progeszteron hiany tünetei
Az Egészség kategória cikkei

Terhesség és progeszteron: egy elengedhetetlen hormon szerepe

Mi a progeszteron és miért fontos?

A nő test működését két fontos nemi hormon szabályozza: az egyik a szteroid vegyületek kombinációját tartalmazó ösztrogén(tüszőhormon), a másik a progeszteron (sárgatest hormon). E két hormon megfelelő jelenléte, egyensúlya felel a női reproduktív (szaporító) rendszer tökéletes működéséért. A progeszteronra így különösen nagy feladat hárul terhességkor. Mindent összevetve a progeszteron felel a nők testi-lelki egészségéért. A progeszteron alacsony szintje, esetleges hiánya rossz hangulattal, hőhullámokkal, rendszertelen ciklussal és erős menstruációs vérzéssel jár. Hasonló tünetektől nők milliói szenvednek, így feltétlenül foglalkoznunk kell vele.

Milyen a normális progeszteronszint?

A progeszteronszint a menstruációs ciklus során ingadozik. A szint az ovuláció után emelkedik, a terhesség bekövetkeztével pedig még magasabb lesz. Akinek gyakoriak a menstruációs problémái, mindenképpen szükséges a megfelelő progeszteron egyensúly beállítása. A változókor előtt álló nőknél a progeszteron szint visszaesik, majd a változókor elérésekor fokozottan is alacsony lesz. Ilyenkor a petefészek már nem termel annyi ösztrogént és progeszteront, így fokozottan felléphetnek a fenti, kellemetlen tünetek. Szerencsére, a progeszteron szint ma már természetes úton, hormonmentesen is beállítható.

A progeszteron és a menstruáció

Az ovuláció (amikor a petefészek petesejtet szabadít fel) a nők menstruációs ciklusának közép idején következik be. Az üres petesejt-tüszőből kialakul a sárgatest, és elkezd progeszteront termelni. A progeszteron termelődése megvastagítja a méhnyálkahártyát, és kellemes környezetet teremt a megtermékenyített petesejt beágyazódásához. Amennyiben a ciklus során nem termékenyül meg egy petesejt (azaz nincs megtermékenyülés), a sárgatest lebomlik, ami csökkenti a progeszteronszintet. A csökkenő progeszteronszint azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya elvékonyodik és lebomlik. Ez a menstruáció kezdetét jelenti.

A progeszteron segít anyának lenni

A progeszteron fő funkciója, hogy előkészítse a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és növekedéséhez. Ha a terhesség nem következik be, a méhnyálkahártya a menstruációs időszak alatt levedlik. Ha megtörténik a fogamzás, a progeszteron szint megemelkedik, hogy támogassa a terhességet.

Milyen problémákhoz vezethet az alacsony progeszteron szint?

Az alacsony progeszteronszint többféleképpen is befolyásolhatja a női szervezet, ám ezek egyike sem kifejezetten leányálom. A progeszteron egyensúly felborulása, azaz az ösztrogén hormon dominanciája olyan tüneteket okozhat, mint 

 • menstruációs zavarok (PMS, rövid- vagy hosszú, erősebb vagy gyengébb menstruációs ciklus stb.)
 • alacsony libidó
 • mellcsomók kialakulása
 • gyakori fejfájás, rossz közérzet,
 • depresszió
 • súlygyarapodás,
 • hajhullás
 • pajzsmirigy problémák
 • emésztési zavarok
 • gyakori vagy krónikus fáradtságérzet
 • alvászavarok

A progeszteron alacsony szintje megnehezíti, sőt, gyakran meggátolja a teherbeesés lehetőségét is. Ezek a problémák 14-től 90 éves korig világszerte sok millió nőt érintenek.

Progeszteron termelődés a terhesség alatt

A progeszteron a terhesség időszakában kritikus fontosságú, mivel megvastagítja a méhnyálkahártyát. A vastag méhnyálkahártya segíti a megtermékenyített petesejt embrióvá, majd magzattá történő növekedését. A progeszteron tehát megvastagítja a méhnyálkahártyát, segíti a menstruációs ciklus szabályozást, a fogantatást, a terhességi időszakot, illetve a tejtermelést Ezen felül támogatja a pajzsmirigy működését és javítja a közérzetet.

Összefoglalva, a progeszteron egy kulcsfontosságú női hormon, mely a női reproduktív rendszer működéséért, a menstruációs ciklus szabályozásáért és a terhesség fenntartásáért is felel. Alacsony szintje számos kellemetlen tünetet és egészségügyi problémát okozhat, a rendszertelen ciklustól a hangulatingadozásokig. Szerencsére, a progeszteron szint természetes módon, hormonmentesen is beállítható. Az alacsony progeszteronszint korrekciója nemcsak a teherbeesés esélyét növelheti, de a nők általános jólétét és egészségét is javíthatja. A hormon egyensúlyának helyreállítása tehát minden korosztály számára fontos lehet.

(A cikkben leírtak nem helyettesítik az orvosi kivizsgálást és nem írják felül az orvosi utasításokat!)

Szerző: Hecz Attila

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük