Online rádió


Aktív Rádió online

Bartók Rádió online

Klubrádió online
amadeus radio online - retro radio szolnok
Amadeus Rádió online

Az 1900-as évek elején feltalált rádiók gyorsan terjedtek. Alig fél évszázad alatt gyakorlatilag eljutottak mindenhová a világon, és szintem minden háztartásnak a részévé váltak. A rádiózás a hírközlés, szórakoztatás és reklámozás egyik legfontosabb szereplője lett. Mára már sok egyéb média felület is megjelent, azonban a rádiózás még így is az egyik központi felület maradt, hiszen munkavégzés közben, autó vezetés vagy sport tevékenység közben is nap, mint nap hallgatjuk a különböző rádióműsorokat.

Azonban a rádiózás alapja az alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámok terjedése. Attól függően, hogy a jel milyen minőségben és mekkora hatósugárban tud terjedni, olyan minőségű adást hallhatunk a rádiókészülékünkben. Biztosan mindannyian tapasztaltuk már, hogy az adás szakadozik, serceg vagy éppen egyáltalán nincs is. Talán olyan problémával is szembesülhettünk már, hogy a kedvenc reggeli rádióműsorunkat nem tudtuk meghallgatni, mert ahol éppen tartózkodunk ott az adott rádió csatornának nincs lefedettsége. Ezekre a problémákra jelent alternatívát az online rádió.

Mi az az online rádió?

Az internet széleskörű elterjedésével, mivel már a „zsebünkben van az internet” elérhetővé vált az online rádió csatornák hallgatása, bárhol, bármikor. Ha online szeretnénk rádióadásokat hallgatni azt minden készülékről megtehetjük, amelyiken van internet elérés. Ráadásul nem vagyunk kötve a rádióhullámok terjedéséhez. Tehát több esetben is jobb minőséget érünk el az online rádió használatával.

Miért jó az online rádió?

Az online rádiózás nagy előnye, hogy gyorsan könnyen megtalálható a világ minden rádió adója, amelyik az interneten keresztül is ad műsorokat. Rögtön bele tudunk hallgatni a pillanatnyi adásba például a Hawaii szigeteken, vagy Ausztráliába, de akár Indában vagy Svéd országban is. Olyannyira nem számít tér és idő, hogyha véletlenül lemaradtunk egy műsorról, amit szerettünk volna meghallgatni, azt bármikor visszahallgathatjuk. Tehát nem csak élő rádióadást, de rögzített adások is elérhetők. Például, ha lemaradunk véletlenül a kedvenc reggeli rádióműsorunk aznapi adásáról, akkor munka után az otthon vagy autónk kényelmében visszakeresve az adást, nyugodtan lejátszatjuk újra.

Természetesen az internet nagy előnye még, hogy különböző weblapokat üzemeltetnek ahol az összes rádióadót összegyűjtik. Így készhez is kapunk egy felhasználóbarát oldalt, ahol kedvünkre válogathatunk. Mindezt teljesen ingyen.

Online rádióhallgatás ingyen?

Miért is ne? Hiszen magáért a rádiózás élményéért eddig sem fizettünk, csupán az eszközért, ami fogadja a sugárzást. Ugyan így az online rádióhallgatás ingyenes, mindenki számára egyaránt elérhető. Legyen szó kereskedelmi vagy közszolgálati rádióról, a fő bevételi forrásuk nem a mi hallgatóságunk, hanem a reklámozásért elkért díjak. Nyilván a rádióadók folyamatosan versenyeznek egymással a hallgatóságért, hogy a reklámokat és a műsorokat minél szélesebb réteghez tudják eljuttatni.

Azért azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a rádiók, üzemeltetők a sikerüket a hallgatóság számában és a bevételük mennyiségében egyaránt számolják. Csakhogy a hallgatók száma segíti elő a bevétel gyarapodását. Hogy miért van ez? Egyszerű, a reklámozás lényege, hogy kínálatunkat minél több vásárló tudtára tudjuk hozni, ezáltal megnő a vásárlás mennyisége és nő a bevétel.

Összességében elmondható, hogy a rádiózás új lendületet kapott az online tér kihasználásával. Azzal hogy az online rádióhallgatás ingyen és egy helyen megoldható, kibővíti a választási lehetőségeinket, egy új szintre emeli a rádiózás élményét.