sváb konyha
Az Egészség kategória cikkei

Takarékosság és egyszerűség: avagy a sváb konyha bemutatása

A sváb konyha hazánkban egyáltalán nem ismeretlen, ugyanis a 19. század elején a magyar lakosság 10 százaléka volt németajkú, vagyis sváb, ez pedig hozzávetőleg 1,8 millió polgárt jelentett. Bár manapság már lényegesen kevesebb németajkú él kishazánkban, a hagyomány és a sváb konyha továbbra is él a köztudatban. Leginkább Bács-Kiskun megyében, Baranyában, Tolnában élnek svábok, és bár nem is gondolnánk, de a második legnagyobb nemzetiséget képviselik hazánkban. De mit is érdemes róla tudni?

A sváb konyhát úgy is jellemezhetnénk, hogy a semmiből valamit, ugyanis ez egy nagyot takarékos és egyszerű ételeket jelentett. A Magyarországon élő német háziasszonyok leginkább abból főzetet, amit meg tudtak termelni magunknak, illetve az háznál tartott állatokból készültek az ételek, csirkéből, disznóból, birkából vagy tehénből. Mivel egy meglehetősen takarékos konyháról van szó, nem használtak sok alapanyagot, mégis az volt a cél, hogy laktató, tápláló étel kerüljön az asztalra.

Melyek a sváb konyha legfontosabb alapanyagai

A sváb konyha alapja a liszt és a krumpli, a káposzta, és a zsír, és persze azok a zöldségek és gyümölcsök, melyeket otthon, a kiskertben meg tudtak termelni. A hús viszonylag kevés volt, bár disznóölést a régiek évente tartottak, így azért a hús sem hiányzott teljesen az étrendből. Mivel a krumpli, a káposzta és a liszt meghatározó alapanyaga a sváb konyhának, nem csoda, hogy a nudli, a knédli, a gombóc, a savanyított káposzta alapvető ételnek számított, de a grízes vagy diós tészta is. A mák és a túró azonban nem, ezeket inkább eladták, mert jó pénzt lehetett érte kapni régen.

A levesek is fontos részét képzik a sváb konyhának, például a rántott leves, ami jó példája a takarékos és egyszerű főzésnek. A leveseket régen is, már a 18. században készítették, ezeket az ételeket is a kevés alapanyag jellemzi. Ha a sváb konyha szerint szeretnénk főzni, akkor nem kevés kreativitásra van szükség a változatos étkezéshez, viszont rendkívül gazdaságos, ami manapság fontos szempont a főzés tekintetében is.

Lépés Magazin

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük