üvegfóliával védett telefon
A Tech & IT kategória cikkei

Tippek az üvegfóliákhoz és a telefonokhoz

Az okostelefonok egyik nagy előnye az, hogy bárhová vihetjük magunkkal – és visszük is. Akárhol vagyunk, telefonunk ott van a kezünkben, zsebünkben, táskánkban. A vízálló tokoknak köszönhetően már a medence vizében, jakuzziban, Balatonban, tengerben sem kell megválni tőle, de sziklamászáskor is a zsebünkben lapul.

Sokszor elég extrém körülmények között használjuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk kijelzője védelméről. Ezt a célt szolgálja példának okáért egy jól megválasztott Samsung üvegfólia.

Védjük meg telefonunkat

Bármikor előfordulhat, hogy kiesik kezünkből a telefon. Ha csak erre gondolunk, lelki füleinkkel máris halljuk azt a semmivel össze nem téveszthető hangot, amikor készülékünk a betonnal vagy az asztal sarkával találkozik. Elég szörnyű hang.

Ilyenkor egy pillanatra megáll az idő, talán még levegőt sem veszünk, amíg meg nem győződünk arról, hogy érte-e sérülés telefonunkat. Közben azért imádkozunk, hogy ne történjen komoly baj, ne törjön össze a kijelző.

Persze ilyenkor mindent megígérünk magunknak, és közben szidjuk a buta fejünket, hogy miért nincs még egy jó minőségű fólia a készülékünkön.

Ez az az utolsó pont, amikor mindenki kezét-lábát törve rohan, hogy feltetesse azt a fóliát.

Persze soha nincs késő, de jobb lett volna előre látónak lenni, és megfelelő védelemről gondoskodni. Ha eltört a készülék, annak javítása, cseréje mindig sokkal több pénzbe kerül, mint amennyibe a legdrágább üvegfólia került volna.

Egy jól megválasztott üvegfólia megvédi a kijelzőt a karcolódástól, repedéstől, esés következményeitől. A hőkezelt üvegfóliák már úgy simulnak a telefonunkra, hogy szinte észre sem lehet venni. Tapintással sem érzékelhetőek, és remekül védenek bizonyos fizikai behatásokkal szemben, mint például a homok, ami igen nagy kárt tud okozni.

Lehetőség szerint próbáljuk meg elkerülni, hogy a telefonunk a kulcs mellett legyen. A kulcsok majdnem olyan rossz hatással vannak a kijelzőre, mint a homok. Persze, ha üvegfólia védi a képernyőt, akkor más a helyzet.

Új készülék

Ha nincs a készülékünkön még üvegfólia, bármikor pótolhatjuk azt, mert kellő tisztítás, előkészítés után egy üvegfólia iPhone készülékünkre akkor is feltehető, ha az már használt állapotú.

Azonban, ha új készüléket vásárolunk, akkor elengedhetetlen, hogy biztosítsuk annak védelmét. Ahogy elvárjuk a gyártótól, hogy ügyeljen a vírusvédelemre, és különféle programokkal védje okostelefonunkat a hacker, vírus, egyéb kártevőkkel szemben, ugyanúgy mi is tegyünk meg mindent készülékünk külső védelme érdekében.

Mint ahogy már üvegfóliákkal foglalkozó sorozatunk előző cikkeiben leírtuk, akár százezer forint kár is érhet minket, ha a kijelző elreped. Ugyanakkor az üvegfólia ennek csupán töredékébe kerül. Erre azért is érdemes áldoznunk, mert ha típusváltás miatt lecseréljük, lényegesen jobb kondíciókkal tudunk majd tőle megválni.

Hogyan válasszunk üvegfóliát

A piacon sokféle fólia közül válogathatunk. Az aluljáróban akár már egy-kétezer forintért is utánunk dobják. Megvásárolhatjuk boltban is, ahol rá is teszik készülékünkre, de a netről is rendelhetünk. Nem mindegy azonban, hogy milyet. Ha már rászántunk magunkat – nagyon helyesen – erre a lépésre, akkor mindenképp minőségi terméket vegyünk, hiszen nem mindegy, hogy mire bízzuk eszközünk biztonságát.

Ha valami noname üvegfóliát teszünk a képernyőre, az szinte olyan, mintha semmit nem csináltunk volna. Illetve rosszabb, mert többet árthatunk vele, ugyanis könnyen alámegy majd a levegő, a szennyeződés, és a legkisebb behatásra is összetörik.

Tehát figyeljünk nagyon oda pl. a Samsung üvegfólia minősége mellett annak felhelyezésére is, hogy sokáig óvja készülékünket. Többféle üvegfólia közül választhatunk.

A hagyományos, 2D üvegfólia csak a kijelző sík részét fedi, a hátránya tehát, hogy nem hajlik rá a készülék széleire, ezért ha a telefonunk a sarkára esik, akkor nem védi meg a kijelzőt csak akkor, ha azon vastag tok is van. A szemből érkező behatásoknak sikeresen ellenáll.

A 2.5D, illetve a 3D üvegfólia már kiküszöböli ezt a hátrányt, nemcsak a képernyő sík részét, hanem a sarkokat is védi, az ütődéseket elnyeli. Ideális választás vékony szilikontok használata mellett.

A 4D, 5D a kijelző teljes felületére kiterjed, tökéletesen rátapad a kijelzőre. Ha ránézünk a telefonra, olyan, mintha nem lenne rajta semmi. Tokbarát kivitelben is készül.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük