Immunrendszerünk felerősítése a hosszú tél után
3-4 hónapi hideg, zöldellő élelemforrások és korlátozott napfény után, nemcsak ajánlott, hanem szükséges szervezetünk és védekezőképességünk feltúrbozása, hisz a tavasz egyike az olyan évszakoknak, amikor a legtöbb hűléses megbetegedés történik. A következőkben megnézünk pár gyümölcsöt és zöldséget, amelyek besegithetnek vitamin és ásványi anyag készleteinknek a feltöltéséhez.
10 gyakori immunerősítő gyümölcs és zöldség
- Citrusok: grapefruit, citrom vagy narancs. Magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően fokozódik a fehér vérsejtek termelődése, amelyek az immunrendszer építőkövei.
- Piros kaliforniai paprika: fogózkodjunk meg, egy ilyen paprika akár 3-szor több C vitamint tartalmaz, mint egy közönséges narancs. Emellett, gazdag beta-karoténban és egyúttal táplálhatjuk szemünket és bőrünket, felkészítve őket egy újabb napsütéses szezonra.
- Brokkoli: A, C és E vitaminban gazdag, de főként antioxidánsai révén erősiti a szervezetet.
- Fokhagyma: nem hiába évek óta ajánlott, hagyományos „gyógyszer”, immunrendszer erősítő tulajdonságai a magas kén tartalomból származnak.
- Gyömbér: gyulladáscsökkentő hatása miatt kimondottan ajánlott hűlések esetén és torokfájáskor. Legkönnyebben teákban vagy ételekben lehet fogyasztani.
- Spenót: Popeye izom erősítője az immunrendszerben is nagy szerepet játszik. A brokkolihoz hasonlóan ő is gazdag C vitaminban, beta-karoténban és antioxidánsokban.
- Kurkuma gyökér: a gyömbérhez hasonlóan gyulladáscsökkentő hatása van, és egyes kutatások kimutatták, hogy az immunrendszer erősitésében és a vírusokkal való harcban is segít.
- Papaya: ez a finom gyümölcs akár 2-szeres C-vitamin adagot is szolgáltathat egy átlagos felnőtt napi vitamin szükségleteihez viszonyítva. Emellett, enzimei az emésztésben is hasznosak.
- Kiwi: fanyar ízű, de megéri: gazdag C és K vitaminban, káliumban.
- Áfonya: anthocyaninnak nevezett antioxidáns hatású elemeket tartalmaz, amelyek a légzőrendszer egészségét fokozzák.