mosogató
A Mindennapok kategória cikkei,  A Tech & IT kategória cikkei

Két házi praktika a mosogató dugulás megszüntetésére

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a dugulás soha nem tud jókor jönni. Általában az időzítés mégis mindig a legrosszabb, például hétvégén, ünnep előtt vagy éppen közben érkezik.

Mindenképpen sok fejfájást tud okozni, legyen szó a mosogató vagy wc lefolyó dugulásról. Az azonban biztos, a dugulás nem egyik napról a másikra alakul ki, egy hosszú folyamat eredménye.

Leggyakrabban a konyhában található mosogató az elszenvedője a dugulásnak, mivel sok zsír, ételmaradék rakódik le a csövek belsejében. Ebben a cikkben két olcsó házi praktikát ismerhetünk meg az elzáródások mihamarabbi megoldására.

Hosszú pálca

Ha mosogatás közben alakult ki a probléma és már le sem megy a víz, akkor érdemes egy hosszú pálca segítségével lenyúlni a lefolyón, amilyen mélyen csak tudunk. Ezután mozgassuk a pálcát fel és le, jobbra és balra, arra az esetre, ha a dugulás a cső ezen a részén alakult volna ki.

Ha a víz megindul lefele, akkor szerencsések vagyunk. Mozgassuk a pálcát egészen addig, amíg úgy érezzük, hogy az elzáródást teljesen sikerült megszüntetni. Ezt követően a mosogató alatt található szifon alá helyezzünk egy edényt és csavarjuk szét. Tisztítsuk meg a szennyeződéstől, majd precízen helyezzük is vissza. Ellenőrzésként javasolt vizet ereszteni újra, hogy meggyőződjünk a szifon helyes visszaszereléséről.

Pumpa

A háztartások gyakori felszerelése a pumpa. Fa vagy műanyag nyelű kellék, szilikonos fejjel van ellátva.

Néha két embert is igényelhet ez a fajta a duguláselhárítás. A használatakor a mosogatót engedjük majdnem tele, lehetőleg meleg vízzel. Ez azért fontos, mivel a meleg víz lazítja a zsíros lerakódásokat.

A dugulás elhárítását először apró, pumpáló mozdulatokkal kezdjünk és figyeljünk, hogy vákuum alakuljon ki, amikor felfele húzzuk a pumpát. Mindeközben szükséges befogni a túlfolyót is, és ha dupla mosogatóról van szó, akkor a másik lefolyót is be kell fogni. Ha nem így teszünk, akkor nem alakul ki a számunkra szükséges vákuum. Ezután már csak addig kell folytatnunk a pumpálást, ameddig a víz meg nem indul lefele.

Azt tudni kell, hogy mindkét eset csak enyhébb dugulás esetén hatásos. Komolyabb problémánál mindenképpen duguláselhárító szakemberre lesz szükségünk, akinek az elérhetősége könnyen megtalálható a Google segítségével.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük