Keresőptimalizálás

Mi az a cornerstone content és miért fontos?

„Sarokkő-tartalom”-ként lehet meghatározni az angol cornerstone content kifejezést, gyakorlatilag már a nevéből következtethetünk annak tartalmára. Tulajdonképpen olyan ismeretek halmaza, ami weblapunk egyik fontos alappillére lehet, egy olyan bázis, amire építhetünk, és ezáltal a találati lista elejére kerülhetünk vele.

A sarokkő tartalomban –  esetleg mondhatjuk szegletkőnek is – található cikkekre jellemző a hosszabban kifejtett tartalom, amikből értékes tájékoztatásokat kaphatunk. Nemcsak egy dologgal kapcsolatban oszt meg az oldal lényeges információkat, hanem széleskörű ismereteket is átad az olvasóknak, akikkel így jó kapcsolat alakítható ki, azaz keresett lesz az oldalunk. Innen már könnyen át lehet irányítani olyan tartalomra, amiből szintén újabb és újabb információhoz juthatnak a látogatók.

A cornestone content és a keresőoptimalizálás kapcsolata

A keresőoptimalizálás oldaláról nézve a dolgokat, a cornerstone contentnek hatalmas jelentősége van, ugyanis a népszerű témákra utaló kulcsszavakkal csak nehézkesen kerülhetünk a találati listák elejére, tehát csak az értékelhető, hibátlan tartalom az, ami előbbre visz minket.

Nemcsak kiváló cikkeket kell írnunk, de azt közkinccsé is kell tennünk, el kell juttatnunk az olvasókhoz. Ebben a Google tud nekünk segíteni. Az az optimális helyzet, ha már egy klikkel el lehet jutni a főoldalra a sarokkő tartalomtól. Pl. egy CTA gomb segítségével, ami azonnal szemet szúr, vagy egy kiemelt menüpontból. Ha van egy ilyen kiemelt helyünk, akkor a Google kereső robotjai látni és tudni fogják, hogy ez egy olyan oldal, melyre nagy hangsúlyt helyeztek a készítői.

De nemcsak ezek a lehetőségek állnak előttünk, használhatjuk bátran a belső linkelést is, ezzel is elősegítve a sarokkő tartalmunk keresőoptimalizálását. Sajnos vannak olyan esetek, amikor nem elegendő az, hogy minőségi a bejegyzések tartalma, kell még egy-két dologra is ahhoz, hogy kitűnjünk vele a sok-sok egyéb anyag között. Ezt a célt szolgálja például a belső linkelés is. Fontos, hogy okosan, megállás nélkül linkeljük a sarokkő tartalmakat egyéb helyekről, más oldalakról, vagy akár az oldalunkon lévő más bejegyzésekből. Ennek segítségével odavonzzuk az olvasókat, és a Google figyelmét is felkeltjük.

A könnyebb megértés érdekében ezt úgy is elképzelhetjük, hogy a link hálózat központi elemei, csomópontjai a sarokkő tartalmak, melyekhez további pontok sokasága csatlakozik. Ezek a pontok nem mások, mint a többi cikk, bejegyzés, tudástár. A köztük lévő utakat mutatják meg a sarokkő tartalomra mutató linkek.

Megkönnyíthetjük a munkánkat, ha először elkészítjük ezt a linktérképet, amin feltüntetjük a sarokkő tartalmakat, majd felépítjük az ezeket segítő bejegyzéseket.

A cornerstone content állapotának megőrzése

Az, hogy az oldalunkon mi legyen a cornerstone content, mindig a mi döntésünk. Mivel ezeknek a létrehozása idő- és munkaigényes, mindenképp hosszú távú döntést jelent. Sokáig, akár évekig is élvezhetjük előnyeit, ha egyszer létrehoztuk.

Általában ezek a sarokkő tartalmak a fő szolgáltatáshoz kapcsolódnak. Kiválaszthatjuk azt, ami majd a legnagyobb forgalmat fogja generálni, de lehet olyan bejegyzést is feltenni, aminek anyagilag van nagyobb hozadéka. Amint végeztünk az előkészületekkel, meghatároztuk a kulcsszót, elemeztük a lehetséges versenytársakat, máris megírhatjuk a bejegyzést.

Hiába szól évekre ez a sarokkő tartalom, nem jelenti azt, hogy az elkészítése után ne lenne vele munka. Helyezzünk hangsúlyt a rendszeres felülvizsgálatára, hogy mindig aktuális legyen a tartalma, amit a Google mellett az olvasóink tetszésére is válik.

A bejegyzést a Tartalomkeszites.hu Keresőoptimalizálás csapata készítette.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük