fülhallgató
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Érdemes vezeték nélküli fülhallgatót vásárolni?

A mai világban minden elektronikai eszközünk működni kezd anélkül, hogy kábelekkel kellene összekötni őket. Ez a helyzet a fülhallgatókkal is, amelyek egyre inkább használják a vezeték nélküli rendszert.

A vezeték nélküli rendszernek számos előnye van, a fülhallgatók esetében pedig az a legfontosabb, hogy minket ne kössön kábel a lejátszó eszközhöz. Ez különösen akkor fontos, ha például folyamatosan mozgásban vagyunk, és ugyanakkor zenét, rádiót vagy hangoskönyvet akarunk hallgatni.

Ahhoz, hogy készülékünkről a hang eljusson a fülhallgatóhoz, szüksége van egy rendszerre, amely kezeli ezt a kapcsolatot. Természetesen mindkét eszköz, vagyis a lejátszónk, lehet telefon, és a fülhallgatónak képesnek kell lennie a rendszer támogatására.

Az egyik legnépszerűbb vezeték nélküli rendszer napjainkban a Bluetooth, amely rövid hatótávolságú vezeték nélküli kommunikációs technológia különféle elektronikus eszközök között, például billentyűzet, számítógép, laptop, PDA, okostelefon, nyomtató stb. Között. Ezt a technológiát használják a vezeték nélküli fülhallgatók is. A hangátvitel második típusa a rádiórendszer, amely kisebb mértékben a fülhallgatóban is megtalálható.

Az átvitel harmadik módja a Wi-Fi. amely nagy hatótávolságot biztosít, és ami fontos, hogy a készülék nem érzékeny a kialakuló interferenciára.

Természetesen, ha vannak előnyök egyrészt, másrészt hátrányoknak is kell lenniük, és ez a vezeték nélküli rendszerek esetében is érvényes. A Bluetooth- ot használó fülhallgatók hátránya, hogy ez a rendszer tömöríti a hangot, és nem biztos, hogy meg fog felelni a minőség egy érzékeny fül számára.

Például, ha okostelefonunkban van egy nem túl jó minőségű mp3 felvétel, amely már önmagában is meglehetősen tömörített, akkor a rendszer segítségével a fülhallgatóhoz továbbított hang még jobban ellaposodik. A rádióadás jobb minőséget biztosít az átvitt hangnak, de sajnos késik, és jobban ki van téve interferenciának és zajnak is.

A Wi-Fi rendszer jelenleg a legnagyobb hatótávolságot biztosítja számunkra, és egyúttal kiküszöböli a két korábban említett rendszer hátrányait.

Melyik fülhallgatót válasszuk?

Ez főleg attól függ, hogy mit és hol fogunk hallgatni. Legtöbbször a döntő tényező az ár. Tehát, ha a fülhallgatót például hangoskönyvek vagy rádiójátékok meghallgatására használjuk, akkor nincs szükségünk kiváló minőségű hangot továbbító fülhallgatóra.

Ebben az esetben nincs értelme túlfizetni, és a középkategóriás fülhallgatónak elégnek kell lennie számunkra. Ha viszont a fülhallgatónkat zenehallgatásra szánjuk, és azt akarjuk, hogy ez a hang a legjobb minőségű legyen, akkor már van min gondolkodnunk. Itt érdemes megfigyelni az ilyen fülhallgatók műszaki paramétereit.

A fontosabb paraméterek közé tartozik az átvitt frekvenciák tartománya, vagyis a felelős frekvenciaválasz hogy a fülhallgatók milyen frekvenciatartományba képesek átjutni hallásszervünkbe. Az impedancia jelző megmondja, hogy a fülhallgatónak milyen energiára van szüksége, és minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményre van szüksége a fülhallgatóra.

Érdemes figyelni az SPL vagy érzékenység jelzőre is, amely megmutatja, mennyire hangosak a fülhallgatók.

A vezeték nélküli fülhallgató nagyszerű megoldás mindazok számára, akik nem akarják, hogy kábel kötődjön hozzájuk, és zenehallgatás közben különféle egyéb tevékenységeket szeretnének végezni.

Ilyen fülhallgatóval teljes mozgás szabadságunk van, takaríthatunk, játszhatunk a számítógépen vagy sportolhatunk anélkül, hogy félnénk, hogy meghúzzuk a kábelt, és a fülhallgató a lejátszóval együtt a földön lesz.

A hangminőség nyilvánvalóan a választott modelltől függ. A legdrágábbak olyan paramétereket adnak nekünk, amelyek összehasonlíthatók a kábelen található kiváló osztályú fülhallgatókkal.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük