6 tipp, hogyan írjunk SEO-barát blogbejegyzést

Kövess minket Facebookon még több tartalomért!

Napjainkban köztudottá vált, hogy a minőségi tartalom elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy jobb legyen a weboldal pozíciója a találati listán, mert annál többen fognak az oldalra kattintani, magasabb lesz az oldal látogatottsága. Ehhez az is szükséges, hogy úgy közöljünk az oldalon tartalmat, hogy az megfeleljen a keresőoptimalizálásnak is, egyébként hiába lesz jó a tartalom, mégsem fognak rákattintani, nem jut el a célközönséghez.

Most 6 olyan ötlet következik, melyek betartásával elérhetjük azt, hogy a blogbejegyzések teljesítménye jobb lehessen.

1. Kulcsszókutatás

A cikk megírása előtt, még mielőtt a tartalom elkészülne, először úgy nevezett kulcsszókutatást kell végezni. Ez azt jelenti, hogy meghatározzuk, hogy milyen szavak, keresőkifejezések, témák legyenek a mérvadók a találati listán, mert erre kell a hangsúlyt helyezni. Ha nagy harc van a piacon, akkor az úgy nevezett „short tail” (rövid) kulcsszavak helyett inkább a „long tail” (hosszú) kulcsszavakat helyezzük előtérbe. Látszólag ezek kevesebb forgalmat fognak ugyan generálni, de általuk mégis jobb helyzetbe kerülhetünk.

2. Célmeghatározás

A célmeghatározás azért kiemelt jelentőségű, mert így arra kaphatunk választ, hogy az emberek mi okból keresnek rá bizonyos dolgokra. Nem mindegy, hogy milyen célból teszik ezt Az ok sokféle lehet, pl. az ismeretszerzés, tájékozódás, estleg vételi vagy eladási szándék állhat a keresés mögött.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a felhasználók milyen célból keresnek, akkor a keresési feltételeknek megfelelően lehet meghatározni a belső tartalmat.

3. A felépítés, a szerkezet kialakítása, fogalmazás

Mielőtt nekifogunk az írásnak, alaposan gondoljuk át a dolgokat, hogy ne csak jót, de jól is írjunk. Ha már tudjuk a kulcsszavakat, akkor könnyebb dolgunk van, mert ezek köré kell felhúznunk a cikket.

Mint minden írást, ezt is bevezetővel kezdjük, amiben vázoljuk a mondanivaló lényegét, majd a középső, nagyobb lélegzetű részben fejtsük ki a témát, a végét egy frappáns befejezéssel zárjuk.

Érdemes már a bevezetőben jól, érdekesen vázolni a témát, mert nagyon sokan innen már nem olvasnak tovább, ha az eleje nem fogta meg őket. Az első mondatok megírása a legnehezebb, mert itt kell felkelteni az olvasó érdeklődését, kíváncsiságát.

Szövegezésünk mindig legyen értelmes, lényegre törő. Igyekezzünk közérthetően fogalmazni, lehetőleg magyar szavakat használni, illetve angol kifejezést is írhatunk, ha az már beépült a köznyelvbe, és esetleg nincs is rá megfelelő magyar szó.

4. Címsorok, bekezdések, részekre osztás

Mondanivalónkat mindig tagoljuk. Sajnos az olvasók többsége visszahőköl, ha egy hosszabb szöveget lát. Gyakran nem is olvasnak tovább, inkább tovább lépnek.

A tartalomnak megfelelően osszuk részekre mondanivalónkat, az egységeknek adjunk alcímet, majd azon belül fejtsük ki mondandónkat.

A címsorokat tovább is tagolhatjuk, de azért ne aprózzuk el a szinteket túlságosan, mert mondanivalónk egy idő után nem lesz követhető.

5. Rokon értelmű szavak használata

A magyar nyelv bőséges szókinccsel rendelkezik, lehetőség szerint használjunk rokon értelmű szavakat, hogy ezzel is színesítsük írásunkat.

6. A bejegyzés hossza

Talán ezt a legnehezebb jól belőni. Vigyázzunk arra, hogy ne magyarázzuk túl a dolgokat, de mégis legyen érthető, semmiképp ne legyen unalmas. Alkalmanként pedig frissítsük az elavult tartalmakat.

A keresőoptimalizálási cikkek elkészítésében partnerünk a www.tartalomkeszites.hu csapata.