Tech & IT

Mire való az üvegfólia?

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Ma már nem tudjuk elképzelni az életünket okostelefonunk nélkül, gyakorlatilag mindenben erre hagyatkozunk, meghatározza életvitelünket, mindennapjainkat.

Az online térben szinte bármit el tudunk intézni segítségével. Mozijegyet veszünk, a közértben ezzel fizetünk, bankolunk, felmutatjuk bérletünket, taxit, pizzát rendelünk, megnézzük a Covid tesztünk eredményét, követjük családtagjainkat, közösségi életet élünk, filmet nézünk, dolgozunk, képtelenség lenne mindent felsorolni. Nem mellesleg még telefonálunk is.

Mivel állandóan velünk van, könnyen megsérülhet. Ezért van szükség arra, hogy mindenképp megóvjuk. Ha a zsebünkben hordjuk, esetleg megkarcolhatja a mellette lévő kulcs, leeshet a kád széléről, kipattanhat az autó szélvédőjére tett tartóból.

Könnyen sérülhet

Sajnos a telefonunk kijelzője sérülékeny, nagyon kell rá vigyázni. Nem mindegy, hogy hova tesszük, mivel érintkezik. Elég belegondolni abba, hogy mi minden van egy női retikülben, vagy egy férfi autóstáskájában, egy fiatal hátizsákjában. Szegény telefonunknak ilyen helyeken kellene életben maradnia.

Épp azért, hogy meg tudjuk védeni az esetleges karcoktól, sérülésektől, vagy egy véletlen leejtésből adódó balesettől, a legjobb, ha már a vásárláskor üvegfóliát tetetünk rá.

Üveg vagy sima fólia

Hogy miért pont üvegfólia? Erre igen egyszerű a válasz. Azért, mert az jobban véd. Egy sima fólia csak az éberségünket fogja elaltatni. Azt az illúziót kelti, hogy megóvja telefonunk képernyőjét. Legfeljebb a kisebb karcolódás nem fog meglátszódni rajta.

Sajnos, ha például a kulcs is a zsebünkben, táskánkban van, a vékony fólia könnyen átvágódhat, és karcolódni fog a kijelző. Az üvegfólia sokkal tovább bírja a megpróbáltatásokat, a mechanikai és a leejtésből adódó sérüléseknek is jobban ellen tud állni, mert több rétegű, és edzett a felülete.

A felhelyezése is egyszerű. Mivel a szélei le vannak kerekítve, ezért tartós, szinte észre sem lehet venni, hogy a telefonunkon van. Kellemes a tapintása is.

A megfelelő üvegfólia kiválasztása

Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik iPhone üvegfólia a megfelelő, ahhoz több dolgot kell végig gondolnunk. Az úgy nevezett 3D edzett üvegfóliák szinte teljes védelmet tudnak adni.

Többféle erősségben és vastagságban készülnek. Jellemzőjük továbbá, hogy minden oldalról védik telefonunkat, alig 1 mm hely van csak a tok széle és az üvegfólia széle között. Mindenképp olyan tokot vásároljunk, ami nem lóg rá a fóliára, hogy annak széle véletlenül se tudjon meggyűrődni.

modern iPhone üvegfólia, kép forrása: smartdiszkont.hu

Ami még különleges ezekben a fóliákban, az az, hogy többféle színben kaphatók, ezáltal igazodni tudnak a kijelzőnek a színéhez. De ha valaki a teljesen átlátszót kedveli, az is megtalálhatja a széles kínálatból. Sokan inkább ezt a fajtát választják.

Amennyiben olyan tokunk van, ami jócskán rálóg a készülékre, és nem akarunk tokot cserélni, akkor léteznek úgy nevezett 2.5D üvegfóliák is, melyek jellemzője, hogy legalább 3 mm-es rést hagy a telefon szélénél, ugyanakkor ugyanazt a védelmi funkciót látja el, mint a 3D-s fólia.

Mindkét fólia jó választás, azonban minden üvegfóliára érvényes, hogy bármennyire egyszerű is azok felrakása, körültekintően járjunk el. Lehetőleg ne a szabadban végezzük ezt a műveletet annak érdekében, hogy elkerülhessük, hogy por kerüljön a telefon és az üveglap közé. Az talán mondani sem kell, hogy mindig tisztítsuk le a képernyőt felhelyezés előtt. A biztonság kedvéért olvassuk el az útmutatót is, és kövessük az instrukciókat.

Edzett üveg

A Xiaomi fólia is edzett üvegből készül. Erről azt kell tudni, hogy maga a fólia több rétegből áll, amit egymásra helyeznek, ezért vastagabb, mint a sima. A különböző rétegeknek más-és más, eltérő funkciójuk van.

Xiaomi fólia, kép forrása: smartdiszkont.hu

A legfelső réteg taszítja a zsírt és a vizet, ezért nem marad meg rajta az ujjlenyomat. A rétegeket, mely lehet 4-5, de akár 7 réteg is, a legmodernebb eljárással egyesítik. A kellő, buborékmentes tapadás érdekében az üvegfólia hátoldalán egy sajátos szilikonragasztó található, így az rugalmasan felhelyezhető a kijelzőre.

A több réteg biztosítja, hogy így okostelefonunk ellenállóvá válik az erőteljesebb karcolódással és az ütődésekkel szemben is. Az edzett üvegfólia ezen túlmenően még az esetleges hőhatásokat is kivédi.

Maga a fólia kopásálló is, tehát a súrlódások hatására sem fog lekopni, „elfogyni” készülékünkről.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük