A Mindennapok kategória cikkei

Kitől kérhetünk segítséget párkapcsolati problémák esetén?

Társas lényként a legtöbben igényeljük egy másik ember közelségét, akivel fizikai és lelki biztonságot teremthetünk magunk körül. A kapcsolatra törekvéseink mögött egyértelműen evolúciós magyarázatok állnak. Hajdanán a természettel szorosan együtt élő és annak veszélyeinek kitett ember nagyobb eséllyel maradt életben egy erős közösségben.

Habár manapság már nem küzdünk ragadozókkal és az élelemszerzéshez sem kell különösebb fizikai erő, még mindig szükségét érezzük a társas kapcsolatok kialakításának. Erre nem csupán a társadalmi elvárások, hanem bizonyos belső kényszerek is ösztönöznek minket. Kell valaki, akivel biztosabb megélhetésre tehetünk szert és aki képes megadni számunkra a stabil érzelmi támaszt.  A valakihez tartozás érzése nagyon sok mindenre kihathat az életünkben. A kutatások szerint a boldog kapcsolat olyan plusz energiákat adhat, amelyek akár az élettartalmat is meghosszabbíthatják. De mit tehetünk és kihez fordulhatunk segítségért, ha problémákat észlelünk a kapcsolatunkban? Csak a pszichológus adhat megnyugtató válaszokat, vagy létezik más mód is a gondok kezelésére?

A párkapcsolati tanácsadás jelentősége

Egy jó kapcsolat olyan, mint egy virágzó üzlet, a befektetéseink idővel megtérülnek és nyereséget termelnek. Adunk és kapunk is vissza a ráfordított energiából, vagyis win-win helyzeteket teremtünk. Vannak olyan kötelékek, ahol ez természetes módon tud működni, más kontaktusoknál azonban a feleknek tanulni kell az ilyen szituációkat. Ha ez a kényes egyensúly felbomlik, egy jó terapeuta a párkapcsolati tanácsadás során képes újra stabilizálni helyzetet.

A kapcsolatokat, mint elég sok mindent a világban az emberi szükségletek vezérelnek. Éppen ezért fontos, hogy meg tudjuk magunkban fogalmazni, mi az, amit elvárunk ebben a kötelékben és mit szeretnénk cserébe kapni. A terapeuta ezek felismerésében is nagy támogatást nyújthat a párkapcsolati tanácsadás ideje alatt. Egyáltalán nem kell szégyellni a problémáinkat és bátran kérjünk segítséget, ha önmagukban képtelenek vagyunk megoldásokat találni a gondokra. Legyen szó pszichológusról, vagy terapeutáról a konzultációk új utakat nyithatnak meg a párkapcsolat számára.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük