NordVPN
A Tech & IT kategória cikkei

NordVPN bemutató és részletes használati útmutató

A NordVPN talán a világ legkedveltebb VPN-je. Ragyogó értékelések sorakoznak az interneten, amelyek a platform magas sebességeit, online biztonsági eszközeit, streaming és torrentelési képességeit, valamint böngészési eszközeit emelik ki – ez egy termék, amely érdemes a figyelmedre.

A NordVPN az egyik legjobb VPN a piacon 2023-ban. A vállalat Panama székhellyel rendelkezik, és saját NordLynx alagút protokollját kínálja, amely garantálja a legjobb sebességet. Az áthatolhatatlan titkosítás és az függetlenül ellenőrzött no-logs szabályzat teljes anonimitást biztosít. Az intuitív alkalmazások egyedi funkciókkal vannak ellátva, például a Meshnet, így a NordVPN kiváló választás kezdőknek és haladó felhasználóknak egyaránt.

Azonban a NordVPN-nél is találkozhatunk néhány hibával. Például bosszantó hibák jelentkezhetnek a szoftverfrissítések után, amelyek kétségbe vonhatják a felhasználók bizalmát.

De menjünk mélyebbre ezzel a NordVPN értékeléssel: milyen jó ez a VPN kezdőknek és haladó felhasználóknak? Biztonságos-e a NordVPN? Hogyan teljesít streaming és torrentelés terén? Olvass tovább, hogy megtudj többet.

A NordVPN oldalát itt éred el: https://nordvpn.com/

NordVPN előnyök

 • Kiváló teljesítmény és sebesség
 • Intuitív alkalmazások legtöbb eszközhöz
 • Szilárd, függetlenül ellenőrzött biztonsági funkciók
 • Sok streaming weboldal feloldása
 • Remek 24/7 ügyfélszolgálat
 • Megfizethető ár
 • 30 napos pénzvisszafizetési garancia
 • 7 napos ingyenes próbaverzió

Biztonságos a NordVPN?

A NordVPN biztonságos VPN-szolgáltatók közé tartozik. Az iparág vezető titkosítási és biztonságos alagút protokolloi biztosítják, hogy az adatok biztonságban legyenek, és az összes NordVPN szerver RAM-on fut. A RAM-szerverek rendkívül hasznosak a VPN számára: mivel az adatokat minden alkalommal törlik, amikor újraindul a szerver, nincs információ, amelyet bárki eltulajdoníthatna. Sok NordVPN szerver használja ezt a technológiát.

Továbbá, a NordVPN adatvédelmi irányelveit függetlenül audittal ellenőrizték. Összességében jogi és technikai szempontból nézve a NordVPN megfelelőnek tűnik.

Titkosítás

Miután létrehoztad a fiókodat és telepítetted az ügyfélprogramot, bármelyik szerverhez csatlakozhatsz a NordVPN hálózatán. Ez a kapcsolat titkosított, így a forgalmad nem olvasható az külső szemek számára. Ehhez a NordVPN az AES-256-CBC titkosítást használja, amely a VPN piacán eddig is az arany szabványnak számított. Ráadásul a NordLynx a ChaCha20 protokollt használja, ami további adatvédelmet és biztonságot garantál számodra.

A szerverhez való hozzáférésedet az SHA-512 hash függvény használatával kapod meg. Ez a függvény az adataidat 512 bináris számmá scramblázza, amelyek kívülállók számára értelmetlen adatdarabok. Ezeket összehasonlítják azokkal a kriptográfiai hash-ekkel, amelyeket a szerverükön generáltak és tároltak, amikor létrehoztad a fiókodat, és ha megegyeznek, beléphetsz.

Ez a hash valójában a VPN piaci szabványoknál is fejlettebb. Sok versenytárs VPN-szolgáltató a SHA-256-ot használja. Így a NordVPN valóban határokat feszeget itt a lehetőségek tekintetében. Az SHA-512 függvény biztonságosabb, és sokkal nehezebben törhető fel bárki számára, aki megpróbál bejutni a rendszerbe.

Alagút protokollok (Tunneling protokollok)

Az adatokat a VPN szerver és az eszközöd közötti kommunikáció alagút protokollok segítségével történik. A NordVPN három fő lehetőséget támogat, amelyek közül választhatsz.

Itt vannak ezek, és mire ajánlott őket használni: OpenVPN (UDP/TCP) – ez egy nyílt forrású VPN protokoll, amelyet sok nagy VPN-szolgáltató használ. Biztonságos és több platformon működik. A NordVPN-nél kiválaszthatod, hogy melyik lehetőséget szereted jobban. Választhatsz biztonságosabb (TCP) vagy gyorsabb (UDP) módszert. Elérhető minden NordVPN kliensen.

IKEv2/IPsec – legjobb használatra mobil eszközökön. Sokkal kevesebb CPU igényű, és kiváló az újrakapcsolódásban, így ideális a wifi és a mobil adatok közötti sima váltáshoz. Elérhető az iOS, a Windows, a Linux és a macOS rendszereken.

WireGuard (NordLynx) – ez a NordVPN saját WireGuard VPN technológiájának kiváló verziója. Az összes korábbi protokollnál jobb lehetőségeket kínál mind a sebesség, mind a biztonság szempontjából. Elérhető minden NordVPN kliensen.

Megjegyzés: Ha manuálisan állítasz be egy VPN-kapcsolatot a Windows-on, óvakodj a DNS-csökkentésektől. A tesztek során a Windows-on a IKEv2 kapcsolat DNS-címeit kiszivárogtatta. Ezt a NordVPN DNS-címeinek beállításával javítottam az Ethernet és az IKEv2 adaptereken belül, azáltal, hogy eltávolítottam a Cloudflare-ét. Tehát ha manuálisan állítod be a VPN-kapcsolatot, győződj meg arról, hogy az ő saját DNS-szervereiket használod, és akkor biztonságban leszel.

Colocated szerverek

A legtöbb VPN szolgáltató csak bérelt szervereket használ, amelyeket ügyfeleinek kínál. Ez gyakran azt jelenti, hogy csak azokat a szervereket kezelik, amelyekre egyedi szoftvert telepítenek, és bizonyos irányítást átengednek a datacenter tulajdonosának. Ez könnyen visszaüthet.

A 2018-as adatszivárgás után a NordVPN fontos lépéseket tett, és a bérelt szervereinek nagy részét saját tulajdonú, karbantartott és teljes körűen kezelt hálózatba konvertálta. Ez minimalizálja a külső adatszivárgás esélyét.

Az összes szerverük csak RAM-ban tárol adatot, ami azt jelenti, hogy minden alkalommal törlik az adatokat, amikor újraindul a szerver. Mivel nincsenek merevlemezek, nincs tartósan mentett adat.

A NordVPN nem az első VPN-szolgáltató, amely colocated szervereket kínál – de messze a legnagyobb. Íme, hogyan áll a NordVPN más szolgáltatókkal, amelyek hasonló funkciót kínálnak.

Kill switch

Egy hatékony kill switch megváltoztathat mindent. Tegyük fel, hogy anonimitást szeretnél fenntartani, de az összeköttetésed a VPN szerverrel megszakad. Ebben az esetben kiábrándító módon felfedheted a tartózkodási helyedet és az IP címedet anélkül, hogy erről tudomásod lenne.

Ezért van az, hogy a NordVPN rendelkezik egy rendszer szintű kill switch-el és egy alkalmazás szintű kill switch-el is.

Az Internet Kill Switch letiltja az összes internet-hozzáférést, ha a kliens észleli, hogy nincs kapcsolódva a VPN-hez.

Az App Kill Switch csak egy adott alkalmazást érint – képzeld el, hogy VPN-t használsz torrentezéshez, és nem akarod, hogy a P2P forgalom közvetlenül az internet-szolgáltatódhoz menjen. Az alkalmazás kill switch bezárja a µTorrent alkalmazást, hogy megakadályozza az adat szivárgást.

Az iOS-en és a macOS-en az App Store-ból letöltött alkalmazások esetében a rendszer szintű kill switch alapértelmezett módon be van építve a kliensbe, és nincs ikonja, de leállítja a kapcsolatot, ha a kapcsolat a VPN-hez megszakad. A Windows-on és a macOS-en (sideload app) alkalmazás alapon lehet beállítani a kill switch-et. Linux-on és Android-on csak egy rendszer szintű kill switch-et lehet engedélyezni.

Nem ártana, ha a funkció kezelése egységesebb lenne. Azonban, mint felhasználó, működő rendszer szintű kill switch-t kapsz az összes platformon. Néhány esetben akár alkalmazásonként is konfigurálhatod. Tekintve, hogy néhány platformon, például az iOS-en ritkán kapnak ilyen funkciókat, az már önmagában is technikai teljesítmény.

Fenyegetések elleni védelem

A NordVPN-nél a készüléked biztonságosabb lesz, mint valaha. Ez egy olyan funkció, amit a Fenyegetések elleni védelemnek neveznek. Ez blokkolja az alábbi veszélyeket:

 • Kártékony weboldalak. Védelmet kapsz a véletlenül meglátogatott fertőzött weboldalaktól, amelyek malware-t terjeszthetnek a készülékedre.
 • Online hirdetések. Ha fáradt vagy attól, hogy rengeteg hirdetést látsz a kedvenc oldalaidon, a Fenyegetések elleni védelem megoldást kínál erre a problémára.
 • Követők. A követők segítségével az oldalak mindenféle információt gyűjthetnek rólad, beleértve az IP-címedet és a böngészési szokásaidat. Szerencsére a NordVPN nem engedi őket többé.
 • Veszélyes fájlok. Amikor letöltesz egy futtatható fájlt, amely 20 MB-nál kisebb, a Fenyegetések elleni védelem ellenőrzi, hogy van-e rajta kártevő és vírus, éppen úgy, mint egy vírusirtó eszköz.
  Jelenleg ez a funkció minden NordVPN alkalmazáson működik. Azonban engedélyezheted a Chrome, Firefox, Edge és Safari böngészőkben is.
  Nagyon kényelmes, hogy egyszer engedélyezve a Fenyegetések elleni védelem mindig a háttérben működik – nem kell VPN szerverhez csatlakoznod ahhoz, hogy aktiválódjon.

Dark Web Monitor

A sötét webes monitorozás funkciója figyelmeztet a személyes adatvédelmi sebezhetőségeire. Ellenőrzi a sötét web piactereit és a pastebin oldalakat, hogy van-e olyan adat, amely összefüggésbe hozható az e-mail címeddel. Ha ott található, jó esély van arra, hogy a használt szolgáltatásokat hekkelők feltörték.
Ha ugyanazt a jelszót használod több helyen, a hackerek gyorsan veszélyeztethetik a biztonságodat több más platformon is. A NordVPN értesítést küld, ha az e-mail címed valaha is a sötét web piacain végzi.
A funkció elérhető az iOS, az Android, a Windows és a macOS felhasználói számára.

Naplózás

A NordVPN a személyes adatvédelmi szempontból barátságos Panama-ban van bejegyezve. Ha egy kormányzat a felhasználási naplóidra kíváncsi lenne, akkor kapcsolatba kellene lépnie egy panamai bírósággal. Mivel Panama nem rendelkezik adattárolási törvényekkel, a NordVPN-nek nincs kötelezettsége adatokat tárolni a felhasználóiról. Ezért fontos olyan VPN szolgáltatót választani, amely nem található egy Öt Szem országban, vagy egyébként invazív országban.

Emellett, ahogy azt a NordVPN adatvédelmi irányelvei is jelzik, ha valaki általuk kiadott végzést szolgáltatna be vagy lefoglalnának egy szervert, akkor sem lenne rajta felhasználási adat. Az adatvédelmi irányelveik szerint:

A Nord szigorúan betartja a NordVPN szolgáltatásokra vonatkozó naplózásmentességi politikáját, ami azt jelenti, hogy az internetes tevékenységedet a NordVPN szolgáltatások használata közben nem figyelik, nem rögzítik, nem naplózzák, nem tárolják és nem adják át harmadik félnek.

Az egyetlen adat, amit az alkalmazásaik gyűjtenek, az összeomlási hibajelentésekkel és az alkalmazásdiagnosztikai adatokkal kapcsolatos. Ha úgy találod, hogy ez elfogadhatatlan számodra, akkor bármikor kikapcsolhatod az anonimizált alkalmazás használatát a kliensükből. Azonban ez aligha okozna komoly problémát.

Biztonság- és adatvédelmi auditok

Ha az előző szakasz olvasása közben azon gondolkodtál, hogy „Ez mind nagyon szép, de hogyan tudom, hogy ezek az ígéretek valóban valóságosak?” Nos, a NordVPN független ügynökséget, a PwC-t (PricewaterhouseCoopers) bízta meg, hogy végezzen auditot.

A PwC tavaly a Forbes „Amerika legnagyobb magánvállalatai” listáján az 5. helyet foglalta el, és az egyik négy nagy könyvvizsgáló cég. A NordVPN adatnaplózás nélküli politikáját kétszer is auditálták: 2018-ban és 2020-ban, mindkét alkalommal arra a következtetésre jutva, hogy az adatvédelmi állítások érvényesek.
A NordVPN önmagát is app biztonsági auditokon esik át. 2019-ben a kiberbiztonsági tanácsadó VerSprite különböző penetrációs teszteket hajtott végre az alkalmazásaikon és infrastruktúrájukon. Itt megtekintheted a teljes NordVPN jelentést. Az összes felfedezett hibát még a jelentés kiadása előtt javították.

Jelenleg is igyekeznek javítani szolgáltatásaikat, és bug bounty programot kínálnak azoknak a tesztelőknek, akik sikerülnek hibákat találni a HackerOne oldalukon. Tehát, mint kiberbiztonsági termék szállító, a NordVPN a szükséges lépéseket teszi az átláthatóság felé.

ioXt tanúsítvány

A NordVPN az egyike a pár szolgáltatónak a piacon, akiknek az ioXt tanúsítványuk van a mobilalkalmazásaikhoz. Ez megerősíti, hogy megfelelnek a szigorú biztonsági előírásoknak. Nem beszélve arról, hogy a jelentkezési követelmények szigorú tesztelést tartalmaznak a szolgáltatás adatvédelmi irányelveire és az alkalmazások biztonságára vonatkozóan.

A NordVPN minden szempontból a legmagasabb pontszámot érte el, beleértve a sérülékenységi jelentési program legmagasabb szintjét, a 4-es szintet is. Nem csak külső jelentések elfogadására van lehetőség, hanem nyilvános kutatási jutalmazási programja is van. Még a jelszókezelésnél is elérte a 4-es szintet. Az azonosításon kívül az alkalmazás API-k számára újra azonosítást kér érzékeny tranzakciók esetén. A teljes tanúsítványi jelentést itt olvashatja el.

Korábban az ioXt tanúsítvány az IoT eszközökre volt korlátozva, de mostanában kezdte alkalmazni az VPN-alkalmazásokra is. Ez azt jelenti, hogy csak kevés VPN-szolgáltató büszkélkedhet ezzel a tanúsítvánnyal. A NordVPN természetesen az iparág vezetőivel együtt az élmezőnyben található.

Az előfizetési lehetőségek tekintetében a NordVPN nem alkalmaz bonyolult árazási rendszereket vagy bonyolult csomagopciókat. Csak három fő előfizetési csomagjuk van: a Standard, a Plus és a Complete. Az árak a választott előfizetési időtől függenek. 1 hónapos, 1 éves és 2 éves opciók közül lehet választani.

Fontos megjegyezni, hogy minél hosszabb az előfizetés, annál jobb az ár-érték arány. Vegyük például a 1 éves és 1 hónapos előfizetések árait:

• Standard: 4,59 dollár/hó (1 éves csomag) és 12,99 dollár/hó (1 hónapos csomag) • Plus: 5,79 dollár/hó (1 éves csomag) és 14,19 dollár/hó (1 hónapos csomag) • Complete: 7,29 dollár/hó (1 éves csomag) és 15,69 dollár/hó (1 hónapos csomag)

Ha a legjobb ár-érték arányt szeretnéd elérni a funkciók és az ár tekintetében, a NordVPN javasolja magát a 2 éves Complete előfizetést.

Az előfizetési csomagokhoz számos fizetési lehetőség tartozik. A szokásos hitelkártyákon, AmazonPay-en, Sofort-on, PayPal-on és előre fizetett kártyákon kívül van lehetőség iTunes-on vagy Google Pay-en keresztüli fizetésre is, ha ez a megfelelőbb számodra. A leginkább adatvédelmi szempontból aggódóknak lehetőségük van kriptovalutával vagy akár boltokban történő vásárlással fizetni.

Hosszabb előfizetéssel a NordVPN az árszint alsó végén van. Tekintettel a funkcionalitásra és az előfizetési előnyökre, az ár nagyon kedvezőnek tűnik.

Lehet ingyen NordVPN-t használni?

Igen, lehet ingyen NordVPN-t használni, egy 7 napos ingyenes próbaidővel. Ezzel a módszerrel bármilyen eszközön használhatod a NordVPN-t.

Ahhoz, hogy működjön, letöltheted a NordVPN alkalmazást az Android eszközödre. Fontos, hogy ez a fiók ne legyen regisztrálva NordVPN fiókkal.

Az alkalmazás letöltése és a fiók létrehozása után elindíthatod az ingyenes 7 napos próbaidőt. Ezután a NordVPN-t használhatod más eszközökön is – egyszerűen töltsd le az alkalmazást és jelentkezz be a meglévő hitelesítő adataiddal.

Annak ellenére, hogy letöltötted a VPN-t mobil eszközödre, azonos hitelesítő adatait használhatod az összes eszközön.

A próbaidőszak lejárta után normál terv indul. Szerencsére van egy 30 napos pénzvisszafizetési garancia, így van egy hónapod visszatérítést kérni. Összességében ez 37 nap ingyenes NordVPN-t jelent. Ez bőven elegendő idő a kipróbáláshoz.

Az ingyenes NordVPN ugyanolyan biztonságos, mint a fizetős változat. Szilárd titkosítást használ a legjobb tunneling protokollokkal. Ráadásul bármelyik szerverre kapcsolódhat, amelyet a fizetett változat használatakor is elérhetővé tesz.

Hogyan működik a NordVPN?

A NordVPN, mint bármely más VPN-szolgáltatás, titkosított alagutat hoz létre az adatok számára, és megváltoztatja az IP-címedet. Így az internet szolgáltatód, a kormány és más harmadik felek nem tudják követni az online tevékenységedet. Emellett könnyen feloldhatod a földrajzi korlátozásokat, hozzáférhetsz kedvenc streaming könyvtáraidhoz és még sok más tartalomhoz.

A NordVPN számos tényező segítségével látja el a feladatot, mint például erős titkosítás alkalmazása, a megfelelő átjáró protokoll kínálata, az adatok biztonságos átvitele stb. Azonban ez a szolgáltató egy olyan VPN-szolgáltatás, amely a fogyasztókra összpontosít. Ez azt jelenti, hogy a VPN alkalmazás olyan módon van felépítve, hogy megszüntesse az összes technikai nehézséget, így mindössze néhány kattintással védve lehetsz.

Ez a VPN számos platformon elérhető, beleértve a különböző asztali és mobil operációs rendszereket, valamint az okostévéket és streaming eszközöket is. Emellett a telepítési folyamat és az alkalmazás használata hasonló és egyszerű minden eszközön. Az alábbiakban útmutatókat találsz a NordVPN letöltéséhez és használatához.

Hogyan tölthetem le a NordVPN-t? Két lehetőség van arra, hogy letöltsd a NordVPN alkalmazást az eszközödre: az alkalmazásboltból vagy a hivatalos NordVPN weboldalról. Két opció áll rendelkezésre egy okból. Sajnos egyes országok korlátozzák az alkalmazásboltokhoz való hozzáférést; ezért az egyetlen módja a NordVPN megszerzésének az APK fájl letöltése. Azonban az alábbi útmutató segítségével megnézheted, hogyan történik a letöltés:

 1. Látogasd meg a NordVPN weboldalát (vagy az alkalmazásboltot, ha elérhető), és kattints a NordVPN letöltése gombra.
 2. Válassz előfizetési tervet. A 30 napos pénzvisszafizetési garanciával kockázatmentesen próbálhatod ki a NordVPN-t.
 3. Töltsd ki a szükséges fizetési információkat – csak az e-mail címedre van szükség.
 4. Töltsd le a NordVPN alkalmazást azokra az eszközökre, amelyeken szeretnéd használni.
 5. Az utasításokat követve telepítsd az alkalmazást.

Ne feledd, hogy nem kell követned a Letöltések oldalt, ha az alkalmazásboltok nem földrajzi korlátozásokkal rendelkeznek az Ön számára. A NordVPN alkalmazások szintén könnyen elérhetők a Google Play-en, az Apple App Store-ban és számos más alkalmazásboltban mobil-, asztali és streaming eszközökhöz.

Hogyan használható a NordVPN?

A NordVPN a legintuitívabb VPN alkalmazások egyike. Az installálás csak néhány percet vesz igénybe, az alkalmazás kezdőknek és haladóknak egyaránt alkalmas, és ha bármilyen probléma merülne fel, az ügyfélszolgálat 24/7 elérhető. Az alábbi lépések követésével használhatja a NordVPN-t:

 1. Az installálás befejezése után jelentkezzen be a NordVPN fiókjába.
 2. Menjen a Beállítások részre.
 3. Győződjön meg róla, hogy a NordLynx tunneling protokoll és a Kill Switch funkció be van kapcsolva.
 4. Térjen vissza az alkalmazás főoldalára.
 5. Válassza ki az Önnek megfelelő országot, majd csatlakozzon a kiszolgálóhoz.

Sebesség és teljesítmény: Gyors-e a NordVPN?

A NordVPN sebessége rendkívül gyors, különösen akkor, ha a NordLynx protokollt használja, amelyet maga a NordVPN fejlesztett ki. Ez egy a híres WireGuard protokollból származó frissítés, amely nagyszerű kombinációja a sebességnek és a biztonságnak.

Bár bizonyos országokban előfordulhatnak sebességcsökkenések, azok nem befolyásolják jelentősen az eszköz teljesítményét. De ha a lehető legjobb sebességet szeretné elérni, győződjön meg róla, hogy azokkal a szerverekkel csatlakozik, amelyek a fizikai helyéhez a legközelebb vannak.

Általában véve a NordVPN az egyik leggyorsabb VPN a piacon – nagy valószínűséggel köszönhetően a NordLynx technológiának.

Még akkor is, ha az öregebb protokollokat vesszük figyelembe, a sebességek magasak. Az IKEv2 protokoll a letöltési sebesség tekintetében közelít a NordLynx-hez (bár a feltöltési sebességek sokkal rosszabbak). A legrosszabb rögzített sebességcsökkenés 99%, a legalacsonyabb pedig 7%. Tehát vannak használati esetei. Ahogy azt várni lehetett, az OpenVPN (TCP) változat meglehetősen lassú, de ez egy stabilabb kapcsolatért cserébe történik. Bár a számok nem tűnnek lenyűgözőnek, ez szinte mindenhol általános. Az OpenVPN (UDP) azonban sokkal gyorsabb lehetőség. A sebességcsökkenés az adott helytől függően lehet akár 3% (Egyesült Királyság) vagy akár 87% (Japán). Csak a NordLynx és az OpenVPN (UDP) tudja a luxust, hogy legfeljebb 13% sebességcsökkenéssel bír a feltöltési sebesség tekintetében. Az IKEv2 és az OpenVPN (TCP) sokkal lassabbak lesznek, ha távolabb vagy. Ezt tartsa szem előtt, ha nagy adatfájlokat szeretne feltölteni.

Az adatok azt mutatják, hogy a NordVPN valóban egy elég gyors VPN szolgáltatás. Ha olyan helyszínt választasz, ami nem túl messze van tőled, alig veszed majd észre, hogy VPN-t használsz. Ha azonban a helyszín messzebb van tőled, akkor bizony lesznek sebességcsökkenések, amit néhány esetben a tunneling protokoll váltásával lehet orvosolni – a NordLynx itt a leggyorsabb megoldás. Egyébként a szolgáltatás számos eszközzel biztosítja, hogy ne kelljen sokáig várnod a weboldalak betöltésére és a videók bufferelésére.

NordVPN szerverek és helyszínek Mint egy VPN szolgáltató, a NordVPN valóban globális játékos. A flottájuk 5500 szerverből áll, amelyek 60 országban vannak elosztva. Ez hatalmas növekedést jelent az 2018-as évhez képest, amikor a NordVPN-nek csak kb. 3,300 szervere volt. Ami a helyszíneket illeti, Európa, Ázsia és Amerika a legjobban lefedett kontinensek.:

 • Európa 37 ország ~2100 szerver
 • Ázsia 13 ország ~450 szerver
 • Észak- és Dél-Amerika 7 ország ~2400 szerver
 • A világ többi része 3 ország ~200 szerver

Tehát, ha ezekben a kontinensekben szeretne kapcsolódni egy országhoz, akkor a legtöbb lehetősége van választani. Ellenkező esetben Afrika hiányosnak tűnhet, de hasonló a helyzet más VPN-szolgáltatóknál is. Ami a szervereket illeti, mindegyikük RAM-on fut. Ez azt jelenti, hogy az összes adat az összes újraindítással azonnal törlődik. Összességében a NordVPN szerverei kiváló világméretű lefedettséget kínálnak – semmi kifogásolnivaló.

Jó a NordVPN a streaminghez?

NordVPN kiváló választás streaminghez, feltéve, hogy megfelelő szervereket találsz, mert akkor blokkolás nélkül nyithatod meg az összes fő streaming platformot. Az ebben szerepet játszó SmartPlay technológia miatt még nem találtak olyan videoplatformot, amelyet ne lehetne használni NordVPN-nel. A NordVPN áraihoz képest a sok prémium szolgáltatás kivételes értéket nyújt.

A szerverválasztási lehetőségek tekintetében ez a VPN sem okoz csalódást. Sok NordVPN szerver található olyan országokban, ahol általában a legjobb streaming könyvtárak vannak. Ezen szerverek használatával elérhető a tartalom az USA, az Egyesült Királyság, Kanada és sok más helyszín felhasználói számára.

Működik-e a NordVPN streaming boxokkal?

A NordVPN telepíthető számos streaming boxra és eszközre. Ez nagyszerű hír – hiszen az összes streaming platform funkciója feleslegessé válna, ha nem lenne módjuk megtekintésére!

Részletes útmutatókat és utasításokat kínálunk a NordVPN használatához az Amazon Fire Stick-hez. Külön útmutató áll rendelkezésre a VPN használatához a Kodi-hoz is. Ha pedig Roku-t használ, ne aggódjon – nálunk megtalálhatja a NordVPN használatára vonatkozó útmutatót.

Összességében a NordVPN streaming infrastruktúrája nagyon kiváló. Nemcsak a streaming platformokhoz való hozzáférési lehetőséget biztosítja, hanem azzal is, hogy a saját igényei szerint nézheti meg azokat.

Megfelelő és biztonságos a NordVPN a torrentezéshez?

Igen, a NordVPN nagyon jó és biztonságos választás torrentezéshez – valójában az egyik legjobb lehetőség a teljes VPN piacon. Bár a P2P letöltések nem működnek minden szerveren, a világ számos részén vannak specializált szerverek, amelyek gyors és megbízható teljesítményt nyújtanak.

Ez nagyon hasznos lehet azokban az országokban, ahol tilos a torrentezés, például Japánban, Németországban vagy Olaszországban.

Szabadon használhatod az összes szerverüket a torrentezéshez. Azonban ha a P2P forgalmat nem P2P szerveren észlelik, automatikusan átkapcsolnak egy P2P-t támogató szerverre. Tehát érdemes ezt figyelembe venni, ha furcsa szerverkapcsolást tapasztalsz.Olvashatsz többet a torrentezésről a NordVPN-el kapcsolatban az útmutatónkban, majd azonnal elkezdheted a torrentezést.

Az interface és az egyszerű használat

A NordVPN-nek széles választéka van a klienseknek és a manuális beállítási lehetőségeknek. Beállíthatod a routereden (ha támogatja az IKEv2 és az OpenVPN-t), vagy használhatsz egy az elérhető alkalmazások közül a számítógépedre és mobil eszközeidre.

Az elérhető NordVPN alkalmazások különbözőek a különböző eszközök számára. A Windows alkalmazás messze a legteljesebb – de érdemes beszélni a macOS, Linux, mobil eszközök és böngészőkiterjesztések lehetőségeiről is. Tekintsük át ezeket a megoldásokat.

Windows

A legtöbb funkcióval rendelkező verziója a NordVPN-nek a Windows. Nem csak két típusú split-tunneling és két típusú kill switch áll rendelkezésre (a konkrét alkalmazásokra és az egész internetes hozzáférésre vonatkozóan), hanem a LAN-on belüli láthatatlanság, az automatikus kapcsolódás és a szüneteltetési funkció is. Nem meglepő tehát, hogy a NordVPN vezeti a listákat a legjobb VPN-ek tekintetében a Windows-hoz.

Az egyetlen elérhető tunneling protokollok a kliensből a NordLynx és az OpenVPN (UDP/TCP). Ha szükséged van IKEv2-re, manuális beállítást kell használnod. Azonban a sebességek alapján alig van értelme ezzel bajlódni.

Egy kattintható térképes felületet is kapsz, ami megkönnyíti az országok kiválasztását. Azonban használhatsz országlistát is az oldalsávon. Ha a kurzorodat az ország fölé mozgatod, három pont jelenik meg, amelyre kattintva kiválaszthatod egy adott szerverre vagy a leggyorsabb elérhető szerverre csatlakozhatsz. Tehát bármelyik módszer is kényelmesebb számodra, a NordVPN-nél megoldották.

macOS

A macOS számára NordVPN egy kicsit szokatlan megközelítést alkalmazott, aminek nagy része az Apple hibája. Mivel az Apple eléggé aprólékosan vizsgálja az App Store-on meglévő alkalmazások frissítési kérelmeit, a folyamat hosszabb ideig is eltarthat.

Ennek eredményeként a NordVPN-nek két macOS alkalmazása van, amelyek elég eltérőek. Az egyik az App Store-ból tölthető le, a másik pedig a hivatalos weboldalukról érhető el. Ez utóbbi általában frissebb frissítéseket tartalmaz, de csak OpenVPN-tunneling protokollokat használ. A macOS kill switch csak az adott alkalmazásokra működik – és nem teszi lehetővé, hogy az összes online kapcsolatot megszakítsa, ha a VPN-kapcsolat megszakad. Támogatja az idősebb macOS verzióit is.

Az App Store-ból letölthető verzió támogatja az IKEv2, OpenVPN és a NordLynx tunneling protokollokat. Emellett a kill switch alapértelmezés szerint engedélyezve van, de letiltható a VPN beállításokban. Mindkét verzió támogatja a legújabb Presets funkciót.

Van tehát néhány előnye, ha az egyik vagy a másik verziót választjuk. A NordVPN nem ragaszkodik egyetlen opcióhoz sem, amely kissé zavarba ejtő lehet, de hosszú távon ez az álláspont további előnyöket biztosít a felhasználóknak. Különösen azért, mert a Windows, az oldalsó macOS és az App Store alkalmazások majdnem azonosak. Összességében a NordVPN biztosan érdemes helyet kapni a legjobb VPN-ek Mac számára készített listájában.

Linux

A NordVPN támogatja a Linuxot, és az hivatalos weboldalról letölthető a Debian és az RPM csomagok. Ez lefedi az Ubuntu, a Linux Mint, a Fedora és számos más disztribúció használatát. Van egy közösség által készített Arch Linux verzió is, amelyhez kézikönyvek tartoznak manuális kapcsolódáshoz, OpenVPN-hez és IKEv2-hez. Összességében kiváló VPN a Linuxra.

A Linux használói nem kapnak grafikus alkalmazást. Mindent parancssoros terminálon kell beállítani. Az élmény hiányosnak tűnik a Windows vagy macOS felhasználókhoz képest. Legalább minimális grafikus felület üdvözlendő lenne, amely megkönnyítené a szerverváltáskor az ismételt weboldallátogatásokat.
Ezen kívül minden más rendben van, és tartalmazza a DNS-szivárgás elleni védelmet is. Azonban volt egy furcsa hiba a „kill switch” funkcióval.

Amikor az engedélyezve van, az alkalmazás azt hiszi, hogy lejárt az előfizetésem, és nem engedi a kapcsolódást, hanem az előfizetés megújítására irányít át az oldalukra. Más időkben az alkalmazás lassan reagált a parancsokra. Azonban ezek a problémák rendkívül ritkák maradtak.

Android

Az Android alkalmazás esetében a NordVPN egy egyszerű és tiszta felületet kínál. Egy térkép/országlista hibrid lehetővé teszi a szerver kiválasztását, míg a beállítások és értesítések a képernyő sarkában lévő ikonokkal érhetők el. Elérhető a Kill Switch és a Dark Web ellenőrzés is, amely ellenőrzi, hogy adatai kiszivárogtak-e.

Az Android alkalmazás funkcionalitása magába foglalja a split tunneling-et, a konfigurálható Kill Switch-et, a szüneteltetést és az auto-csatlakozást. A tunneling platformok tekintetében az Android felhasználók OpenVPN (TCP/UDP) és NordLynx-t használhatnak. Az OpenVPN és a NordLynx is támogatja a Double VPN-t Androidon.

Az Android alkalmazás átesett a teljes ioXt tanúsításon, ami azt mutatja, hogy megfelelnek a legmagasabb biztonsági szabványoknak – nem meglepő, hogy a NordVPN az egyik legjobb VPN az Android rendszerhez.

iOS

Az iOS-hez készült NordVPN alkalmazás kinézete nagyon hasonló az Androidos verzióhoz. A térkép/országlista hibrid ugyanaz, és az ikonok is a képernyő alján vannak. A Kill Switch és a Dark Web monitorozás szolgáltatások szintén megtalálhatók az alkalmazásban.

Az eltérés az apró részletekben rejlik: például az iOS-nek van egy Kedvencek fül az Utóbbi kapcsolatok fül alatt. De nem kínál olyan szolgáltatásokat, mint a szétválasztható tunneling és a konfigurálható Kill Switch.
Az, amiben az iOS verzió valóban előnyt élvez, az a protokollok. Az iOS felhasználók választhatnak az IKEv2, OpenVPN (TCP/UDP) és NordLynx protokollok közül. A Double VPN ezeken a protokollokon is működik. Tekintettel az Apple politikájának korlátozó jellegére, nagyon felüdítő látni egy iOS alkalmazást, amelynek ennyi szolgáltatása van. A fejlesztők világosan gondolkodtak azon, hogyan teremtsenek értéket a NordVPN ügyfelek számára, még akkor is, ha az iOS politikája ellenük dolgozik. Az iOS-re készült NordVPN alkalmazás kétségtelenül az egyik legjobb VPN az iOS platformra.

Böngésző-kiegészítők

A NordVPN szolgáltatásnak Firefox és Chrome böngésző-kiegészítői is vannak azok számára, akik a könnyűsúlyú megoldásokat részesítik előnyben. Más esetekben lehet azoknak a felhasználóknak a munka megkönnyítése, akik olyan régi rendszereket használnak, amelyeken nem lehet saját alkalmazást telepíteni. A böngésző-kiegészítő csak a böngészőforgalmat védi.

Lehetővé teszi a WebRTC blokkolását, amely egy sérülékeny és IP-címfelismerésre hajlamos JavaScript protokoll. Rendelkezésre áll a CyberSec funkció, és az összes NordVPN szerverhez csatlakozhat a böngészőkapcsolat titkosítása érdekében, és védelmet nyújt a phishing és a kártékony szoftverek ellen.
Az egyik legújabb funkció a Bypass List, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos webhelyeket kizárjon a proxykapcsolatból, gyakorlatilag a webhelyekre vonatkozó split tunneling funkcióként működik. Ha a Bypass List-et Windows rendszeren használja, jobban irányíthatja a forgalmát. Ha macOS-t használ, ez egyfajta megoldásként szolgál a hiányzó split tunneling funkciók pótlására az alkalmazásokban.

NordVPN routerre

A NordVPN az útválasztókra telepítve állandó, mindig bekapcsolt VPN kapcsolatot kínál korlátlan eszközök számára. Ha internetkapcsolatot használsz, ez azt jelenti, hogy védve vagy! Ráadásul ez egy egyszerű módja annak, hogy VPN kapcsolatokat használj olyan eszközökön, amelyek nem támogatják natívan azt. Ha olyan játékkonzolod van, amelyen világszerte szeretnél Netflixet streamelni, akkor ez a legegyszerűbb módja ennek.

Ez a VPN olyan útválasztókkal kompatibilis, amelyek támogatják az OpenVPN protokollt. Az eszközöd márkájától függően az installálási folyamat kicsit eltérő lehet. A NordVPN egyszerű installációs útmutatókat kínál az Asus, D-Link, Linksys és Netgear útválasztókhoz. Azért, hogy megtudd, hogy az eszközöd támogatja-e, és hogyan kaphatsz VPN-védelmet az összes online kapcsolatodon, ellenőrizd a NordVPN útválasztóra történő telepítésére vonatkozó útmutatónkat.

NordVPN funkciók

Megjelenése óta, 2012-ben, a NordVPN gyorsan fejlődött, folyamatosan új frissítéseket ad ki. Ennek eredményeként az egyik legátfogóbb funkciókészletet kínálja, amely sokoldalú védelmet biztosít.

SmartPlay

SmartPlay egy speciális funkció a streaming blokkok áthidalására, ami lehetővé teszi, hogy zavartalanul hozzáférj a média tartalmakhoz, bárhol is vagy éppen tartózkodsz. Automatikusan aktiválódik, amikor NordVPN-t használsz, és olyan streaming oldalakra próbálsz belépni, mint például a Hulu, a HBO Now és mások.

Ez a technológia használható olyan eszközökön is, amelyeken nincs NordVPN alkalmazás. Az internetkapcsolattal rendelkező legtöbb eszköz lehetővé teszi a DNS beállítások módosítását – ez lehetővé teszi a SmartDNS használatát, és a NordVPN SmartPlay technológia használatát az alkalmazás nélkül.
Tehát, ha olyan VPN-t keresel, amelynek az egyik fő oka a streaming média, akkor a NordVPN megfelelő választás lehet számodra. Csak tartsd szem előtt, hogy a SmartDNS nem biztonsági funkció, és nem ad hozzá semmilyen titkosítási réteget, ha alkalmazás nélkül használod.

Speciális szerverek

Ha egy VPN-t speciális esetekre szeretnél használni, akkor a legjobb élményt olyan szerver biztosítja, amely erre teljes mértékben optimalizált. És pont ezt kínálja a NordVPN egy masszív speciális szerverlista segítségével.

Megjegyzés: néhány speciális szerver csak akkor jelenik meg, ha az adott kapcsolódási protokollt választod.

Dedikált IP-szerverek – vásárolhatsz egyet a NordVPN hivatalos weboldalán. Amikor csatlakozol, az IP-címed mindig ugyanaz marad. Ez hasznos lehet, ha nem aggódsz túlzottan az anonimitásod miatt, és más céljaid vannak. Csak az OpenVPN UDP vagy TCP módjával érhetőek el.

Dupla VPN-szerverek – más néven többlépcsős szerverek. Két VPN-szervert kombinál, hogy egy VPN-VPN kapcsolatot hozzanak létre. Tehát a célállomásod eléréséhez az adatod két szerveren keresztül halad át a maximális adatvédelem érdekében. Az elérhető protokollok a készülékedtől függenek: Windows és Android használja az OpenVPN-t és a NordLynx-et, Mac az OpenVPN-t, míg az iOS az összes NordLynx, OpenVPN és IKEv2 protokollt támogatja.

Álcázott szerverek – extrém cenzúrával rendelkező országokban hasznosak, mivel az álcázó szerverek olyan módon maszkolják a VPN forgalmat, hogy az úgy néz ki, mint egy átlagos HTTPS forgalom. Azok a kormányok, amelyek korlátozzák a VPN használatát, általában forgalom elemzéssel blokkolják azokat. Az álcázott szerverek megoldják ezt a problémát azzal, hogy megtévesztik az ilyen elemzési módszereket.

P2P szerverek – P2P forgalomhoz optimalizált szerverek, és legjobban akkor használhatók, amikor torrenteket tölt le. Azonban nagyszerűek bármilyen típusú P2P forgalom számára.

Onion over VPN szerverek – ezek a szerverek a Tor hálózatot és a VPN-t kombinálják egy VPN-Tor kapcsolat létrehozásához. Az adatforgalom áthalad a VPN szerveren, majd legalább 3 Tor node-on keresztül megy. Ez egy réteg hibairányítást ad hozzá, ami nehezebbé teszi az online tevékenységek visszakövetését.

Split tunneling

A NordVPN split tunneling funkciója lehetővé teszi, hogy kiválaszthasd, melyik alkalmazások használják a VPN-kapcsolatot, és melyik kapcsolódhat hozzá nélküle. Windows rendszeren konfigurálhatod úgy, hogy csak bizonyos alkalmazások használják a VPN-t.

Ez lehetővé teszi, hogy jobban ellenőrizd, hogyan használod a VPN-t a rendszeredben. Így minden alkalommal, amikor elindítod az alkalmazást, a VPN is bekapcsolódik.

Az Android verzió kevesebb testreszabási lehetőséget kínál. Csak az inverz split tunneling konfigurálása lehetséges. Így kikapcsolhatod a VPN-t a kiválasztott alkalmazások számára, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az internetszolgáltatódon keresztül fogják a hálózatra kapcsolódni.

Sajnos a Mac, Linux vagy az iOS nem tartalmazza ezeket a funkciókat. Bár folyamatos támogatással lehet várni, hogy a jövőben megjelennek.

Szünet és automatikus csatlakozás

A VPN automatikus csatlakozása nagy segítség, ha csak be szeretnénk kapcsolni az eszközünket, és online szeretnénk menni. Azonban folyamatosan VPN-nel kapcsolatban tartja a felhasználót, így ahhoz, hogy valamihez hozzáférjen a VPN-nélküli kapcsolatra van szükség.

Ez a helyzet hibákra ad lehetőséget: lehet elfelejtjük újra bekapcsolni a VPN-t, és véletlenül felfedjük az IP-címünket.

Azért, hogy megakadályozzuk ezt, a NordVPN automatikus csatlakozása egy szünet funkcióval is rendelkezik.

Miután megnyomtuk a szünetet és kiválasztjuk az időt, az időzítő lejártával a kapcsolat automatikusan újraindul.

Ez egy nagyon egyszerű életminőség javító funkció, amely akkor értékelhető leginkább, amikor másik VPN szolgáltatásra váltunk, és hiányoljuk ezt a funkciót.

Presets

A Presets egy másik, nemrégiben hozzáadott funkció, amelyet végtelenül testreszabhat. Létrehozhatja saját VPN-beállításait, amelyekhez közvetlenül hozzáférhet az alkalmazás fő képernyőjéről. Lehetővé teszi, hogy kiválassza azokat a szervereket, amelyekhez csatlakozni szeretne, be- vagy kikapcsoljon további funkciókat, és építsen saját preferált VPN-kapcsolatot.

Lehetőség van még a bizonyos alkalmazásokhoz tartozó gyorsbillentyűk hozzáadására az alkalmazás fő képernyőjéről. Ha különböző VPN-szervereket használ különböző szolgáltatásokhoz, akkor ez a funkció egy áldás. Az előre elkészített Presetek megkönnyítik a beállítást. A Presets jelenleg csak macOS rendszeren érhető el.

Meshnet

Meshnet lehetővé teszi, hogy VPN-t használj biztonságos kapcsolat kialakításához a te vagy barátaid eszközei között.

A privát és biztonságos kapcsolatok az összes engedélyezett eszközt összekötik, lehetővé téve, hogy távoli fájlokhoz férj hozzá, vagy csatlakozz másokhoz fejlesztési munkamenetekben vagy virtuális LAN-partikban.
De a távoli fájlokhoz való hozzáférés nem az utolsó állomás, mivel nincs fájl megosztási korlát.

Segítségével akár 1000 fájlt is megoszthatsz egyszerre, és a fájlok mérete sem korlátozott.

A Meshnet lehetővé teszi a forgalmad irányítását különböző eszközökön keresztül is. Ez azt jelenti, hogy az interneten az egyik eszköz IP-címét használva böngészhetsz.

Ezzel a funkcióval akár 60 eszközt is összeköthetsz: tíz saját eszközödet és további 50-et, amelyekhez meghívást küldhetsz. Ez a funkció minden NordVPN felhasználó számára alapértelmezésben elérhető.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük