törött mobiltelefon kijelző
Tech & IT

A sérülések ellen is véd az üvegfólia

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akinek okostelefonja van, az próbálja készülékét megóvni, de ez nem igaz. Az ezzel kapcsolatos kutatások meglepő eredménnyel zárultak. Egy statisztikai felmérés szerint a 35 éven alattiak egy éven belül összetörik telefonjukat, és ami még megdöbbentőbb, 50 százalékuk továbbra sem válik meg tőle.

Ennek oka valószínűleg a fiatalok nemtörődömségében keresendő, nem fordítanak kellő figyelmet telefonjuk biztonságára, nagy valószínűséggel azt hiszik, hogy velük, illetve készülékükkel nem történhet semmi rendkívüli. Pedig sajnos igen. Elég egy erőteljes fékezés az autóbuszon, máris kirepül a telefon a kezünkből. Vagy hirtelen ledobjuk magunkat egy kemény felületre, elfelejtve azt, hogy a farzsebünkben lapul valami, amire vigyázni kéne. Esetleg sportolás közben éri valamilyen külső behatás mobilunk kijelzőjét.

Egyre népszerűbbek az okostelefonok

A fejlett országokban élők háromnegyede kezében megtalálható ez a ma már nélkülözhetetlennek tartott kütyü, hazánkban is egyre nagyobb tért hódít. Ma már inkább előfordul az, hogy valakinek nincs számítógépe, mert az okostelefon mellett ez már nem annyira központi kérdés, hiszen szinte telefonunk is tudja, amit egy laptop, vagy asztali gép.

Már a kijelző méretére sem mondhatjuk azt, amit korábban, nem nevezhetjük bolhacirkusznak, mert már akkora a képernyő átmérője, hogy minden tökéletesen látható, olvasható, a filmnézés is élvezetes. Persze ehhez a telefonokra optimalizált programok is hozzájárulnak.

Biztonság

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma már nem tudnánk meglenni okostelefonunk nélkül, hisz ezzel fizetünk, könyvet olvasunk, ha ismeretlen helyre megyünk, követjük utasításait, közösségi életet élünk. Félkarú óriások lennénk nélkülük.

Valószínűleg ezért is használják tovább törötten is a fiatalok – szerencsések, ha a készülék sérülten is működőképes.

Samsung üvegfólia
egy modern Samsung üvegfólia, kép forrása: smartdiszkont.hu

A fentiek figyelembevételével jobban járunk, ha igyekszünk megóvni telefonunk épségét, hiszen akár több évig is használhatjuk azt. Amennyiben pedig valaki gyakran túlad rajta egy új típus kedvéért, az is jól teszi, ha vigyáz rá, hiszen sokkal többért fogja tudni eladni azt, ha nem karcos, törött a kijelző.

Hogy biztonságban tudhassuk készülékünket, mindenképp érdemes üvegfóliával védeni. Például egy Samsung üvegfólia a megfelelő védelmet tudja biztosítani egy véletlen leesés esetén is.

Nemcsak anyagi szempontból járunk jól, ha telefonunkra üvegfóliát teszünk. Egy csomó utánajárástól és telefon-nélküli naptól is megkíméljük magunkat, ha előre gondolkodunk. Könnyebb, egyszerűbb és kifizetődőbb egy fóliát feltetetni, mint a törött készülékkel szervizbe rohangálni.

A sérülések okai

Nem különösebben meglepő, de a sérülések általában leejtésből adódnak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat akkor, ha csak megkarcolódik ilyenkor a telefonunk. Ne felejtsük el, hogy például az iPhone egyik legdrágább eleme maga a kijelző. Ha ez cserére szorul, akkor igen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni. Ilyenkor esetleg azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha már több éves telefonról van szó, lehet, hogy érdemesebb újat venni, és nem a javítással foglalkozni.

Utólag már hiába tudjuk, hogy sokkal egyszerűbb lett volna elkerülni ezt az egészet. Egy iPhone fólia feltevésével valószínűleg megúsztuk volna sérülés nélkül a leejtést.

iPhone fólia, kép forrása: smardiszkont.hu

Magát a képernyőt is gyakran betörik a felhasználók, elég sokan többször is. De az is bosszantó, ha „csak” megkarcolódik.

A telefonnal történő balesetek sorába sajnos a vízbe, WC-be való ejtés is beletartozik. Szinte hihetetlen, hogy hányan mossák ki készüléküket, illetve hányan pottyantják bele a nyilvános WC-kbe…

Természetesen a jó cukros, szénsavas, esetleg alkoholos italokkal való leöntés is sűrűn előfordul.

Ezeket a sérüléseket a készülékek nehezen élik túl. Ha esetleg lehet őket a továbbiakban használni, nagy valószínűség szerint nem fog minden funkció maradéktalanul működni.

Hibák a működésben

Előfordulhat, hogy a repedt képernyő miatt nem tudunk majd üzeneteket, leveleket sem írni, sem pedig fogadni, vagy lesznek olyan karakterek, melyeket nem érünk el. Persze így a közösségi oldalakra sem tudunk reagálni.

Az is megtörténhet, hogy a kamera nem lesz működőképes, ezért sok szép pillanat megörökítetlen marad. Vagy a fotókat nem fogjuk sem látni, sem tovább küldeni.

Sajnos végső esetben adatvesztés is történhet, amit pedig mindenki szeretne elkerülni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük