megadni az ott tartózkodásod időtartamát és a vendégek számát, hogy pontos ajánlatot kaphass!

Ha inkább a Szállás.hu oldalára ugranál a szállásokért, akkor kattints ide!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük