víz
Mindennapok

Érdekességek a szivattyúk világából

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Amennyiben valamilyen folyadékot szeretnénk szállítani, akkor szükségünk lehet egy szivattyúra, amivel ezt megtehetjük. Az időjárás hazánkban gyakran szélsőséges, van, amikor túl sok a csapadék, de igen sűrűn az is előfordul, hogy a nagy mennyiségű esőzések hatására felgyülemlik a víz, ami aztán nem tud elfolyni, beszivárogni a talajba, és belvizet okoz.

A szivattyú tehát egy olyan gép, ami lehetővé teszi, hogy valamilyen módon – általában mechanikai munkával, vagy az áramlás kihasználásával, emeléssel továbbítani lehessen a vizet.

Milyen fajtái lehetnek a szivattyúknak?

Az épületeken belül is szükség van a víz továbbítására, például a fürdőszobába, konyhába – erre szolgál a házi vízmű.

A fűtési keringetővel a fűtési rendszerben lévő vizet lehet cirkuláltatni, hiszen enélkül nem működne a rendszer. Fűtési szezonban folyamatosan áramlani kell a víznek a rendszerben ahhoz, hogy a meleg állandóan biztosítható legyen.

A kis- és nagyobb kertek szinte elengedhetetlen tartozéka a kerti szivattyú, ami lehetővé teszi a locsolási, öntözési lehetőséget, illetve a kerti szökőkutat is ez működteti.

Leggyakoribb azonban az úgy nevezett búvárszivattyú, aminek az a különlegessége, hogy tulajdonképpen nevével ellentétben nem szívja, hanem a felszínre tolja a vizet.

különféle búvárszivattyúk, kép forrása: www.szivattyuvilag.hu

Hol érdemes használni a búvárszivattyút?

A búvárszivattyúk alapvetően lakossági felhasználásra készülnek, az öntözést segítik elő, emellett a házi vízellátást is biztosíthatják, amennyiben ásott vagy fúrt kút található a közelben.

Ha rendelkezésünkre áll a kút, akkor mindenképp érdemes annak a vizét felhasználni a locsolásra, mert egy búvárszivattyú beszerzése gazdaságosabb, mint vízdíjat és csatornadíjat fizetni az öntözés után.

Ennek a szerkezetnek van egy nagyon fontos, lényegi része, az áramláskapcsoló, vagy nyomáskapcsoló. Ez befolyásolja a gép működését, hozzájárul annak hatékonyságához. Az Easypress nyomás kapcsoló feladata kulcsfontosságú, mert magát a szivattyút vezérli, ezáltal hidrofor tartályra már nincs is szükség. Ez indítja és állítja le a szivattyú működését, és jelzi azt is, ha valami miatt megszűnik a vízellátás.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük