A Mindennapok kategória cikkei

Mi lehet az ágyi poloska természetes ellensége?

Az ágyi poloskák, miután otthonainkba (főként hálószobáinkba) beszivárogtak, olyan környezetbe kerülnek, ahol kevés más rovar található.

Bár vannak olyan rovarok, amelyek elméletileg elpusztítják a poloskákat, ezek túlnyomó többsége nem biztonságos az ember számára, vagy egyszerűen nem azok, amelyekkel szívesen osztanánk meg az ágyunkat.

Ki vadássza le az ágyi poloskákat?

Az alábbiakban felsorjuk az ágyi poloskák valódi ragadozóit és az interneten terjedő tévhiteket.

Pókok: A pókok esetében részben mítoszok, részben valóság található. A pókok ragadozó módja és mérete teljes mértékben befolyásolja, hogy az ágyi poloskák alkalmas prédák-e számukra. A kisebb pókok gyakran túl kicsik az ágyi poloskákhoz, míg a nagyobbak esetenként figyelmen kívül hagyják őket a nagyobb zsákmány érdekében.

Különleges példa erre a Thanatus flavidus pókfaj, amely tudományosan igazoltan teljesen kipusztítja az ágyi poloskákat. Habár egy átlagos ágyi poloska-fertőzéshez 20-40 ilyen pókra lenne szükség szobánként, érdekes lehet, hogy léteznek olyan pókok, amelyek hatékonyan csökkenthetik az ágyi poloskák számát.

Csótányok: A csótányok meglepő módon képesek mindent elfogyasztani. Bár az interneten terjedő hírekben szerepel, hogy a csótányok „ágyi poloska ragadozók”, valójában ez mítosz. Habár szívesen elfogyasztják az ágyi poloskákat és tojásaikat, nem látszik, hogy szándékosan vadásznának rájuk. A csótányok takarmányozók, és az életkörülmények javulásával más, könnyen elérhető élelmiszerforrásokat választanak.

Hangyák: A hangyák szinte mindent elfogyasztanak, amit megtalálnak. Elméletileg, ha egy hangyakolóniát áthelyezünk a hálószobánkba, megszabadulhatunk az ágyi poloskáktól. Azonban a hangyák élelmiszerforrásuk kimerülésekor más lehetőségek után kutatnak, és ez esetben kellemetlenségeket okozhatnak.

Rablópoloska: A rablópoloskák a rovarok egy olyan csoportjába tartoznak, amelyek hosszú szájszerveiket használják más rovarok ragadozására. Ezek közül néhány faj olyan helyeken fejlődött ki, ahol az ágyi poloskához hasonló rovarok találhatók. Azonban ezek a bogarak általában nem képesek teljesen kiirtani az ágyi poloskákat, és inkább csak vadászterületként használják az otthonokat.

Molyok: Bár a molylepkek 99,9% -a nem befolyásolja az ágyi poloskákat, a Pyralis pictalis fajnál bebizonyították, hogy táplálkozik mind az ágyi poloskákból, mind tojásaikból. Különösen akkor jelenthetnek hatékony megoldást, ha a normál élelemforrásaik kimerülnek.

Sáskák: Bár a sáskák és békák állítólag képesek lennének az ágyi poloskák elfogyasztására, kételyek merülnek fel ezzel kapcsolatban. Az ágyi poloskák mérete és élőhelyük valószínűleg megnehezíti számukra a vadászatot, tehát valószínűleg nem járulnak hozzá jelentős mértékben a probléma megoldásához.

Sajnos kikelenthető, hogy bár vannak olyan állatok, amelyek bizonyos körülmények között elfogyaszthatják az ágyi poloskákat, ezek nem tekinthetők megbízható természetes ellenségeknek, és a legtöbb esetben nem alkalmazhatók hatékony populációszabályozási eszközként. Érdemes szakértőt bevonni a poloskaprobléma megoldásához.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük