iratrendezők
Mindennapok

Mire való az iratrendező?

Nemcsak a hivatali munkavégzés során, de otthon is fontos, hogy rendben legyenek a hivatalos és személyes papírjaink, szerződéseink, iskolai és egyéb végzettséget igazoló iratok, elszámolásaink, befizetni való és befizetett csekkjeink, adóbevallásaink, orvosi vizsgálatok eredményei, zárójelentések, egyebek.

Ezek tárolására jó szolgálatot tehet az iratrendező, mely ma már pár kattintással az interneten megvehető.

Az hivatalos dokumentumok tárolására ideálisak az iratrendezők

Különféle módokon tárolhatjuk iratainkat. Ha van egy nagyobb íróasztalunk több fiókkal, akkor tarthatjuk abban, vagy a komódunk egyik fiókjába is tehetjük őket. Vannak, akik színes dobozokban tárolják, amit felcímkéznek, hogy ne kelljen keresgélni, és a dobozokat a szekrény tetején tartják.

Mindenképp olyan helyet találjunk iratainknak, ahonnan hamar elő tudjuk venni, ha szükség van rá. Az is fontos, hogy könnyen átláthassuk, hogy mi hol található, és nem fogunk zavarba jönni, ha az autó eladása miatt keressük pótkulcsot, a jótállást, a szervizszámlákat.

Az iratrendezők ma már számos kivitelben, színben és méretben férhetők hozzá, így biztosan nem lesz gondunk a választással.

iratrendező termékek az irodaplus.hu kínálatában
iratrendező termékek a www.irodaplus.hu kínálatában

Hogyan érdemes tárolni a fontos papírokat?

Az iratainkat, egyéb fontos papírokat, szerződéseket soha ne ömlesztve dobáljuk be egy fiókba, vagy a szekrény egy polcára, vagy egy cipős dobozba.

Szánjunk rá egyszer egy napot, hogy típusonként szétválogatva rendszerezzük azokat. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy külön-külön válogatjuk az iskolai végzettségeket, tanfolyamokat igazolókat, bizonyítványokat, diplomát és az orvos papírokat, és betesszük őket egy iratrendezőbe.

Emellett csoportokba bontva tárolhatjuk a különféle szerződéseket (autóeladás-vásárlás, ingatlannal kapcsolatosak, esetleg ingóértékesítés-vásárlás, munkaszerződések stb.) jótállási dokumentumokat, számlákat, adóbevalláshoz kapcsolódó igazolásokat, elmúlt időszak bevallásait, vállalkozással kapcsolatos könyvelést, nyilvántartást, meghatalmazásokat.

Amint ezzel megvagyunk, már csak saját elképzelésünk szerint kell rendezni, külön-külön mappákba lefűzni, majd az összetartozókat egy helyre összegyűjteni. Ehhez is segítségünkre lehet a praktikus iratrendező.

Olyan dokumentumok is lehetnek birtokunkban, melyeket érdemes egyesével tárolni a jobb átláthatóság és megtalálhatóság kedvéért. Ezeket a legjobb úgy nevezett genothermbe helyezni, majd többed magával egy gyorsfűzőben vagy gyűrűs dossziéban, mappában tárolni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük